02:08:2009 - 09:08 EEST
 
  • News in English
    Only a few days after his acquittal of rape charges, Victoria MP, Theo Theophanous announced he will retire from politics. During a press conference the veteran State Labor MP said that he will not contest next State election, although having recently nominated for his Upper House Northern Metropolitan seat.
  • News in English
    The President of the Hellenic Parliament, Dimitris Sioufas met with Greek language studies students from Ukraine, Albania and FYROM during their visit to Parliament. Mr. Sioufas met with the students, chaperone teachers and the Mayor of Psyhiko and President of the alliance “Friends of Mariupol” Irene Katsarou.
  • News in English
    Deputy Foreign Minister Theodore Kassimis met yesterday at the Foreign Ministry with Attorney General and Minister for Justice and Industrial Relations of New South Wales, John Hatzistergos.
  • News in English
    With a memorial service for the victims and anti-occupation events, Greek-Australians in Sydney on Sunday condemned the 35th anniversary of the Turkish invasion and occupation of Cyprus.
  • News in English
    The Secretary of the World Council of Hellenes Abroad (SAE), Dr. Olga Sarantopoulou, had the opportunity to visit the Greek community in Hungary, after an invitation issued by the president of Budapest’s Local Government of Greeks, Spyros Angardis.
Παρασκευή, 10 Ιούλιος 2009

10

07

2009

9-13 Ιουλίου Παμμακεδονικό παγκόσμιο συνέδριο στην Πιερία.
Γράφτηκε απο   
Στο Λιτόχωρο Πιερίας θα πραγματοποιηθεί το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων από όλο τον κόσμο και το 63ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, στο διάστημα 9- 23 Ιουλίου 2009.

 


10

07

2009

Η εκπομπή, πάντα κοντά σας συντροφιά με καλά ελληνικά βιβλία…
Γράφτηκε απο   

Αυτή την εβδομάδα «Ο Ταχυδρόμος» ξεχώρισε:

«Ευλογημένο καταφύγιο» του Φώτη Κόντογλου από τις εκδόσεις Άγκυρα

Με τη φρεσκάδα του χρονογραφήματος, αλλά και το βάθος σοφίας του δεξιοτέχνη των νεοελληνικών γραμμάτων Φώτη Κόντογλου, τα κείμενα του «Ευλογημένου καταφυγίου» είναι πάντα επίκαιρα.
Δημοσιευμένα στην εφημερίδα «Ελευθερία» σε διάστημα μιας εικοσαετίας (1948-68), τα πονήματα αυτά του μαστρο-Φώτη έχουν στο επίκεντρό τους διάφορα θέματα.
Κοινό χαρακτηριστικό, το αποτύπωμα της ψυχής του συγγραφέα. Είτε μιλάει για τον τζίτζικα είτε για την ξενοδουλία που ήδη από τότε άρχισε να σαρώνει τα πάντα, ο μαΐστωρ του λόγου και της αγιογραφίας συγκλονίζει με τη γραφή του.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο («Αγαπημένο καταφύγιο»), ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε πράγματα απλά και καθημερινά, μυώντας μας παράλληλα σε κρυμμένες ομορφιές.
Στο δεύτερο τμήμα («Βλογημένη Ελλάδα») κυριαρχεί η οδύνη για την αλλοίωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης, αλλά αχνοφέγγει και το φως της ελπίδας - αριστοτεχνικό δείγμα έκφρασης της πατερικής χαρμολύπης.
Το τελευταίο μέρος του βιβλίου («Ανεξιχνίαστα μυστήρια») κυριαρχείται από τις μεταφυσικές αγωνίες του μαΐστορα Κόντογλου.
Βασίλης Μαλισιόβας

«Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου» του Φώτη Κόντογλου από τις εκδόσεις Άγκυρα

