22:03:2009 - 03:03 EET
 
  • News in English
    The inclusion of Greece in the visa-waiver programwas requested by 41 members of Congress, in a letter to US Secretary of State, Hillary Clinton and Secretary of Homeland Security, Janet Napolitano asking that the issue be resolved as soon as possible.
  • News in English
    Greek expatriate women were honored for the second consecutive year in Thessaloniki on Wednesday night in a special ceremony hosted by the Prefecture of Thessaloniki in cooperation with the World Council of Hellenes Abroad (SAE).
  • News in English
    Events devoted to great Greek mathematician from antiquity, Konstantinos Karatheodoris began yesterday in Kommotini, northern Greece.
  • News in English
    A series of events titled "Kalash and Kalasha", Greek sounds from Central Asia is being organized by the Municipality of Peristeri with three documentaries and a photographic exhibit from Wednesday April 1 to Saturday April 4th.
  • News in English
    An evening devoted to the songs of love, pain, and those who deserted their country for a better future is being organized by the Municipality of Peristeri.
Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2009

14

03

2009

Θετικό το ΣΑΕ στο νομοσχέδιο για την Ψήφο
Γράφτηκε απο   

Θεσσαλονίκη Την κατ' αρχήν θετική γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών "Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο Εξωτερικό", εξέφρασαν ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης και οι Συντονιστές των Περιφερειών ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Καναδά Κώστας Μενεγάκης και Ασίας - Αφρικής Χάρης Γκουβέλης κατά την ενημέρωση που έκαναν επί του θέματος στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης και Αποδήμου Ελληνισμού.


  Read More...


14

03

2009

Τιμή στην Ελληνίδα της Διασποράς
Γράφτηκε απο   
Θεσσαλονίκη Ελληνίδες της Διασποράς τιμά και φέτος η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

  Read More...


14

03

2009

Συνέδριο των Ελλήνων της Ιταλίας
Γράφτηκε απο   
Έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

  Read More...


14

03

2009

H Kρήτη στο Βερολίνο
Γράφτηκε απο   

Bερολίνο Για τις ομορφιές και τη φιλοξενία της Κρήτης  μίλησε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη, σε Γερμανούς δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ.


  Read More...


13

03

2009

«Ο Ταχυδρόμος» είναι πάντα κοντά σας συντροφιά με βιβλία.
Γράφτηκε απο   
 1.«Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» του  Γιώργου Σκαμπαρδώνη από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου για την πρώτη γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευση του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1932-1940. Το πάθος αυτό περνάει διάφορες φάσεις, κορυφώνεται τραγικά μέσα στη φθορά του και ξαναγεννιέται διαρκώς. Είναι η ίδια εποχή που ο Μάρκος, από άσημος εκδοροσφαγεύς, γνωρίζει τη δόξα: γίνεται ο πρωτοπόρος που θα ανοίξει νέους δρόμους στη λαϊκή μουσική και στη διασκέδαση, όντας συνέχεια σε σύγκρουση με τις μουσικές αντιλήψεις της εποχής, τη φτώχεια, τη στείρα παράδοση, τον καθωσπρεπισμό, την αστυνομία, την οικογένειά του, τη γυναίκα του που τον προδίδει, τη δικτατορία Μεταξά -σχεδόν με όλους, κι ενώ πλησιάζει, σαν αναπότρεπτο ρεφρέν, ο πόλεμος. Ο Μάρκος, σ' αυτά τα οχτώ χρόνια, εξελίσσεται, ανεβαίνει, δημιουργεί, δοξάζεται, νικά, ενώ γύρω του τα πάντα, κάθε μέρα, επιδεινώνονται. Όλα βαίνουν καλώς εναντίον του.

2.«Η Μάρω Δούκα ανθολογεί Γεώργιο Βιζυηνό» από τις εκδόσεις Μπάστας-Πλέσσας.

