12:10:2009 - 18:10 EEST
 

09

10

2009

Η εκπομπή «Ο ταχυδρόμος» παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός με αφορμή τα 30 χρόνια τους στον εκδοτικό χώρο.

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ άρχισαν την εκδοτική τους δραστηριότητα το 1979 με την έκδοση των τεσσάρων πρώτων βιβλίων της σειράς ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Σήμερα, ο εκδοτικός οίκος φιλοξενεί στον κατάλογό του περίπου 1.300 κυκλοφορούντες τίτλους βιβλίων λογοτεχνίας και γνώσεων, κάθε μορφής, ύφους γραφής και θεματολογίας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες αναγνωστών.

Ιδιαίτερη σημασία για τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχει η ξένη λογοτεχνία, τομέας στον οποίο έχουν κατεξοχήν καθιερωθεί. Η σειρά ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ, περιλαμβάνει περίπου 250 τίτλους από συγγραφείς που απολαμβάνουν παγκόσμια αποδοχή και εκτίμηση. Ενδεικτικά αναφέρονται: Πάτρικ Ζίσκιντ, Σαλμάν Ρούσντι (Βραβείο Booker των Booker - Ευρωπαΐκό Αριστείον Λογοτεχνίας), Ναγκίμπ Μαχφούζ (βραβείο Νόμπελ), Πέτερ Χόε, Ζέιντι Σμιθ (Bραβείο Orange), Βαλέριο Μ. Μανφρέντι, Ντανιέλ Πενάκ, Φιλίπ Κλοντέλ, Αλεξάντερ Μακόλ Σμιθ, Τζοάν Χάρις, Λουί ντε Μπερνιέρ, Αρουντάτι Ρόι (Βραβείο Booker), Μαρκ Χάντον, Γιαν Μαρτέλ (Βραβείο Booker), Χένινγκ Μανκέλ, Κατρίν Κλεμάν, Ρόμπερτ Χάρις, Φρέντερικ Φορσάιθ, Αντόνιο Ταμπούκι (Ευρωπαϊκό Αριστείον Λογοτεχνίας), Σολ Μπέλοου (βραβείο Νόμπελ - Πούλιτζερ), Τζούλιαν Μπαρνς, Γκράχαμ Γκρην, Χ. Τζ. Γουελς  κ.ά. Πολλά από τα βιβλία της σειράς αυτής έγιναν longseller (Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, Ο ΦΑΡΑΩ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ, Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ, ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΦΙΣ κ.ά.), ενώ αρκετά bestseller γυρίστηκαν και κινηματογραφικές ταινίες (ΤΟ ΑΡΩΜΑ, ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ, ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΟΡΕΛΙ, Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ, ΚΑΥΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, κ.ά.)

Η σειρά ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (περίπου 70 τίτλοι) χάρισε στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ μεγάλες επιτυχίες, όπως είναι τα βιβλία του Ζιλμπέρ Σινουέ, οι ιπποτικές περιπέτειες του Μπέρναρντ Κόρνγουελ, οι ναυτικές ιστορίες του Πάτρικ Ο' Μπράιαν, τα μυθιστορήματα του Ντενί Γκετζ και του Πέτερ Μπέρλινγκ.

Τα τελευταία χρόνια εκδίδονται με μεγάλη επιτυχία στη σειρά ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ βιβλία λογοτεχνίας Ελλήνων συγγραφέων (περίπου 60 τίτλοι), μερικά από τα οποία έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση και απέσπασαν σημαντικά βραβεία. Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς όπως η Μάρω Βαμβουνάκη, η Ελένη Δαφνίδη, ο Κώστας Καρακάσης, η Βασιλική Κνήτου, ο Θάνος Κονδύλης, η Πέρσα Κουμούτση, η Μπελίκα Κουμπαρέλη, ο Ντίνος Κουμπάτης, ο Βαγγέλης Κούτας, η Δήμητρα Μανθεάκη, η Βικτώρια Μακρή, η Λένα Μαντά, η Πόλυ Μηλιώρη, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου, ο Γιώργος Παυλίδης,  ο Γιώργος Πολυράκης, ο Γιάννης Ρεμούνδος, η Μαρία Τζιρίτα, η Πασχαλία Τραυλού, η Ελένη Τσαμαδού και η Αθηνά Χατζή, ο Βασίλης Χατζηβασιλείου μας εμπιστεύονται τα βιβλία τους, πολλά από τα οποία κάνουν αλλεπάλληλες ανατυπώσεις.

