01:08:2009 - 18:08 EEST
 
  • News in English
    Only a few days after his acquittal of rape charges, Victoria MP, Theo Theophanous announced he will retire from politics. During a press conference the veteran State Labor MP said that he will not contest next State election, although having recently nominated for his Upper House Northern Metropolitan seat.
  • News in English
    The President of the Hellenic Parliament, Dimitris Sioufas met with Greek language studies students from Ukraine, Albania and FYROM during their visit to Parliament. Mr. Sioufas met with the students, chaperone teachers and the Mayor of Psyhiko and President of the alliance “Friends of Mariupol” Irene Katsarou.
  • News in English
    Deputy Foreign Minister Theodore Kassimis met yesterday at the Foreign Ministry with Attorney General and Minister for Justice and Industrial Relations of New South Wales, John Hatzistergos.
  • News in English
    With a memorial service for the victims and anti-occupation events, Greek-Australians in Sydney on Sunday condemned the 35th anniversary of the Turkish invasion and occupation of Cyprus.
  • News in English
    The Secretary of the World Council of Hellenes Abroad (SAE), Dr. Olga Sarantopoulou, had the opportunity to visit the Greek community in Hungary, after an invitation issued by the president of Budapest’s Local Government of Greeks, Spyros Angardis.

30

07

2009

Οικουμενικό καλωσόρισμα στους απόδημους βουλευτές
Χαιρετισμό στην 7η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης,ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος για την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού κ. Γιώργος Σούρλας, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννης Τραγάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανάσιος Λεβέντης, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ κ. Μαυρουδής Βορίδης.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε τα εξής:
Αγαπητοί και αγαπητές συμπατριώτες, εκπρόσωποι του οικουμενικού ελληνισμού στα κοινοβούλια πάρα πολλών - σε σχέση μάλιστα με την προ δεκαετίας περίπου αφετηρία μας - χωρών του κόσμου, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, πραγματική συγκίνηση ,γιατί αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε μια προσπάθεια στην οποία πρωτοστάτησαν και αρκετοί απόντες σήμερα από αυτήν τη συνάντηση. Κάποιοι είναι απόντες και από τη ζωή. Ευοδώθηκε, προχωρεί πολύ καλά. Υπάρχει αυτή η πολύ στενή συνεργασία με το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια με την προεδρία της κυρίας Μπενάκη και τώρα με την προεδρία του κ. Σιούφα και θα ήθελα να σημειωθεί εδώ ότι η πρωτοβουλία του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν μια αυτόνομη και αυτοτελής κίνηση, αλλά απέβλεπε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας να διευκολύνει και κοινοβουλευτικούς της ομογένειας σε χώρες όπου παρουσιάζεται κάποια δυσχέρεια είτε δεοντολογίας είτε ελλιπούς νομοθεσίας για τη συμμετοχή σε κινήσεις που συνεπάγονται κάποιο κόστος ενδεχομένως, εφόσον η πρωτοβουλία και πολύ περισσότερο το κόστος ανήκει σε κυβερνήσεις οποιασδήποτε χώρας. Έχω την αίσθηση ότι αυτό που ήταν σωστή επιλογή ίσως δεν το έχουν αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε. Όσο αφορά το Συμβούλιο της Ένωσης, κύριε Πρόεδρε, διότι δεν αποκλείω καθόλου να υπάρχουν χώρες ή κοινοβούλια όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, όπως στο Κογκρέσο, τη Γερουσία, όπου ίσως η μη επαρκής ενημέρωση δεν διευκολύνει τη συμμετοχή ελληνικής καταγωγής εκπροσώπων στα αντίστοιχα αυτά κοινοβούλια. Θέλω να συγχαρώ όλες τις διοικήσεις μέχρι τώρα της Ένωσης, διότι εισέφερε η ΠαΔΕΕ πολλά. Πολλά όχι μόνο στις εθνικές μας υποθέσεις, που αφορούν όχι μόνο το λαό και τη χώρα, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό όπου γης. Εισέφερε επιπλέον, με αυτή τη στενότερη συνεργασία με το κοινοβούλιο, με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, με τη στενότατη συνεργασία