22:05:2009 - 18:05 EEST
 
  • News in English
    College students from the Greek community staged a rally at the University of South Wales in demonstration over a decision by university deans and rectors to close the university's Department of Modern Greek Studies.
  • News in English
    SAE President Stefanos P. Tamvakis visited the Greeks in Lebanon responding to an invitation by the president of the Greek Community in Beirut Panagiotis Andriotis.
  • News in English
    The Pan-Pontian Federation of America in cooperation with the Pontic associations and the Federation of Hellenic Societies of NY organized a lecture a the Stathakeio Cultural Center in Astoria.
  • News in English
    The Hellenic Times Scholarship Fund held its annual dinner dance which was attended by many outstanding personalities of the Greek-American community, politicians and persons from the art world.
  • News in English
    South Australian State Labor minister, Michael Atkinson, has inflamed tensions between Turkey and Canberra about a "genocide" by accepting an invitation to address a 20,000-strong rally in Greece on the sensitive issue.

18

05

2009

Εκδηλώσεις για Ποντιακή Γενοκτονία
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία της περιοχής μας και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης διοργάνωσαν διάλεξη, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, με ομιλήτρια τη συγγραφέα του βιβλίου «Ούτε τ' όνομά μου», Θία Χάλο, το οποίο περιγράφει ως γνωστόν, μέσα από τα προσωπικά βιώματα της αιωνόβιας σήμερα μητέρας της Σάνι Χάλο, την τραγωδία του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στις 19 Μαΐου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Μπόουλινγκ Γκριν του νοτίου Μανχάταν θα γίνει η έπαρση της σημαίας του Πόντου και της ελληνικής σημαίας.
Την εκδήλωση με τη Θία Χάλο, άνοιξε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, ευχαριστώντας την επιτροπή που εργάστηκε για την εκδήλωση, το πρόεδρο του ΔΗΣΥΠΕ Ηλία Τσεκερίδη και της ελληνικής ομοσπονδίας Δημήτρη Καλαμαρά.
Παρουσιάζοντας την ομιλήτρια και συγγραφέα Θία Χαλό, είπε πως όχι μόνο με το βιβλίο της, αλλά και με τις ομιλίες, διαλέξεις και άλλες παρουσίες της σε διεθνή συνέδρια και ακαδημαϊκά φόρα, έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην προώθηση της περυσινής αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, από τον αρμόδιο ακαδημαϊκό σύνδεσμο.
Στην ομιλία της η Θία Χαλό αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αναγνώριση διεθνώς της ποντιακής γενοκτονίας. Είναι αξιομνημόνευτο ότι μέχρις ότου γράψει την ιστορία της μητέρας της, κανένα βιβλίο δεν είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ που να περιγράφει την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού, σε αντίθεση με τους Αρμένιους που είχαν προωθήσει σημαντικά την υπόθεσή τους.
«Παρότι τα πρώτα χρόνια στην Αμερική η μητέρα μου δεν μιλούσε αγγλικά, ήταν ταγμένη στην υπόθεση και κατέβαλε κάθε προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες από την γενοκτονία του Πόντου και να μεταδοθούν στον κόσμο».
Η Θία Χαλό παρέθεσε πολλά παραδείγματα συστηματικής διαστρέβλωσης της ιστορίας και των γεγονότων της Μικράς Ασίας, την περίοδο 1914-1923, κι αυτό κανείς δεν φρόντιζε να μνημονεύει την εξόντωση των Ελλήνων και των Ασσυρίων.
«Αρκετοί ήταν επηρεασμένοι από τις αναφορές ιστορικών ότι οι Αρμένιοι ήταν οι μόνοι Χριστιανοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», είπε.
Με την έκδοση του βιβλίου, τις διάφορες παρουσιάσεις και εκδηλώσεις που έγιναν με συμμετοχή της ίδιας και της μητέρας της και την κινητοποίηση των ποντιακών οργανώσεων της Αμερικής κι ολόκληρου του κόσμου, η υπόθεση της γενοκτονίας απόκτησε άλλη δυναμική. Μάλιστα αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, με πρώτη τη Νέα Υόρκη, την αναγνώρισαν.
Η κ. Χαλό διάβασε διάφορα αποσπάσματα από το βιβλίο της που περιέγραφαν τα δεινά που υπέφεραν οι Ελληνες του Πόντου, ενώ παράλληλα εξήγησε με γλαφυρό τρόπο το πως ξεκίνησε από τους Νεότουρκους η πολιτική της εθνοκάθαρσης, το 1909 και πως κατέληξε με την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών.
«Το γεγονός ότι οι Νεότουρκοι έχασαν μέσα σε λίγα χρόνια όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά εδάφη της Τουρκίας, συνέτεινε στην ανάπτυξη των σχεδίων για εκκαθάριση των χριστιανικών πληθυσμών, για να πάρουν εκδίκηση από τους Ελληνες».
Πάντως, παρότι οι Γερμανοί βοήθησαν στο σχεδιασμό της εθνοκάθαρσης των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, ήταν τόση η μανία των Τούρκων που σε ακραίες περιπτώσεις όπου οι Γερμανοί επενέβαιναν για σώσουν κάποιους, οι Νεότουρκοι ζητούσαν από τον Κάιζερ την ανάκλησή τους.

Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Μάιος 2009 >
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Forum