28:08:2009 - 18:08 EEST
 
  • News in English
    An upheaval of representatives of the Greek Diaspora of America and Canada was caused by the decision made by Marfin Investment Group (MIG) to reduce the number of itineraries of Olympic Airways, regarding destinations such as New York, Toronto, Montreal and Johannesburg.
  • News in English
    The Council for Hellens Abraod USA, SAE has called for a contribution towards the restoration of the natural environment in areas which have been affected by the fires in Greece in a new “Plant Your Roots in Greece” campaign.
  • News in English
    The World Council of Hellenes Abroad (SAE), the Worldwide Federation of Oversea Cypriots (POMAK) and the International Coordinating Committee “Justice for Cyprus” are strengthening their efforts, towards the realization of their vision of Hellenes worldwide, for a united and prosperous Cyprus.
  • News in English
    More than 200 Cypriots of the Diaspora, from all continents, are taking part in the 16th Worldwide Conference of Overseas Cypriots (PSEKA – POMAK) which commenced tonight at Nicosia.
  • News in English
    During the proceedings of the 16th Worldwide Conference of Overseas Cypriots, Deputy Foreign Minister, Theodoros Kassimis, emphasized on the strong will of the Greek State and the Greek prime minister, Mr. Karamanlis, on his message which was addressed to members of the General Secretariat of Greeks Abroad (GSGA) by Mr. Ioannis Kyparissidis.

24

08

2009

Δηλώσεις Παπανικολάου για το Κυπριακό

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας επιδιώκουν να διευκολυνθεί η Άγκυρα και όχι να λυθεί το Κυπριακό, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, τονίζοντας ότι «αν λάβουμε υπόψη τις θέσεις που έχουν παρουσιαστεί στο τραπέζι των συνομιλιών από τον κ. Ταλάτ, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για συμφωνία».

Με την ευκαιρία των εργασιών του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), που ξεκινούν αύριο στη Λευκωσία, υποστηρίζει ότι «υπάρχει πρόβλημα» στον τομέα της διαφώτισης και ότι πρέπει να απαιτείται συγκεκριμένο έργο από τους οίκους δημοσίων σχέσεων «για να μην πηγαίνουν χαμένα τα λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου».

-Μαζί με άλλα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας συναντηθήκατε πρόσφατα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν και δημόσια δεν μιλούν για χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, εντούτοις φαίνεται ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύετε ότι και πάλι θα επιδιώξουν να διευκολυνθεί η Άγκυρα, παρά να υπάρξει μια μόνιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο;
-Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλη η κινητικότητα και όλες οι προσπάθειες που θα καταβληθούν μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ως κύριο στόχο όχι τη λύση του Κυπριακού, αλλά για να βοηθηθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Πράγματι, αυτό δεν το λένε. Ισχυρίζονται ότι πρέπει να βιαστούμε για να μην χαθεί το μομέντουμ που δημιούργησαν οι Χριστόφιας και Ταλάτ. Επίσης, επικαλούνται και τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι αν χάσει ο Ταλάτ, τότε θα υπάρξει οπισθοδρόμηση με δυσοίωνες προοπτικές.
Τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Στάινμπεργκ, όσο και στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, τον οποίο συνάντησα πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, ανέφερα πως αυτούς τους ισχυρισμούς τουλάχιστον να μην τους λένε σ’ εμάς που γνωρίζουμε και ξέρουμε τις σκοπιμότητές τους. Αν η λύση του Κυπριακού εξαρτιόταν από τον Ταλάτ, τότε θα συμφωνούσαμε μαζί τους, αλλά να μην μας κοροϊδεύουν κιόλας. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας καταβάλλουν έντονη προσπάθεια με σκοπό η Τουρκία να μείνει εκτός της διαδικασίας ώστε να μην της ασκείται καμία κριτική. Ο Αμερικανός πρέσβης, μιλώντας σε διάφορα ινστιτούτα στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται δήθεν στη Λευκωσία, ότι το κρατούν οι δυο ηγέτες και πως η Άγκυρα είναι πολύ υποβοηθητική και θετική στην εξέλιξη των συνομιλιών. Αυτό κι αν είναι πρόκληση.
-Όταν ο Ομπάμα εξελέγη στην προεδρία, δηλώσατε στον «Φ» ότι δεν αναμένατε αλλαγές στο Κυπριακό από πλευράς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά ευελπιστούσατε ότι με την παρέμβαση του Λευκού Οίκου ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια ελπίδα;
Ναι, διότι φαίνεται αμέσως η διαφορά προσέγγισης με το τι ακούμε από το περιβάλλον του προέδρου και του αντιπροέδρου σε σχέση με το τι λένε αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ακολουθούν τις λεγόμενες πάγιες πολιτικές, προτάσσοντας τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας για τα αμερικανικά συμφέροντα.

-Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία; Αποκλείετε κάποια συμφωνία, έστω ενδιάμεση, μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ή μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης;

-Αν λάβουμε υπόψη τη στάση της Τουρκίας μέχρι σήμερα και τις θέσεις που έχουν παρουσιαστεί στο τραπέζι των συνομιλιών από τον κ. Ταλάτ, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για συμφωνία. Εκείνο που με ανησυχεί όμως είναι η επιμονή των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων μεσολαβητών ότι μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και ότι μέχρι το Φεβρουάριο θα πρέπει να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα. Τώρα, πού βασίζουν αυτή τη σιγουριά τους θα μας δείξει ο χρόνος…

Έχουμε πρόβλημα στην προβολή του Κυπριακού

Μερικοί ζητούν περισσότερα εκατομμύρια για την προβολή του Κυπριακού και άλλοι λένε ότι αυτά που ήδη ξοδεύονται δεν αξιοποιούνται σωστά. Ποια είναι η άποψή σας;
-Χρηματοδοτήσεις κάποιων οίκων από κυπριακής πλευράς γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια. Το ερώτημα είναι πώς τους αξιοποιείς, τι απαιτείς απ’ αυτούς τους οίκους και πώς μπορείς να έχεις το μέγιστο αποτέλεσμα σε σχέση με τα χρήματα που δίνεις. Πιστεύω ότι έχουμε πρόβλημα σ’ αυτό τον τομέα. Έχω αναφέρει την άποψή μου και στον πρόεδρο Χριστόφια και σε προκατόχους του, όπως και σε υπουργούς Εξωτερικών. Όταν προσλαμβάνεται ένας οίκος δημοσίων σχέσεων θα πρέπει να απαιτούνται απτά αποτελέσματα. Ως παράδειγμα αναφέρω την περίπτωση ενός συγκεκριμένου οίκου, τον οποίο είχε παλαιότερα η Κύπρος και τον άφησε με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσε να παράγει αποτελεσματικό έργο. Στη συνέχεια, η Τουρκία προσέλαβε αυτό τον οίκο για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα και σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, διπλωματών και πολιτικών στην Ουάσιγκτον κάνει σημαντική δουλειά. Επομένως, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται ο τρόπος αξιοποίησης του οίκου που προσλαμβάνεις ώστε να μην πηγαίνουν τα λεφτά σου χαμένα, δηλαδή τα λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου.


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Αύγουστος 2009 >
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Forum