για την οποία πρέπει να συγχαρούμε και εκείνα τα στελέχη του Προεδρείου της Βουλής και των υπηρεσιών μας διαχρονικά που πήραν πάνω τους το βάρος αυτής της προσπάθειας. Εδώ βλέπω τον κ. Σγουρίδη, ο κ. Σούρλας επίσης. Πιστεύω ότι πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποίηση γιατί έχουμε φθάσει ως εδώ και ότι η συγκρότηση, η λειτουργία ως τώρα της ΠαΔΕΕ δεν έχει βοηθήσει μόνο   σε θέματα πληθυσμού και γενικότερα στις εθνικές μας υποθέσεις. Έχει βοηθήσει πολλαπλώς και διευκολύνει και το ελληνικό κοινοβούλιο και την ελληνική κυβέρνηση να συνδράμει κοινότητες του οικουμενικού ελληνισμού που έχουν ανάγκη και μάλιστα μεγάλη ανάγκη από τη συμπαράσταση είτε της ελληνικής διπλωματίας ακόμη και οικονομική συμπαράσταση. Πρέπει εδώ να μνημονεύσουμε και τις προσπάθειες του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού. Ιδιαίτερα σε ελληνικούς, αλλά και σε φιλικούς πληθυσμούς, όπως πληθυσμούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και άλλων χωρών, όπου οι μεγάλες ανακατατάξεις που σημειώθηκαν διεθνώς δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα κυρίως στον οικονομικό τομέα. Εκεί υπήρξε σημαντική εισροή και πρέπει να τη συνεχίσουμε.
Στο σημείο αυτό πιστεύω - ο πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό ο κ. Νιώτης και οι άλλοι συνάδελφοι είναι εδώ - νομίζω ότι όλοι με την ευθύνη τη δική σας, κ. Πρόεδρε, μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια η οποία είναι πολλαπλώς επωφελής και για τον ελλαδικό και για τον οικουμενικό ελληνισμό. Με τις θερμότερες ευχές μου για περαιτέρω επιτυχία και κατάκτηση και άλλων στόχων και εύχομαι να συναντηθούμε στην επόμενη συνέλευσή σας, να είμαστε όλοι υγιείς και αυτή η “νόσος” της ενασχόλησης με τα κοινά που μας διακατέχει όλους, το “μικρόβιο” που μας εγκαταλείπει έξι μήνες μετά θάνατον να συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί εν ζωή».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος για την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού κ. Γιώργος Σούρλας ο οποίος είπε τα παρακάτω:
«Είναι μια σημαντική ημέρα σήμερα για την Βουλή των Ελλήνων όταν εδώ στην αίθουσα της Γερουσίας, συνεδριάζουν όχι μόνο οι 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά 526 μαζί με του εκλεγμένους βουλευτές ελληνικής καταγωγής σε άλλα Κοινοβούλια. Αποτελούμε όλοι μαζί μια παγκόσμια Κοινοβουλευτική ομάδα. Είμαστε συνάδελφοι που αγωνιζόμαστε για πανανθρώπινες αξίες, για ανώτερα ιδανικά , για δημοκρατία , ειρήνη, για το αθάνατο ελληνικό πνεύμα.
Η Πα.Δ.Ε.Ε είναι η σημαντικότερη προέκταση της Κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Από τη σύστασή της μέχρι σήμερα παρουσιάζει μια ανοδική πορεία και σημαντική δράση. Ως υπεύθυνος εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων επί πολλά έτη, οφείλω να εξάρω την άριστη συνεργασία τόσο με το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και με τα μέλη της οργάνωσης. Μετά από το 2005 που απέκτησε νομική υπόσταση εντείναμε τις δραστηριότητες. Πραγματοποιήθηκαν διασκέψεις στην Αυστραλία, στη Ρουμανία, στην Κύπρο και στο Βέλγιο όπου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και με τους ομογενείς και να προβάλλουμε τα εθνικά μας θέματα.
Πιστεύω ότι τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας σε όλο τον κόσμο. Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στις εθνικές σας ευαισθησίες και το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει. Διαθέτετε ισχυρές κοινωνικές βάσεις, αγάπη και όραμα για την πατρίδα, στοιχεία που προσδίδουν μια νέα δυναμική στον Οικουμενικό Ελληνισμό, που δραστηριοποιείται, προοδεύει και διακρίνετε σε όλο τον κόσμο.
Θέλω για ακόμη μια φορά να καταστήσω σαφές ότι στις χώρες που πολιτεύεστε δεν έχουν θέση οι κομματικές ταμπέλες της χώρας μας. Έχετε δικαίωμα να πιστεύετε ό,τι θέλετε, να στηρίζετε οποιαδήποτε παράταξη, αλλά να σεβαστείτε τον προορισμό της Πα.Δ.Ε.Ε και πρωτίστως να ανήκετε όλοι σε μια παράταξη που λέγεται Ελλάδα. Μην παρασυρθείτε από κομματικές σκοπιμότητες, μην υψώνετε κομματικές σημαίες παρά μόνο την ελληνική.
