21:03:2009 - 06:03 EET
 
  • News in English
    The inclusion of Greece in the visa-waiver programwas requested by 41 members of Congress, in a letter to US Secretary of State, Hillary Clinton and Secretary of Homeland Security, Janet Napolitano asking that the issue be resolved as soon as possible.
  • News in English
    Greek expatriate women were honored for the second consecutive year in Thessaloniki on Wednesday night in a special ceremony hosted by the Prefecture of Thessaloniki in cooperation with the World Council of Hellenes Abroad (SAE).
  • News in English
    Events devoted to great Greek mathematician from antiquity, Konstantinos Karatheodoris began yesterday in Kommotini, northern Greece.
  • News in English
    A series of events titled "Kalash and Kalasha", Greek sounds from Central Asia is being organized by the Municipality of Peristeri with three documentaries and a photographic exhibit from Wednesday April 1 to Saturday April 4th.
  • News in English
    An evening devoted to the songs of love, pain, and those who deserted their country for a better future is being organized by the Municipality of Peristeri.

20

03

2009

Τιμήθηκαν οι Ελληνίδες της Διασποράς

«Γέμισε Ελλάδα απόψε η αίθουσα. Γέμισε φως, γέμισε ελπίδα, γέμισε ομορφιά, γέμισε πάθος για ζωή, για δημιουργία και προσφορά. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το βλέμμα του Απόδημου Ελληνισμού, το βλέμμα των έντεκα και πλέον εκατομμυρίων συμπατριωτών μας που χτίζουν Ελλάδες σε κάθε γωνιά της γης, είναι στραμμένο στη γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη γη της Μακεδονίας. Εδώ, στη νύφη του Θερμαϊκού, όπου μας τιμούν με τη σεμνή παρουσία τους οι Ελληνίδες της Διασποράς, οι Ελληνίδες του κόσμου, οι Ελληνίδες της προσφοράς, της αφοσίωσης και της αγάπης». Μ' αυτά τα λόγια και με εμφανή συγκίνηση ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης καλωσόρισε τις επτά γυναίκες της ομογένειας, που βραβεύθηκαν για την κοινωνική και επαγγελματική τους προσφορά στην εκδήλωση «Τιμή στην Ελληνίδα της Διασποράς», η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού χθες, στις 7.30 το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα «Αλέξανδρος» του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

 Τη βράβευση «Τιμή στην Ελληνίδα της Διασποράς» τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών Νήσων κ.κ. Δημήτριος, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, Πυλαίας Βασίλης Καρτάλης, Αξιού Νίκος Γιουτίκας, Απολλωνίας Γιάννης Αλμαλόγλου, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Κυπαρισσίδης, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη, ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης και Όλγα Σαραντοπούλου, η πρέσβειρα του Καναδά Ρενάτα Βίελγκοζ. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, προξενικών αρχών, ξένων διπλωματών και πλήθος κόσμου.

    «Στο πρόσωπο των επτά υπέροχων κυριών τιμούμε τη γυναίκα σύμβολο και κομμάτι της ζωής μας, κάθε Ελληνίδα που σηκώνει την Πατρίδα μας ψηλά, τη γυναίκα του απόδημου Ελληνισμού που διαφύλαξε και μετέδωσε στις νεότερες γενιές την αγάπη για την Πατρίδα, τη γλώσσα μας, την πίστη μας, τα πλούσια ήθη και τα έθιμά μας. Την Ελληνίδα που αγωνίζεται να είναι σωστή επαγγελματίας, σύζυγος και μητέρα, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο. Που παλεύει για τα δικαιώματά της και ταυτόχρονα διδάσκει αρχές και αξίες, εμπνέοντας οράματα και καλλιεργώντας ιδανικά στα παιδιά της», τόνισε ο Νομάρχης, που ευχαρίστησε τις γυναίκες της ομογένειας για την ανταπόκρισή τους στην εκδήλωση. «Υποκλίνομαι μπροστά σας απόψε και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όλα αυτά, τα τόσα πολλά και τόσο πολύτιμα, που μας προσφέρετε», είπε ο κ. Ψωμιάδης, επισημαίνοντας ότι «πάνω από όλα τα χρώματα των κομμάτων είναι η Ελλάδα, που είμαστε όλοι εμείς».

    Ο Νομάρχης μίλησε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας στις κοινότητες του Απόδημου Ελληνισμού και επισήμανε ότι «χρωστάμε στους απόδημους αδελφούς μας ευγνωμοσύνη και σεβασμό, καθώς και μια συγγνώμη για όλα όσα δεν έκανε η πατρίδα γι' αυτούς». Ο κ. Ψωμιάδης εξήρε επίσης τη μέγιστη προσφορά των Ελληνίδων της Διασποράς στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων, καλώντας τους προσκεκλημένους σε συστράτευση «για να διαφυλάξουμε το ιερό όνομα της Μακεδονίας, να βροντοφωνάξουμε ότι η εθνική μας ταυτότητα, η ψυχή μας, δεν αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης». «Η Μακεδονία, δεν δημοπρατείται, δεν πωλείται, δεν ενοικιάζεται, δεν παζαρεύεται, δεν δανείζεται και δεν χαρίζεται. Ούτε η Ιστορία, ούτε τα σύνορα, ούτε το όνομα, ούτε τα Ιερά και τα Όσια» είπε χαρακτηριστικά.

