28:03:2008 - 13:03 EET
 
"Ο Ταχυδρόμος"-Η εκπομπή παρουσιάζει και προσφέρει βιβλία από τις εκδόσεις Ωκεανίδα...
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Tuesday, 13 November 2007

«Ο Ταχυδρόμος» σεργιανίζει στα βιβλιοπωλεία της χώρας και παρουσιάζει
ότι ενδιαφέρον βρει στα ράφια και στις βιτρίνες.
Αυτή την εβδομάδα διαλέξαμε βιβλία από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα (www.oceanida.gr)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Η πολιτική κατάσταση, οι προσωπικότητες, τα ήθη και τα έθιμα της μετεπαναστατικής Ελλάδας, έτσι όπως τα καταγράφει με την ποιητική ευαισθησία του και την κλασική του παιδεία, ο πρώτος πρεσβευτής της Αυστρίας στην Αθήνα, Πρόκες φον Όστεν, στις ιδιωτικές επιστολές προς τον πατριό του, τον ιστορικό Σνέλλερ. Ένα "θαυμάσιο μάθημα εθνικής αυτογνωσίας".


1.Γράμματα προς τη Βιέννη. 1824-1843
Συγγραφέας: Π.Κ.ΕΝΕΠΕΚΙΔΗΣ

H έκδοση του τόμου αυτού αποτελεί την εκπλήρωση προσωπικής μας επιθυμίας όταν διαβάζοντας, ήδη ως φοιτητές, τα χειρόγραφα κείμενα των καλλιγραφημένων εκθέσεων του Άντον Πρόκες φον Όστεν προς τον Mέττερνιχ, τις ιδιωτικές επιστολές του προς το δεξί χέρι του παντοδύναμου Aυστριακού καγκελαρίου, τον διαβόητο εκείνον Iάγο της πολιτικής της Iεράς Συμμαχίας και εκδότη του κεντρικού της οργάνου Aυστριακός Παρατηρητής Φρειδερίκο Γκεντς, είχαμε την αίσθηση ότι πέσαμε σε φλέβα ιστορικής πηγής πολύτιμη, κατάλληλης να ρίξει άπλετο φως στα ελληνικά πράγματα της εποχής και των ανθρώπων της τόσο στο στενό ιδιωτικό τους ελληνικό πλαίσιο, όσο και το ευρύτερο ευρωπαϊκό.

Στην πρώτη αυτή συγκομιδή προτιμήσαμε να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση, με φειδωλά σχόλια, κατα προτεραιότητα τις ιδιωτικές επιστολές του Πρόκες φον Όστεν προς τον πατριό του, τον ιστορικό Σνέλλερ, επειδή σ’ αυτές εκφράζεται το συγγραφικό του ταλέντο, η ποιητική ευαισθησία, η κλασική του παιδεία, η φιλομάθεια και η πολυμάθεια του ερασιτέχνη σε πολλούς ειδικούς κλάδους της επιστήμης.

H μονομέρεια της καιροσκοπικής πολιτικής εκδηλώνεται στα ιδιωτικά αυτά γράμματα μόνο σαν εξαίρεση, τα ενδιαφέροντά του είναι ωφελιμιστικά: να γνωρίσει σπιθαμή προς σπιθαμή την Eλλάδα, την αρχαία και τη σύγχρονη, ο περιηγητισμός στους κλασικούς τόπους των νησιών και της Mικράς Aσίας ήταν ο κύριος στόχος του πριν γίνει πρεσβευτής, και η γνωριμία με τους επίσημους
Έλληνες και τους ξένους της ελεύθερης πια Aθήνας το επάγγελμα και η ευχαρίστησή του. Tο σαλόνι του στην οδό Φειδίου είχε γίνει το πολυσύχναστο πολιτιστικό κέντρο της νέας πρωτεύουσας του βασιλείου της Eλλάδος.

Π. K. ENEΠEKIΔHΣ

Ενεπεκίδης Πολυχρόνης

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Bιέννης κ. Π. Ενεπεκίδης τείνει με τις έρευνές του να απομυθοποιήσει τη νεωτέρα ιστορία του ελληνικού λαού. Εσπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών, Bιέννης και Παρισίων και αφιερώθηκε από νωρίς στην εξονυχιστική έρευνα των ευρωπαϊκών αρχείων και των χειρογράφων συλλογών, για να απαλλάξει την ελληνική ιστορία από τις εσκεμμένες διαστρεβλώσεις και τις ανεξέλεγκτες παραδόσεις. Ένας Γερμανός κριτικός των έργων του έγραψε ότι ο καθηγητής Ενεπεκίδης ανευρίσκει με υπνοβατική ασφάλεια αυτό που θέλει και που είναι αυτό που λείπει. Oι γλαφυρές του διαλέξεις στην Ελλάδα και σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και στις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Aυστραλίας δημιούργησαν ένα νέο τρόπο επικοινωνίας του επιστήμονα με το μεγάλο κοινό: χωρίς να νοθεύεται η νέα ιστορική γνώση επιστρέφεται στο λαό που εδημιούργησε αυτός τα γεγονότα.

 

2.Αυτοί οι θεοί δεν έχουν το θεό τους
Συγγραφέας:Μαρί Φίλιπς
Μετάφραση: ΄Εφη Καλλιφατίδη

Ζουν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου; Ζουν (αλλά δεν βασιλεύουν) σ’ ένα βρομερό και τρισάθλιο σπίτι στο σημερινό Λονδίνο. Αυτό είναι εξακριβωμένο – το λέει και το βιβλίο.