Η Μάρω Δούκα ανθολογεί και σχολιάζει τον Βιζυηνό, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο ένας συγγραφέας επικοινωνεί με το λογοτεχνικό του παρελθόν. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα διηγήματα: «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον», «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» κ.α.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός (1849 - 1896) ήταν Έλληνας πεζογράφος, ποιητής και λόγιος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίαςΓεννήθηκε στη Βιζύη (ή Βιζώ) της Ανατολικής Θράκης το 1849, γιος πολύ φτωχικής οικογένειας. Σε ηλικία δέκα ετών, οι γονείς του τον στέλνουν στην Κωνσταντινούπολη κοντά σε ένα θείο του, για να μάθει ραπτική. Παραμένει εκεί μέχρι την ηλικία των 19 ετών προστατευόμενος από τον Κύπριο έμπορο Γιάγκο Γεωργιάδη και αργότερα προστατευόμενος του αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου ζεί για ένα διάστημα στην Κύπρο, όπου μάλιστα τον προόριζαν για τον ιερατικό κλάδο. Το 1872 γίνεται ιεροσπουδαστής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου το 1873 δημοσιεύει και την πρώτη του ποιητική συλλογή (Ποιητικά Πρωτόλεια). Μεταξύ των καθηγητών του αναφέρεται και ο ποιητής Ηλίας Τανταλίδης, ο οποίος διέκρινε στον Βιζυηνό στοιχεία ιδιαίτερου ταλέντου και ευφυΐας ώστε τον σύστησε στον Γεώργιο Ζαρίφη. Το 1874, το επικό ποίημά του Κόδρος βραβεύεται στον Βουτσιναίο Ποιητικό Διαγωνισμό. Την ίδια χρονιά γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά με δαπάνες του Ζαρίφη μεταβαίνει στη Γερμανία , στη Γοτίγγη, όπου σπουδάζει φιλολογία και φιλοσοφία στο διάστημα 1875-1878. Το 1876, η επόμενη ποιητική συλλογή του Άραις μάραις κουκουνάραις (μετονομάστηκε σε Βοσπορίδες αύραι) βραβεύεται στον Βουτσιναίο Διαγωνισμό, στον οποίο το 1877 η συλλογή του Εσπερίδες επαινείται. Το 1881 τυπωνεται στη Λειψία η διδακτορική του διατριβή Das Kinderspiel in Bezug auf Psychologie und Paedagogik. ("Το παιδικό παιχνίδι από ψυχολογικής και παιδαγωγικής απόψεως".) Μέχρι το 1884, ο Βιζυηνός επισκέπτεται το Παρίσι (1882) όπου γνωρίζει τον Δημήτριο Βικέλα, τον Marquis Queux de Saint-Hilaire και την Juliette Lamber-Adam και το Λονδίνο, 1883, όπου σχετίζεται με τον πρεσβευτή Πέτρο Βράιλα Αρμένη. Παράλληλα, δημοσιεύει την ποιητική συλλογή Ατθίδες Αύραι.Την ίδια χρονιά (1883), δημοσιεύεται στην Εστία το πρώτο μεγάλο διήγημά του Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως και το Ποίος ήτο ο φονεύς του αδερφού μου. Το 1884, λόγω του θανάτου του προστάτη του Ζαρίφη, υποχρεώνεται να επιστρέψει στην Αθήνα και διορίζεται καθηγητής σε γυμνάσιο.

Ένα χρόνο αργότερα, εκλέγεται υφηγητής φιλοσοφίας με την διατριβή του Η φιλοσοφία του καλού παρά Πλωτίνω. Παράλληλα δημοσιεύοντια τα διηγήματά του Αι συνέπεια της παλαιάς ιστορίας και Το μόνον της ζωής του ταξείδιον. Εκείνη την εποχή αρχίζει να ασχολείται με ένα μεταλείο στο Σαμάκοβο. Το 1886 γράφει το Μοσκώβ Σελήμ. Το 1892 προσβάλλεται από φρενική νόσο και καταλήγει έγκλειστος στο Δρομοκαΐτειο. Ύστερα από τέσσερα χρόνια εγκλεισμού, πεθαίνει τον Απρίλιο του 1896.

Η Μάρω Δούκα γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Σπούδασε αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Από το 1966 ζει στην Αθήνα. Άρχισε να γράφει από το 1969. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Διηγήματά της μεταφράστηκαν στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα ρωσικά. Το πρώτο μυθιστόρημά της "Η αρχαία σκουριά" έχει τιμηθεί με το βραβείο Καζαντζάκη από το Δήμο Ηρακλείου και έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γαλλικά· το δεύτερο μυθιστόρημά της "Η πλωτή πόλη" έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο και έχει μεταφραστεί στα γερμανικά. Το μυθιστόρημα "Εις τον πάτο της εικόνας"  έχει μεταφραστεί στα γαλλικά και τα μυθιστορήματα "Ένας σκούφος από πορφύρα" και "Ουράνια μηχανική" στα ιταλικά. Εκτός από το βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου του Ιδρύματος Ουράνη, το μυθιστόρημα "Αθώοι και Φταίχτες"  τιμήθηκε και με το βραβείο πεζογραφίας των Καβαφείων 2005.

