09:10:2009 - 17:10 EEST
 

05

10

2009

Η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ περιλαμβάνει το περιβαλλοντολογικό συμπόσιο στο Μισισιπή και επισκέψεις στη Ν. Υόρκη, Ατλάντα και Ουάσιγκτον.

Το 8ο Περιβαλλοντολογικό Συμπόσιο εν πλώ, με θέμα  Ο Μέγας Ποταμός Μισσισσιππής: αποκατάσταση της ισορροπίας, που οργανώνεται από τον οργανισμό «Θρησκεία, Επιστήμη και Περιβάλλον» και το οποίο τελεί υπό την υψηλή προστασία και την καθοδήγηση του κ. Βαρθολομαίου, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Ορλεάνη και στον ποταμό Μισσισσιππή και θα συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό επιστημόνων και διαμορφωτών πολιτικής, θεολόγων, περιβαλλοντολόγων, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και ΜΚΟ καθώς και εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε.
Μετά το συμπόσιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δεκαετίας από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Στις 25 Οκτωβρίου ο Παναγιώτατος θα τελέσει Μέγα πατριαρχικό εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Merrick του Λόνγκ Άϊλαντ Νέας Υόρκης. Την επομένη 26 Δεκεμβρίου, Εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου και ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης θα προστεί της 9ης Ετήσιας Προσευχής για τους Ορθοδόξους υπαλλήλους του Ο.Η.Ε., στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ο Παναγιώτατος θα συναντηθεί με τους ορδοδόξους ιεράρχες της SCOBA και θα παρακαθίσει σε γεύμα με θρησκευτικούς ηγέτες.
Το Πανεπιστήμιο Fordham θα απονείμει στον Οικουμενικό Πατριάρχη το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου Τιμητικό Διδακτορικό Δίπλωμα Νομικής εις αναγνώριση του ηγετικού ρόλου του στους τομείς του περιβάλλοντος και του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Το Πανεπιστήμιο θα παρουσιάσει επίσης τον πρώτο τόμο από σειρά τριών που πρόκειται να εκδώσει, με βαρυσήμαντες ομιλίες του Παναγιωτάτου. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του Πατριάρχη στο Fordham θα υπάρξει και η ευκαιρία για τους ορθοδόξους φοιτητές να τον συναντήσουν και να λάβουν την πατριαρχική ευλογία.
Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, ο Παναγιώτατος θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon και αργότερα, ως προσκεκλημένος του Rabbi Arthur Schneier, θα συναντηθεί με Εβραίους θρησκευτικούς ηγέτες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στις 29 Οκτωβρίου στην Άτλαντα όπου και θα τελέσει Οικουμενική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως Ατλάντα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Με την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παραθέτει το Μουσείο Βιβλικής Τέχνης (Museum of Biblical Art - MOBIA), στο Μανχάταν το οποίο παρουσιάζει μια διαρκείας ενός μηνός έκθεση αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη  Βαρθολομαίο και τις πρωτοβουλίες του για το περιβάλλον.
Το ίδιο βράδυ ο Παναγιώτατος θα παρακολουθήσει μουσική συναυλία στο Alice Tully Hall του Lincoln Center στο Μανχάταν που θα είναι αφιερωμένη στη παρουσία του Πατριάρχη  στις Η.Π.Α και συγχρόνως φόρος τιμής στη δεκαετή διακονία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο μαέστρος Peter Tiboris θα διευθύνει την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μανχάταν και στο πρόγραμμα θα συμμετέχει η Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου ο Παναγιώτατος θα προσφωνήσει την ολομέλεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και θα συναντηθεί με το Συμβούλιο της Εθνικής Φιλόπτωχου Αδελφότητος. Το ίδιο βράδυ το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου διοργανώνει το ετήσιο επίσημο δείπνο του το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον κ. Βαρθολομαίο. Ο κύριος ομιλητής της βραδιάς θα είναι Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης Timothy Dolan.
Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ο Παναγιώτατος θα προστεί Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος και θα τελέσει ο ίδιος την τελετή της χειροθεσίας των νέων αρχόντων του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα.
Το ίδιο βράδυ ο Πατριάρχης θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον και την επομένη θα εορτάσει την 18η επέτειο της ενθρονίσεως του στον Πατριαρχικό Θρόνο στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Annapolis της πολιτείας Μέριλαντ.
Τις επόμενες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με την ανώτατη ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, την Πρόεδρο της Βουλής, την Υπουργό Εξωτερικών και τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία. Ο αντιπρόεδρος κ. Τζο Μπάϊντεν και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον θα παραθέσουν ξεχωριστά δείπνα προς τιμήν του Παναγιωτάτου. Επί πλέον ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Georgetown και στο Ιστιτούτο Brookings.
Περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο www.usvisit2009.org


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ομογενειακό Δελτίο

Ευρετήριο

< Οκτώβριος 2009 >
      1 2 3 4
6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31