21:06:2009 - 12:06 EEST
 

18

06

2009

Γερμανία:Απογοητευτικά τα στοιχεία για την ενσωμάτωση

Απογοητευτικά ήταν στοιχεία της έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των μεταναστών. Η γενική εικόνα ωστόσο είναι απατηλή, εκτιμούν στελέχη της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία.

«Φτωχοί, άνεργοι και χωρίς μόρφωση», έτσι περιγράφονται από το περιοδικό Der Spiegel οι μετανάστες στη Γερμανία, με βάση τα πορίσματα της έκθεσης για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, που παρουσίασε πρόσφατα η αρμόδια υφυπουργός, Μαρία Μπέμερ. Και μολονότι ο τίτλος είναι δημοσιογραφικός και όχι επιστημονικός, τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση καταδεικνύουν τεράστιες διαφορές μεταξύ Γερμανών και μεταναστών όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης, στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας ακόμη και στο πεδίο της εγκληματικότητας. Στους μετανάστες έχουμε διπλάσιο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με τον μέσο όρο. 10,1% το ποσοστό ανέργων επί του συνολικού πληθυσμού και 20,2% στους μετανάστες.

Το ποσοστό των ανέργων στους Έλληνες είναι χαμηλότερο

Σχολιάζοντας τα ποσοστά της έκθεσης, ο αντιπρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, χαρακτήρισε γενικόλογα τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο και υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε την εξέλιξη από το 2007 μέχρι σήμερα. Αν με ρωτήσετε πώς ήταν η κατάσταση το 2007, θα σας πω ότι με μια γενική ανεργία του 9,1 %, αυτή των αλλοδαπών ήταν 21,1 %. Άρα, εάν τώρα η αρμόδια υπουργός βλέπει ένα ποσοστό της τάξης του 20,2 % για τους αλλοδαπούς σε σύγκριση με 10,1 των Γερμανών, βλέπετε ότι υπάρχει μια αύξηση στο γενικό επίπεδο ενώ σε αυτό των αλλοδαπών μειώνεται».

Πέραν τούτου τα ποσοστά είναι γενικά και δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων είναι χαμηλότερο κατά πολύ, θα πει ο κ. Κοτσαμπόπουλος, διευκρινίζοντας: «Σε σύγκριση πάλι με το 2007, το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων ήταν τότε 7,7 %, άρα πολύ πιο χαμηλά από το γενικό ποσοστό των ξένων και μάλιστα ακόμη και από το αντίστοιχο ποσοστό των Γερμανών».

Υπάρχουν προβλήματα, αλλά αντιμετωπίζονται

Για τους Έλληνες ιδιαίτερα οξυμμένο είναι το πρόβλημα της επαγγελματικής εξειδίκευσης, στο οποίο δεν αναφέρεται λεπτομερώς η έκθεση. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα το 60% των Ελλήνων της Γερμανίας δεν είχε επαγγελματική εξειδίκευση. Για τη βελτίωση της κατάστασης ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα δράσης με την επωνυμία „Νέο Ξεκίνημα" που χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ. «Δεν βοηθάμε μέσω αυτού του προγράμματος μόνον τα παιδιά να βρουν θέση για την επαγγελματική εκπαίδευσή τους, αλλά από την άλλη μεριά ενισχύουμε και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν σε Έλληνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να γίνουν οι ίδιοι εκπαιδευτές», εξηγεί ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος.

«Φταίει η δομή του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος»

Στην έκθεση διαπιστώνονται για μια φορά ακόμη ανισότητες στην σχολική εκπαίδευση, καθώς το ποσοστό των ξένων μαθητών που εγκαταλείπουν χωρίς απολυτήριο το σχολείο είναι υπερδιπλάσιο των Γερμανών. Το 16,5% των ξένων μαθητών δεν παίρνει απολυτήριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Γερμανούς είναι 6,5%. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) στη Γερμανία, Κώστας Δημητρίου αποδίδει τα αίτια και στη δομή του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος.

«Είναι γνωστό ότι στη Γερμανία έχουμε τουλάχιστον τρεις τύπους σχολείων μέσης εκπαίδευσης και μόνον ο ένας οδηγεί στην επιτυχία και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όπως θα γνωρίζετε, σε καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο για τη σχολική σταδιοδρομία η κοινωνική καταγωγή του παιδιού όσο στη Γερμανία. Οι δυνατότητες που έχουν τα παιδιά των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και τα αλλοδαπά παιδιά για να σταδιοδρομήσουν, για να σπουδάσουν, κυμαίνονται στατιστικά στο 10 %.

Αλλά και στο πεδίο της εκπαίδευσης, οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών διαφέρουν από εκείνες του συνόλου των μεταναστών. «Όσον αφορά τα ελληνόπουλα, γνωρίζουμε ότι το ποσοστό αυτών που δεν τελειώνουν το σχολείο και διακόπτουν, είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο που μας δίνουν για τα αλλοδαπά παιδιά», καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΕΚ.

Πηγή: Deutsche Welle


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Ιούνιος 2009 >
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Forum