Δυστυχώς, οι άλλοτε κραταιοί αλλά αγέραστοι κι αμετανόητοι θεοί έχουν διάφορα προβληματάκια: υπαρξιακά, επαγγελματικά, κληρονο- μικά, ακόμη και συναισθηματικά. Η εισβολή μιας απλής καθαρίστριας στο σπίτι τους δεν βάζει τάξη αλλά μεγαλώνει το χάος στη ζωή τους, κι επειδή είναι θεοί, οι κλυδωνισμοί στην προσωπική τους ζωή φέρνουν τον πλανήτη στο χείλος της καταστροφής. Για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, μαζί κι ενός μεγάλου έρωτα, πρέπει να παραμεριστούν αντιζηλίες, μικρότητες, μνησικακίες, κραιπάλες, ακολασίες κι όλ’ αυτά που χαρακτηρίζουν δώδεκα καθωσπρέπει αδιόρθωτους θεούς.

Επίσης, για ν’ ανατείλει ξανά ο ήλιος απαιτείται ένα περιπετειώδες ταξίδι στον Κάτω Κόσμο κι όλο το σουρεαλιστικό χιούμορ της συγγραφέως, που φέρνει τα πάνω κάτω μ’ αυτό το ανατρεπτικό και θεότρελο βιβλίο.

Την βρήκαν χωρίς να την ψάχνουν. Την υποδέχτηκαν σαν να την έψαχναν καιρό.

 


3.Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης
Συγγραφέας: Τάκης Θεοδωρόπουλος

Κανείς δεν την έψαχνε, κανείς δεν την περίμενε, κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή της, όμως μόλις την είδαν την αναγνώρισαν σαν «έτοιμοι από καιρό», σαν να υπήρχε μια θέση κενή γι' αυτήν στον κόσμο της σύγχρονης εποχής που την υποδέχθηκε.

Η τυχαία ανακάλυψή της τον Απρίλιο του 1820 από τον έλληνα Γιώργο Κεντρώτα, η απαγωγή της από τους Γάλλους μνηστήρες της και η μεταφορά της στο Λούβρο αποκαλύπτουν ένα μόνον μέρος του μυστικού της Αφροδίτης της Μήλου, της ντίβας που συνεχίζει δύο αιώνες μετά την αναγέννησή της να σαρώνει τις προτιμήσεις του κοινού.

Ποιος και γιατί την πρωτοβάφτισε Αφροδίτη; Ποια ήταν η τύχη των απαγωγέων της; Ποιος ο ρόλος του Έλληνα συλλέκτη αρχαιοτήτωνΝικολάκη Μουρούζη; Και αν όντως βρέθηκε το αριστερό χέρι της με το «μήλον της έριδος», τότε ποιος το πήρε και πού χάθηκε;

Το πραγματικό μυστικό της Αφροδίτης το κρύβει η ίδια της η μορφή. Η ιστορία της είναι η ιστορία της αναγέννησης ενός
αριστουργήματος λίγους μήνες πριν ξεκινήσει ο αγώνας για την Αναγέννηση της νέας Ελλάδας, στην Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας.

 

Θεοδωρόπουλος Τάκης

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Εργάστηκε επί σειρά ετών σαν δημοσιογράφος, υπήρξε ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ, που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και τώρα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Τα Νέα». Από τα μυθιστορήματά του το Αδιανόητο Τοπίο, η Πτώση του Νάρκισσου, Οι εφτάψυχες των Αθηνών και Η τρέλα του μεσημεριού έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Η δύναμη του σκοτεινού θεού τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το «Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας» για το σύνολο του έργου του που έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (Το αδιανόητο τοπίο, μτφρ.: Gilles Decorvet, εκδ. Actes Sud / Institut Français d’ Athènes, Arles, 1992, σελ.: 252, ISBN: 2-86869-897-2, Η πτώση του Νάρκισσου, μτφρ.: Gilles Decorvet, εκδ. Actes Sud / Institut Français d’ Athènes, Arles, 1995, σελ.: 228, ISBN: 2-7427-0322-5, Οι μεταμορφώσεις της κρυφής Ελλάδας, μτφρ.: Gilles Decorvet, εκδ.: Institut Français d’ Athènes, Αθήνα 1997, Οι Εφτάψυχες των Αθηνών, μτφρ.: Gilles Decorvet, εκδ. Sabine Wespieser Éditeur, Παρίσι 2003,σελ.: 160, ISBN: 9-782848-050140 και Η τρέλα του μεσημεριού, μτφρ.: Gilles Decorvet, εκδ. Metropolis, Γενεύη 2003, σελ.: 110, ISBN: 2-88340-134-9). Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο και από το 1998 είναι υπεύθυνος για τις σειρές «΄Ελληνες συγγραφείς», «Κυκεών» και «Πλωτές Πόλεις» των εκδόσεων «Ωκεανίδα».Διαβάστε περισσότερα...
 

Forum
 • Movie: Fat Female Ejaculation
 • Movie: Jovencitas Negras
 • Movie: Porno Jovencitas Adolescentes Gratis
 • Movie: Fotos De Jovenes Estudiantes Desnudas
 • Movie: Los Siete Jovenes Testimony
 • [u][b]SUNSET DREAMS – 2008 Greek party boat Cruise[/b][/u]
 • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
 • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
 • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
 • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission
ert.gr - Τελευταία Νέα
 • Απόψε η ψηφοφορία
 • Συνάντηση Σιούφα –Καρογιάν
 • "Η Ελλάδα επιθυμεί λύση"
 • "Σταυροδρόμι λαών-πολιτισμών η Μεσόγειος"
 • Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Χίθροου
 • Σύλληψη μελών μουσουλμανικής οργάνωσης
 • Κόμικ με υπογραφή Χιου Τζάκμαν
 • Ο Γκάνταλφ επιστρέφει;
 • Απειλούν την Άγκυρα με αντίποινα
 • Κίνα: Εννέα νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο