05:07:2009 - 21:07 EEST
 
  • News in English
    The 5th Council for Hellenes Abroad meeting concluded in Thessaloniki which was attended the SAE Youth Network Coordinators, GSGA General Director Ioannis Kyparissidis and members of the secretariat.
  • News in English
    A briefing on the Cyprus issue was made by the Director of the Cyprus foreign ministry Division of Overseas and Repatriated Cypriots Ambassador Charalambos Ioannidis
  • News in English
    A new program in support the Greek mothers abroad that face problems is being launched by SAE titled "Mothers of World Hellenism". In charge of the programme is SAE Secretary Olga Sarantopoulos.
  • News in English
    Elections were held on Sunday for the new Board of Directors of the Cypriot Community of New South Wales with the participation of hundreds of members. There were no changes to the current board as current president, Michalis Christodoulou and his team were reelected.
  • News in English
    The Senior Information Services in Australia officially presented a few days ago in Adelaide 10 Informative Brochures/Pamphlets in the Greek language in cooperation with the Office of Social Welfare of the Greek Orthodox Community in South Australia.
Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2009

26

06

2009

Η εκπομπή, πάντα κοντά σας συντροφιά με καλά ελληνικά βιβλία…
Γράφτηκε απο   

Αυτή την εβδομάδα «Ο Ταχυδρόμος» προσφέρει με κλήρωση :

«Το νέο μουσείο της Ακρόπολης - Τα μνημεία και τα έργα των ανθρώπων, οδηγός για παιδιά και για νέους» της Μαρίζας Ντεκάστρο από τις εκδόσεις μεταίχμιο.

Ένα βιβλίο για τα μνημεία της Ακρόπολης, για τα θαυμαστά έργα των αρχαίων Αθηναίων! Ένα βιβλίο γραμμένο για παιδιά, που μιλάει για τον κόπο των ανθρώπων, την τέχνη, τις συνήθειες, τα υλικά.
Σε κάθε έκθεμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης κρύβονται ο καλλιτέχνης και ο τεχνίτης που το δημιούργησε, άνθρωποι και αντιλήψεις, ολόκληρες εποχές από τη ζωή στην Αθήνα των αρχαίων χρόνων.
Το βιβλίο-οδηγός ακολουθεί τη διάταξη του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, έτσι ώστε ο επισκέπτης, κρατώντας το στο χέρι, να περιηγηθεί στους χώρους, να θαυμάσει τα εκθέματα και να μάθει τη μικρή ή μεγάλη ιστορία τους.
Περιλαμβάνονται φωτογραφίες αρχαίων μνημείων, όπως ο Παρθενώνας και τα Προπύλαια, εκθεμάτων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς και σκίτσα των εργασιών του λόφου και της εξέλιξής του στο πέρασμα των αιώνων.
Προλογίζει ο Πάνος Βαλαβάνης, αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, ενώ για το Νέο Μουσείο γράφει ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Φωτιάδης. Το βιβλίο, βασισμένο στις αρχές της Μουσειοπαιδαγωγικής, προσφέρει με απλό και εκπαιδευτικό τρόπο πλούσιες γνώσεις για τον αρχαίο κόσμο.
Η έκδοση θα κυκλοφορήσει και στα αγγλικά.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε στην Αθήνα. Την περίοδο 1973-1982 έζησε στο Παρίσι και σπούδασε στη Σορβόνη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Σήμερα διδάσκει Ιστορία και Λογοτεχνία από μια άλλη, ιδιαίτερη σκοπιά, σε παιδιά του Δημοτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει γράψει παιδικά βιβλία για την Ιστορία και την Τέχνη. Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου στις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ. Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Μικρές ιστορίες του μουσείου (εκδ. Κάστωρ). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Τα χρόνια πέρασαν... οι σελίδες γέμισαν.

«Νίκος Καββαδίας, ο δαίμονας χόρευε μέσα του» του Μήτσου Κασόλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Στο βιβλίο αυτό δεν μιλούν ειδήμονες, λόγιοι, μελετητές ή κριτικοί για τον Νίκο Καββαδία. Μιλάνε ναυτικοί που έζησαν μαζί του στα καράβια, άνθρωποι ταξιδεμένοι, άνθρωποι του μόχθου και της σκληρής δουλειάς, περιγράφοντας έναν απ' αυτούς, κάποιον του σιναφιού τους. Οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι ο συνάδελφός τους ήταν ταυτόχρονα ένας μεγάλος ποιητής, το έμαθαν μετά το θάνατό του, κι άλλοι ύστερα από χρόνια κατάλαβαν το μέγεθος της ποίησής του. Όμως όλοι λάτρευαν τον «κουρλό ασυρματιστή» τους, αυτό τον αλλόκοτο παραμυθά, τον άκακο κι ευαίσθητο, τον σπάταλο και τολμηρό, αυτό το πειραχτήρι που ο δαίμονας χόρευε μέσα του. Ο Καββαδίας το φόβο της ζωής, το φόβο της θάλασσας, το φόβο του θανάτου τον είχε μετουσιώσει σε οίστρο: έρωτα για τον κόσμο, για τις γυναίκες, για τα ταξίδια, για τις ανοιχτές θάλασσες και τη γραμμή των οριζόντων. Για το λογοτεχνικό του μέγεθος έχουν γραφτεί πολλά. Μέσα από τις μαρτυρίες όμως των συν-ναυτικών του αντρών, αλλά και κάποιων γυναικών που είχαν μπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μεγάλη οικογένεια της θάλασσας, αναγνωρίζεται το απαράμιλλο ήθος του, η ανθρωπιά του και η βαθιά σοφία του. Οι αφηγήσεις αυτών των ανθρώπων φέρνουν στο φως άγνωστα στοιχεία του βίου και της πολιτείας του ποιητή, αποκαλύπτουν ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα του, αποκρυπτογραφούν στίχους του, ζωντανεύουν το μύθο του και μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε μαζί του.

O Mήτσος Kασόλας γεννήθηκε το 1936. Σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο. Eργάστηκε ως φωτογράφος και οπερατέρ (1961-1967) στο Kινηματογραφικό Tμήμα του Yπουργείου Παιδείας, απ' όπου και τον έδιωξε η Xούντα. Για τρία χρόνια στη Φίνος Φιλμ ήταν βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του Nτίνου Δημόπουλου. Aσχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και σεναρίων, ενώ υπήρξε μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών σεναρίων στο Eλληνικό Kέντρο Kινηματογράφου. Παράλληλα άσκησε και το επάγγελμα του δημοσιογράφου -ως μέλος της EΣHEA- από το 1972 έως το 1992, σε πολλές εφημερίδες του κέντρου και της περιφέρειας: Tα Nέα, Aυγή, Oικονομική Πορεία κ.ά.

Aπό το 1964 μέχρι τώρα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα χρονικό, ένα δοκίμιο και μια συλλογή μαρτυριών για τον Νίκο Καββαδία και εννιά μυθιστορήματα. Tο 1974 πήρε το A΄ Kρατικό Bραβείο για το χρονικό του H άλλη Aμερική και το 1982 τιμήθηκε με το A΄ Kρατικό Bραβείο για το μυθιστόρημά του O Πρίγκιπας, που προβλήθηκε ως τηλεοπτική σειρά είκοσι έξι επεισοδίων στην ET-1, σε σκηνοθεσία του Tάσου Ψαρρά. Το μυθιστόρημά του Αγγελίνα μεταφέρθηκε ως σειρά στη ΝΕΤ, επίσης από τον Τάσο Ψαρρά, με τον τίτλο Ο θησαυρός της Αγγελίνας. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Γιάννη Mαρκόπουλο και έχουν ενσωματωθεί στην ταινία του Zυλ Nτασέν Δοκιμή. Aποσπάσματα του βιβλίου του H άλλη Aμερική περιέχονται σε βιβλία της Mέσης Eκπαίδευσης. Mια σειρά από τα έργα του διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Xάρβαρντ (Tμήμα Ξένων Γλωσσών). Eπιλογή από το ποιητικό του έργο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Aμερική με τον τίτλο Harvest το 1971.


 


26

06

2009

«Στις ίλινες, στις μπίλινες...»- Στις 28/6/09, στις 15.30 ώρα Ελλάδας, με την Αγνή Στρουμπούλη.
Γράφτηκε απο   
Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009, στις 15.30 ώρα Ελλάδας ακούστε το παραμύθι της εβδομάδας από την Αγνή Στρουμπούλη, ένα παραμύθι από την Κύθνο «η Ροδίτσα». 

 


26

06

2009

«Τα πρόσωπα της εβδομάδας»- Στις 27/6/09, στις 06.05 ώρα Ελλάδας με τη Χαρά Τζαναβάρα.
Γράφτηκε απο   
Στα «Πρόσωπα της εβδομάδας» κυριαρχούν το Μουσείο της Ακρόπολης και η υπόθεση του «Ελεύθερου Τύπου». Φιλοξενούνται οι Αντώνης Σαμαράς, Μ. Κορρές, Δημήτρης Πατερμαλής, Γιάννα Αγγελοπούλου, Ν. Δένδιας και η αριστούχος Νατάσσα Καρέντη.

 


26

06

2009

Parents appeal for Greek journalist’s release
Γράφτηκε απο   
The parents of Greek journalist Iason Athanasiadis, arrested in Iran, have appealed for his release. Polymnia and Georgios Athanasiadis said the Greek foreign ministry has been making efforts to secure his release, for which we are deeply grateful.

  Read More...


26

06

2009

Greek voice of conscience supporting refugees in Australia
Γράφτηκε απο   
Once again, in Australia's Federal Parliament, Greek-Australian MP from Melbourne, Petros Georgiou, raised his voice of conscience in support of refugees, going against the Liberal Party to which he belongs.

  Read More...


Σελίδα 1 από 3
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Forum