  

    Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, οι επτά γυναίκες, που προτάθηκαν από τις Περιφέρειες του ΣΑΕ, βραβεύθηκαν για την προσφορά τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, παραλαμβάνοντας από έναν επιχρυσωμένο κλάδο ελιάς, αιώνιο σύμβολο σοφίας και ειρήνης. Η Λούση Γρηγοριάδου (Περιφέρεια Καναδά), η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή (Περιφέρεια χωρών πρώην ΕΣΣΔ), η Κατερίνα Κατοπόδη (Περιφέρεια Αφρικής, Εγγύς & Μέσης Ανατολής), η Βούλα Μεσημέρη-Κυανίδη (Περιφέρεια Ωκεανίας), η Κατερίνα Χαρβάτη (Περιφέρεια Ευρώπης), η Σοφία Παπαδοπούλου-Ταγαροπούλου (Περιφέρεια Κεντρικής και Νότιας Αμερικής) και η Νίνα Γκατζούλη (Περιφέρεια ΗΠΑ) έλαβαν τα βραβεία τους και μίλησαν με θέρμη «για την Ελλάδα που κουβαλούν στις καρδιές τους».

    Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος καλωσόρισε τις τιμώμενες κυρίες και ευλόγησε την εκδήλωση. Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης αναφερόμενος στις τιμώμενες κυρίες τις χαρακτήρισε «το ελληνικό μισό του παγκόσμιου ουρανού», επαινώντας τη συμβολή των «στο πανανθρώπινο σύστημα αξιών του οικουμενικού ελληνισμού». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι «αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Νομάρχη γι' αυτήν την εκπληκτική εκδήλωση».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης ευχαρίστησε το Νομάρχη για την άριστη συνεργασία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η εκδήλωση «Τιμή στην Ελληνίδα της Διασποράς» γίνεται πλέον θεσμός από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το ΣΑΕ. «Τιμούμε τις διαχρονικές προσπάθειες στήριξής σας προς την απόδημη οικογένεια, αλλά και στην διατήρηση της ελληνικής μας ταυτότητας, της γλώσσας μας, των ηθών και εθίμων μας, με γνώμονα την ανιδιοτελή αγάπη προς τις πατρογονικές εστίες μας», είπε ο κ. Ταμβάκης.

    Στον αγώνα της για την υπεράσπιση και προβολή της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Νίνα Γκατζούλη, παραλαμβάνοντας το βραβείο της. Η κ. Γκατζούλη, καθηγήτρια του Τμήματος Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις άοκνες προσπάθειες της ελληνικής ομογένειας και των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά τον κόσμο για να μην εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας. «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διαφυλάξουμε την πλούσια και αξεπέραστη Μακεδονική κληρονομιά», κατέληξε η κ. Γκατζούλη.

    «Ψάξτε μέσα στην καρδιά σας και βρείτε ότι καλύτερο έχετε από την πατρίδα, την παράδοση, την ιστορία και μοιραστείτε το με άλλους, με χιούμορ, με αισιοδοξία, με απλότητα και προπαντός με πολύ αγάπη», είπε στους παρευρισκομένους η Λούση Γρηγοριάδου από το Τορόντο του Καναδά, τιμώμενη από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την κοινωνική της προσφορά στις Ελληνορθόδοξες Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου είναι Πρόεδρος από το 1984 μέχρι σήμερα.

    Στις Ελληνίδες της Νοτίου Αφρικής αφιέρωσε το βραβείο της η Κατερίνα Κατοπόδη από το Γιοχάνεσμπουργκ, η νεαρή δημοσιογράφος που διακρίνεται για τη δράση της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αυτές μας μάθανε να μιλάμε ελληνικά, να τηρούμε τα ήθη και τα έθιμα, να κρατάμε την πίστη μας», παρατήρησε η κ. Κατοπόδη, η οποία παρέλαβε το βραβείο από τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΟΤΕ Βορείου Ελλάδας Βασίλη Ρηγόπουλο.

    Στην Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά της Αυστραλίας, στη Μελβούρνη όπου διαμένει, αναφέρθηκε η Βούλα Μεσημέρη - Κυανίδη, διευθύντρια της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα γυναικών και μεταναστών στην Αυστραλία. «Η μεγάλη επιτυχία του Ελληνισμού της Αυστραλίας είναι ότι ενώ κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσει την ελληνικότητα του, ενσωματώθηκε στην τοπική κοινωνία», είπε η κ. Μεσημέρη-Κυανίδη. Το βραβείο τής παρέδωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης.

    «Συ Έλληνας, εγώ Ελληνίδα, Ελλάδα δικό μας το φως, εμπρός πατριώτες εμπρός», απήγγειλε με συγκίνηση η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο - Πιτσατζή, διαλέγοντας έναν στίχο από τον ύμνο των Ελλήνων της Ουκρανίας. Η κ. Προτσένκο-Πιτσατζή μίλησε για την ανυπέρβλητη προσφορά των Ελληνίδων της Ουκρανίας. Το βραβείο στην κ. Προτσένκο-Πιτσατζή παρέδωσε ο διευθυντής του Δορυφορικού Προγράμματος της ERT World Νίκος Κούρτης.

    Από την εκδήλωση απουσίαζαν λόγω σοβαρών κωλυμάτων η διακεκριμένη ερευνήτρια Κατερίνα Χαρβάτη από τη Γερμανία και η δραστήρια ομογενής από τον Παναμά Σοφία Παπαδοπούλου-Ταγαροπούλου. Τα βραβεία τους, που απονεμήθηκαν από το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, τη νομαρχιακή σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Τούρτα και τον διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, παρέλαβαν η Γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου Ευδοξία Πάντα.


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Μάρτιος 2009 >
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Forum