22:05:2009 - 10:05 EEST
 
  • News in English
    College students from the Greek community staged a rally at the University of South Wales in demonstration over a decision by university deans and rectors to close the university's Department of Modern Greek Studies.
  • News in English
    SAE President Stefanos P. Tamvakis visited the Greeks in Lebanon responding to an invitation by the president of the Greek Community in Beirut Panagiotis Andriotis.
  • News in English
    The Pan-Pontian Federation of America in cooperation with the Pontic associations and the Federation of Hellenic Societies of NY organized a lecture a the Stathakeio Cultural Center in Astoria.
  • News in English
    The Hellenic Times Scholarship Fund held its annual dinner dance which was attended by many outstanding personalities of the Greek-American community, politicians and persons from the art world.
  • News in English
    South Australian State Labor minister, Michael Atkinson, has inflamed tensions between Turkey and Canberra about a "genocide" by accepting an invitation to address a 20,000-strong rally in Greece on the sensitive issue.
Παρασκευή, 15 Μάιος 2009

15

05

2009

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Μαλλιά
Γράφτηκε απο   
Oυάσιγκτον Σε αίθουσα του αμερικανικού Κογκρέσου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαίου αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον απερχόμενο Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Αλέξανδρο Μαλλιά.

  Read More...


15

05

2009

«Ο Ταχυδρόμος» είναι κοντά σας με καλά ελληνικά βιβλία.
Γράφτηκε απο   

Την Παρασκευή 22 Μαϊου προσφέρουμε με κλήρωση:

«Γιάννης Ρίτσος. Ένα σχεδίασμα βιογραφίας» της Αγγελικής Κώττη από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Η μοναδική στην ελληνική βιβλιογραφία βιογραφία του Γιάννη Ρίτσου, γραμμένη από τη δημοσιογράφο Αγγελική Κώττη, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος. Ένα σχεδίασμα βιογραφίας», που είχε κυκλοφορήσει το 1996 από τα «Ελληνικά Γράμματα», κυκλοφόρησε σε αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη μορφή, και με νέο εξώφυλλο.

Με την έκδοση αυτή τα  «Ελληνικά Γράμματα» συμμετέχουν στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και κυρίως στον εορτασμό του Έτους Ρίτσου, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ένα μεγάλο μέρος του υλικού του βιβλίου συγκεντρώθηκε όταν ο Γιάννης Ρίτσος ήταν εν ζωή και οφείλεται σε δικές του αφηγήσεις. Άλλο μέρος στηρίζεται σε γραπτές πηγές ή σε αφηγήσεις του ποιητή προς τρίτους. Τέλος, το υπόλοιπο υλικό προέρχεται από αφηγήσεις που έκαναν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Ρίτσου προς τη συγγραφέα καθώς και από έρευνα αρχειακού υλικού.

Η έκδοση παρακολουθεί όλη τη ζωή του. Ξεκινά από τη γέννησή του (Πρωτομαγιά του 1909) και τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Μονεμβασιά, που είναι ξένοιαστα και όμορφα, σύντομα όμως σημαδεύονται ανεξίτηλα από την οικονομική κατάρρευση της αρχοντικής του οικογένειας όπως και από τους θανάτους της μητέρας του και του μεγάλου αδελφού του από φυματίωση. Σε ηλικία μόλις 18 ετών προσβάλλεται και ο ίδιος από την τρομερή για την εποχή ασθένεια και νοσηλεύεται ως άπορος σε διάφορα σανατόρια. Ο πατέρας και η μικρή αδελφή του εγκλείονται στο Δαφνί με ψυχικές διαταραχές. Μέσα σε αυτό το κλίμα του ζόφου, δημιουργεί ακατάπαυστα και αντιπαλεύει τον θάνατο, ενώ δηλώνει με τις πράξεις του ενεργός πολίτης.

Κατά τη γερμανική κατοχή, μετέχει στην Εθνική Αντίσταση, πράγμα που του στοιχίζει κατόπιν εξορίες στο Κοντοπούλι της Λήμνου, στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Δεύτερη σειρά εξοριών έρχεται με την απριλιανή χούντα (Γυάρος, Παρθένι Λέρου και κατ' οίκον περιορισμός στη Σάμο, στο σπίτι της συζύγου του).

Η ζωή του, με τις ανόδους και τις καμπές λόγω των διώξεων, με τα ταξίδια, τις οικογενειακές χαρές και τις βραβεύσεις του, με τις διαψεύσεις, τις πίκρες, τις αμφιβολίες, αλλά και με τις βεβαιότητές του, εξετάζεται αναλυτικά στο βιβλίο. Παρατίθενται γεγονότα, δηλώσεις, αποσπάσματα συνεντεύξεων, ερμηνείες στίχων του, όπως και δηλώσεις άλλων για τον ίδιο και το έργο του από τα πρώτα του βήματα μέχρι το θάνατό του (11/11/1990).

Η έκδοση συνοδεύεται από αναλυτικό Χρονολόγιο.

Η Αγγελική Κώττη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» (1978-1992) και της εφημερίδας «Έθνος» (1992-σήμερα).