Μια προσφορά από τα βιβλιοπωλεία Κοραής και Μικρός Κοραής (www.koraisbooks.gr)

3.«Τα παιδικά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» από τις εκδόσεις Νίκας

Γνωστά διηγήματα του Αλέξ. Παπαδιαμάντη «Η σταχτομαζώχτρα», «Η μαυρομαντιλού», «Τα δαιμόνια στο ρέμα» «Φτωχός άγιος» κ.α. σε διασκευή Γεωργ. Ταρσούλη.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (4 Μαρτίου 1851 - 3 Ιανουαρίου 1911) ήταν κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, επονομαζόμενος ο "Άγιος των ελληνικών γραμμάτων". Έγραψε ηθογραφικά διηγήματα και μυθιστορήματα, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία και έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως συγγραφικά αριστουργήματα.Ο ίδιος σε ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα ιστορεί τη ζωή του:"Ἐγεννήθην ἐν Σκιάθω, τῇ 4 Μαρτίου 1851. Ἐβγήκα ἀπὸ τὸ Ἑλληνικὸν Σχολεῖον εἰς τὰ 1863, ἀλλὰ μόνον τῷ 1867 ἐστάλην εἰς τὸ Γυμνάσιον Χαλκίδος, ὅπου ἤκουσα τὴν Α΄ καὶ Β΄ τάξιν. Τὴν Γ΄ ἐμαθήτευσα εἰς Πειραιᾶ, εἴτα διέκοψα τάς σπουδὰς μοῦ καὶ ἔμεινα εἰς τὴν πατρίδα. Κατὰ Ἰούλιον τοῦ 1872 ὑπήγα εἰς τὸ Ἅγιον Ὅρος χάριν προσκυνήσεως, ὅπου ἔμεινα ὀλίγους μῆνας. Τῷ 1873 ἤλθα εἰς Ἀθήνας καί ἐφοίτησα εἰς τὴν Δ΄ τοῦ Βαρβακείου. Τῷ 1874 ἐνεγράφην εἰς τὴν Φιλοσοφικὴν Σχολήν, ὅπου ἤκουα κατ' ἐκλογὴν ὀλίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ' ἰδίαν δὲ ἠσχολούμην εἰς τὰ ξένας γλώσσας.Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἴτα ἔγραφα στίχους, καί ἐδοκίμαζα να συντάξω κωμῳδίας. Τῷ 1868 ἐπεχείρησα να γράψω μυθιστόρημα. Τῷ 1879 ἐδημοσιεύθη "ἡ Μετανάστασις" ἔργον μου εἰς τὸ περιοδικὸν "Σωτήρα". Τῷ 1882 ἐδημοσιεύθη "Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶν" εἰς τὸ "Μὴ χάνεσαι". Ἀργότερα ἔγραψα περὶ τὰ ἑκατὸν διηγήματα, δημοσιευθέντα εἰς διάφορα περιοδικὰ καί ἐφημερίδας."

Οι Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ ιδρύθηκαν το 1948 από το Νικόλαο Δ. Νίκα και δραστηριοποιήθηκαν εκδίδοντας έργα των Χάμσον, Χέμινγουεϊ, Φρόυντ, Νίτσε, Ουγκό, Μάγιερ, Πασσώφ, Φοριέλ όπως Η Πείνα, Αποχαιρετισμός στα Όπλα, Χρονικά, Ρωμαίικα Τραγούδια και Δημοτικά Τραγούδια. Παράλληλα, οι Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ επιμελήθηκαν την έκδοση σημαντικών έργων της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας, όπως είναι τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη (Η Φόνισσα, Ο Πεντάρφανος, Η Χολεριασμένη) και του Κονδυλάκη, τα Απαντα του Ιάκωβου Πολυλά και πάρα πολλοί ακόμα τίτλοι, οι οποίοι κατέστησαν τις εκδόσεις ΝΙΚΑΣ έναν από τους δημοφιλέστερους εκδοτικούς οίκους στην πατρίδα μας.

Μια προσφορά από τα βιβλιοπωλεία Κοραής και Μικρός Κοραής (www.koraisbooks.gr)

4.«Η Σιρεφά και οι χαμένες νότες» του Γιώργου Κωνσταντινίδη από τις εκδόσεις Άγκυρα.

 Θα ταξίδευες στον χρόνο για να σώσεις τη Mουσική; H Σιρεφά θα ταξιδέψει! Έλα μαζί της και γνώρισε μεγάλους συνθέτες της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής. Περπάτα στη χώρα των ήχων και ζήσε τη συναυλία, την πρόβα, το στούντιο και το μάθημα της μουσικής. Γνώρισε τι είναι τα πνευστά, τα κρουστά και έλα μαζί της σε ένα μαγικό ταξίδι, γεμάτο ήχους και συναισθήματα. Mπες στο εκπληκτικό παιχνίδι της μουσικής. Tης μουσικής που υπάρχει παντού...Περιέχει cd

Μια προσφορά από τα βιβλιοπωλεία Κοραής και Μικρός Κοραής (www.koraisbooks.gr)

 


 


Σελίδα 1 από 5
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Forum