Σε τούτη τη συλλογή διηγημάτων του, ο κυρ Φώτης Κόντογλου αναπολεί και καταγράφει γεγονότα και ιστορίες της λατρεμένης πατρίδας του, τ' Αϊβαλιού. Της μικρής πολιτείας, όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια, που είναι κρυμμένη κάπου εκεί μες στα μπουγάζια και τις ακρογιαλιές της βλογημένης Ανατολής.
Θρηνώντας την απώλειά της, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό του στην Ελλάδα, μας μιλάει νοσταλγικά για τους «αρχαίους ανθρώπους» της, μας διηγείται με αυθόρμητη ειλικρίνεια τις προσωπικές ιστορίες τους, πότε για αγίους, πότε για απλοϊκούς ξωμάχους, μα κάποτε και για κακούργους και ληστές.
Ως γνήσια ανατολίτικη ψυχή, γίνεται συχνά κήρυκας της απλότητας, της φυσικότητας. Με το πλούσιο εσωτερικό του θησαύρισμα μας μεταγγίζει ανεπαίσθητα τη γλυκιά ειρήνη της φύσης. Μας μιλά για μια γαλήνη μυστική, που ο ίδιος βίωσε, επιζητώντας άλλοτε τη μοναξιά μέσα σε όμορφα τοπία της πατρίδας του και άλλοτε παρατηρώντας ακόμα και τις πιο απλές και ασήμαντες παρουσίες της φύσης και ιδιαίτερα της αγαπημένης του θάλασσας.
Συνδυάζει με επιτυχία μέσα του την ανατολίτικη μακαριότητα απέναντι στο φαινόμενο της ζωής με τη δική του στοχαστική ιδιοσυγκρασία, η οποία τον οδηγεί συχνά σε θρησκευτική κατάνυξη, όταν αποκαλύπτεται μπροστά του «η άβυσσος της θεϊκής αρμονίας του κόσμου». Ενυπάρχει έτσι μέσα στο λόγο του και η εκστατική φωνή του καλλιτέχνη, του αγιογράφου, που αποκαλύπτεται ταπεινά και αβίαστα μπροστά στην ομορφιά και το μυστήριο της φύσης.
Ηλίας Σιγαλός

«Το σούπερ-ντούπερ γουρουνάκι» του Napp Daniel από τις εκδόσεις Αερόστατο

Πο, πο συμφορά! Οι πελαργοί έκλεψαν το αγαπημένο πουλόβερ της γιαγιάς Πλεχτοβελόνας. Τώρα, μόνο ο Τροφαντούλης μπορεί να βοηθήσει.

Γιατί ο Τροφαντούλης έχει σούπερ δυνάμεις και πάντα βοηθάει, όποτε υπάρχει κάποια ανάγκη στο αγρόκτημα. Για παιδιά από 4 ετών.


 


10

07

2009

«Στις ίλινες, στις μπίλινες»- Στις 12/7/09, 15.15 ώρα Ελλάδας, το παραμύθι της εβδομάδας από την Αγνή Στρουμπούλη.
Γράφτηκε απο   
Την Κυριακή 12 Ιουλίου 2009, στις 15.15 ώρα Ελλάδας, η Αγνή Στρουμπούλη αφηγείται ένα παραμύθι της προφορίκης μας παράδοσης από την Πελοπόννησο, την «Άντζα- Μάνα».

 


10

07

2009

«Τα πρόσωπα της εβδομάδας»- Στις 11/7/09, στις 06.05 ώρα Ελλάδας, με Χαρά Τζαναβάρα.
Γράφτηκε απο   
Τα πρόσωπα της εβδομάδας, παρακάμπτουν την μάλλον πενιχρή πολιτική επικαιρότητα και παρουσιάζουν τους Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, Ε. Μανδριανάκη, Γ. Καλαμίδα, Π. Πικραμένο, Ηλ. Ηλιάδη και Ιάσονα Αθανασιάδη. Αποχαιρετούν την Αλέκα Παϊτατζή.

 



Forum