Άλλα βιβλία της: Μάνος Κατράκης (επιμέλεια υλικού με τον Κώστα Κουτσαυτίκη), Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει (μυθιστόρημα). Έχει επιμεληθεί την έκδοση Μελίνα Μερκούρη (΄Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη) και έχει συμμετάσχει στο CD-ROM για τη Μελίνα που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά «Τομές», «Διαβάζω», «Νέα Εστία», «Η Λέξη».

Είναι επιμελήτρια του αρχείου αυτογράφων έργων Γιάννη Ρίτσου, το οποίο είναι κατατεθειμένο στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Ακόμη ξεχωρίσαμε:

«Κ. Π. Καβάφης - Φερνάντο Πεσσόα, τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου» από τη σειρά Αντικριστοί καθρέφτες, σε επιμέλεια και ανθολόγηση του Γιάννη σουλιώτη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα καλύτερα ποιήματα των δύο σπουδαίων ποιητών καθώς και μια επιλογή από πεζά τους. Η έκδοση αποτελείται από δύο μέρη: το ένα αφιερωμένο στον Καβάφη και το άλλο αφιερωμένο στον Πεσσόα. Σε κάθε μέρος υπάρχει εισαγωγή και χρονολόγιο για κάθε ποιητή, καθώς και ένας παραλληλισμός της ζωής και του έργου τους που δείχνει τη στενή τους σχέση (πολλές φορές τρομερά εντυπωσιακή), παρόλο που δεν συναντήθηκαν ποτέ. Παράλληλα με το βιβλίο βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες (12/3/2009) το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη", το οποίο τον Μάιο θα κυκλοφορήσει σε DVD από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Η ασπίδα των Θερμοπυλών» ιστορικό μυθιστόρημα του Ν. Κυριαζή από τις εκδόσεις Ιωλκός

Θα σου μιλήσω για πόλεμο, μάχες, έρωτα, μίσος, ηρωισμό, αυταπάρνηση και προδοσία. Για ένα όπλο δώρο θεών, ασπίδα που θα ενώσει τη μοίρα τριών ανδρών, με δύο γυναίκες, πολλών λαών και τόπων, πεδιάδων, βουνών, θάλασσας και πόλεων...".
Είναι ο χρησμός που έλαβε ο μάντης Μεγιστίας από το Δία. Θα τον εκπληρώσουν ο γενναίος και ευγενικός Σπαρτιάτης Τελευτίας, ο πρόσχαρος και ευφυής Αθηναίος Ναυσίνους, ο αρχιστράτηγος της Περσίας Μαρδόνιος, η ωραία Σπαρτιάτισσα Ελένη και η Μιλήσια Διανείρα που θα αγωνιστεί για την ελευθερία της και που η καρδιά της μοιράζεται στους δύο Έλληνες.
Στο ιστορικό μυθιστόρημα "Η ασπίδα των Θερμοπυλών: Οι ένδοξες μάχες" θα τρέξετε μαζί με τον Τελευτία στην Ολυμπία, θα παραβρεθείτε στα λαμπρά συμπόσια του Μαρδόνιου και τον αισθησιακό χορό της Διανείρας, θα ακούσετε το Λεωνίδα και το Θεμιστοκλή να αγορεύουν στο συνέδριο του Ισθμού, θα ταξιδέψετε με τη βασιλική τριήρη του Ξέρξη στα Τέμπη.
Θα νιώσετε τον τρόμο και τη φρίκη της μάχης, με το βάρος της ασπίδας στο αριστερό και το δόρυ να γλιστράει από ιδρώτα και αίμα στο δεξί. Θα πολεμήσετε με τη σπαρτιατική φάλαγγα στις Θερμοπύλες και τις Πλαταιές, που "όταν εφορμά είναι σαν ένα απρόσωπο τέρας με εκατοντάδες κεφάλια, πόδια, χέρια, αλλά μόνο μια ψυχή... Η γη σείεται στο βηματισμό της, ο ήλιος λάμπει πάνω στους μπρούτζινους θώρακες και τις περικεφαλαίες, τα πολύχρωμα λοφία από χαίτες και αλογοουρές σείονται κι αυτά, οι ζωγραφισμένες ασπίδες πλησιάζουν σαν ενωμένες και οι σιδερένιες καλογυαλισμένες αιχμές των δοράτων είναι ο ίδιος ο θάνατος".


 


15

05

2009

«Τελικός Eurovision»- Στις 16/5/2009, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, ζωντανά από την Ερα5.
Γράφτηκε απο   
Το Σάββατο 16 Μαΐου 2009, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, η Έρα5 σε απευθείας σύνδεση με το Δεύτερο πρόγραμμα θα μεταδώσει τον τελικό της Eurovision από τη Μόσχα.

 


15

05

2009

Atkinson speech in Greece generates opposition by Turkish ambassador
Γράφτηκε απο   
South Australian State Labor minister, Michael Atkinson, has inflamed tensions between Turkey and Canberra about a "genocide" by accepting an invitation to address a 20,000-strong rally in Greece on the sensitive issue.

  Read More...


15

05

2009

Australian newspaper "The Age" in favor of Marbles return to Greece
Γράφτηκε απο   
In an article in Australia's "The Age" newspaper entitled "Britain runs out of excuses for keeping Elgin Marbles" underlines that the opening of the New Acropolis Museum will minimize the British Museums argument that it is the best place to house the marbles that were removed from the Acropolis by Lord Elgin.

  Read More...


Σελίδα 1 από 2
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Forum