Ανάμεσα στα βιβλία που έχουν εκδοθεί και απευθύνονται σε ενήλικες περιλαμβάνονται επίσης διάφορες σειρές βιβλίων με θέματα ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ, αρκετά δoκίμια (σειρά ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Φιλοσοφία - Θεωρία Λογοτεχνίας - Θρησκειολογία - Ψυχολογία και Πολιτικός στοχασμός), βιβλία σχετικά με την ψυχανάλυση (σειρά ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ) και ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ (υγείας - αυτοβελτίωσης - μαγειρικής κ.ά.).

Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση στο χώρο του παιδικού-νεανικού μυθιστορήματος, το παιδικό βιβλίο παραμένει για τον εκδοτικό οίκο ένας δυναμικός και αναπτυσσόμενος τομέας. Οι σειρές  ΠΥΞΙΔΑ και ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ, ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ, ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ, ΛΩΤΟΣ, ΞΙΝΟΜΗΛΟ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΠΑΛΟΝΙ, ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΡΑΒΙ, ΓΑΛΑΖΙΟ ΔΕΛΦΙΝΙ, ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ αριθμούν πάνω από 450 τίτλους γνωστών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Η σειρά ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ,  είναι το «σήμα κατατεθέν» της νεανικής λογοτεχνίας των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ. ¶λλοι αξιόλογοι ξένοι συγγραφείς που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι οι: Φίλιπ Πούλμαν, Τζάκλιν Ουίλσον, Τέρι Πράτσετ, Ρόαλντ Νταλ, ¶στριντ Λίντγκρεν, Δημήτρης Ινκιόφ, Ντομένικα Λουτσάνι, Κριστίνε Νέστλινγκερ, Κορνέλια Φούνκε κ.ά.

Καθιερωμένοι Έλληνες συγγραφείς όπως οι: Αγγελική Βαρελλά, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Ευγένιος Τριβιζάς, Γιολάντα Πατεράκη, Κίρα Σίνου, Φράνση Σταθάτου, Αντώνης Δελώνης κ.ά. μας εμπιστεύθηκαν τα βιβλία τους, ενώ άλλοι ταλαντούχοι νέοι συγγραφείς έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία τους με μεγάλη επιτυχία από τις Εκδόσεις μας. Επίσης, υπάρχουν και σειρές εικονογραφημένων βιβλίων, βιβλίων γνώσεων και δραστηριοτήτων, και βιβλίων για πολύ μικρά παιδιά (πάνινα - από σκληρό χαρτόνι - με κινούμενα μέρη). Συνολικά, οι Εκδόσεις Ψυχογιός έχουν περίπου 800 παιδικά-νεανικά βιβλία. 

Πολλοί από τους συγγραφείς έχουν τιμηθεί με κρατικά και διεθνή βραβεία, ενώ ο κατάλογός των εκδόσεων περιλαμβάνει 180 βραβευμένα βιβλία.

Ακόμη ο εκδοτικός οίκος ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

 - Συνεισφέρει σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, όπως η Action Aid κ.α., ενισχύει την WWF, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την Αντικαρκινική Εταιρία, δίνοντας μέρος των κερδών συγκεκριμένων βιβλίων. Διανέμει χιλιάδες βιβλία κάθε χρόνο σε φυλακές, αναμορφωτήρια, ιδρύματα προστασίας παιδιών, γηροκομεία, σχολεία και σε φορείς της τοπικής κοινωνίας.
- Τυπώνει τα βιβλία σε χαρτί ελεύθερο χλωρίου και χημικών ουσιών και από τον Σεπτέμβριο του 2009 τα παιδικά βιβλία είναι από ανακυκλωμένο χαρτί. Ανακυκλώνει όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί και προσφέρονται για ανακύκλωση (χαρτί, μελάνια, εκτυπωτές, συσκευασίες, κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες κλπ).
- Επίσης, φροντίζει για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής και ενισχύει τους ανάλογους φορείς.
- Οι Εκδόσεις Ψυχογιός είναι ένας πολυσυλλεκτικός εκδοτικός οίκος, που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε αναγνώστη με το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής του (κάθε χρόνο κυκλοφορούν περίπου 200 νέοι τίτλοι) και επίσης, είναι ένας εκδοτικός οίκος που διατηρεί συνεχή επαφή με το αναγνωστικό κοινό, ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις στο χώρο του βιβλίου και υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα τον εκδοτικό χώρο. www.psichogios.gr


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Οκτώβριος 2009 >
      1 2 3 4
5 6 7 8 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31