Στην πρόσφατη διάσκεψη της Πα.Δ.Ε.Ε στις Βρυξέλλες, έκανα εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο για έκδοση ψηφίσματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Ψήφισμα αυτό προτείνω να το υιοθετήσει και η ολομέλεια της Γενικής σας Συνέλευσης. Προτείνω επίσης συντονισμό και στενότερη συνεργασία της Πα.Δ.Ε.Ε, του ΣΑΕ και του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και την Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα άτυπο συμβούλιο με εκπρόσωπους των ως άνω φορέων και άλλων ομογενειακών οργανώσεων , το οποίο θα ενημερώνεται, θα επεξεργάζεται προτάσεις και θα ενεργεί άμεσα και συντονισμένα σε θέματα που αφορούν τον ελληνισμό. Πρέπει η Πα.Δ.Ε.Ε να δραστηριοποιηθεί και σε θέματα παγκόσμιου κοινωνικού χαρακτήρα , όπως είναι τα ναρκωτικά, η μεγάλη μάστιγα που αποδεκατίζει τη νεολαία μας και οδηγεί χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση. Θα μπορούσε να γίνει μια συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τον Εκτελεστικό Γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα ναρκωτικών που εδρεύει στη Βιέννη. Αλλά και μία επίσκεψη στη Καμπούλ όπου παράγεται το 92% της ηρωίνης που διακινείτε σε όλο τον κόσμο.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της 7ης Γενικής Συνέλευσης, ευχάριστη διαμονή στην πατρίδα και καλή επιστροφή στις χώρες που εκπροσωπείτε».
Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, στον χαιρετισμό του, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε στη χώρα μας, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Απαιτείται η αποφασιστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας για μια διεθνή απογραφή του Ελληνισμού καθώς και η συγκρότηση ενός Διεθνούς Κέντρου Ελληνισμού, στελεχωμένου σε επαγγελματική και επιστημονική βάση, με αντικείμενο την επαφή και την πληροφόρηση των μελών του. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα όποια μειονεκτήματα της διασποράς και να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα τα οποία ένα σύγχρονο και διεθνές δίκτυο μπορεί να προσφέρει στα μέλη του. Είναι απολύτως αναγκαίο και χρήσιμο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα μέσω αυτού του δικτύου να προβάλλει στη διεθνή κοινότητα τα πανανθρώπινα μηνύματα του Πολιτισμού της: Δημοκρατία, Ειρήνη, Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια».
 Ο Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου κ. Γρηγόρης Νιώτης τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε που δίνουν το παρών εδώ και χρόνια στις επάλξεις, σε θέματα που αφορούν την Ελληνική Πολιτεία γράφοντας τη δική τους ιστορία. Χρωστούμε ευγνωμοσύνη στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη που στήριξε το θεσμό και φρόντισε ώστε αυτός να αποτελεί σήμερα αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Κοινοβουλίου όπως ακριβώς ήταν το σωστό να γίνει. Φυσικά, και οι Πρόεδροι που τον διαδέχθηκαν, η Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα και ο Δημήτρης Σιούφας ήταν και είναι μεγάλοι συμπαραστάτες του θεσμού. Η Πα.Δ.Ε.Ε κατάφερε να αναπτύξει ένα θαυμάσιο περιφερειακό και παγκόσμιο δίκτυο προώθησης των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα την πρωτοβουλία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα».
Στον χαιρετισμό του ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Παναγιώτης Σγουρίδης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Νιώθω υπερηφάνεια για εσάς, τα μέλη Πα.Δ.Ε.Ε, γιατί είστε καταξιωμένοι και διακεκριμένοι στις κοινωνίες στις οποίες ζείτε. Το να εκλέγεσαι βουλευτή είτε εθνικού, είτε ομοσπονδιακού είτε πολιτειακού Κοινοβουλίου σημαίνει ότι σε αναγνωρίζουν οι συμπολίτες σου. Και όταν είσαι μάλιστα και ελληνικής καταγωγής αυτό μας κάνει ακόμα πιο περήφανους εμάς τους Έλληνες».

Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Ιούλιος 2009 >
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 31    
Forum