29:03:2008 - 00:03 EET
 
"Ταχυδρόμος"-Η εκπομπή παρουσιάζει και προσφέρει βιβλία από τις Εκδόσεις ‘Το Ροδακιό’.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Friday, 30 November 2007

«Ο Ταχυδρόμος» σεργιανίζει στα βιβλιοπωλεία της χώρας και παρουσιάζει
ότι ενδιαφέρον βρει στα ράφια και στις βιτρίνες.
Αυτή την εβδομάδα διαλέξαμε βιβλία από τις Εκδόσεις‘Το Ροδακιό’
(e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε )

Εκδόσεις Το Ροδακιό

1.ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
(Τέσσερα διηγήματα και μια νουβέλα)
Συγγραφέας:ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤ. ΓΑΒΑΛΑΣ

Φωτογραφίες στο εξώφυλλο: ΦΛΩΡΙΚΑ Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Άνδρες σε κρίση και γυναίκες-καταλύτες, άνθρωποι μέσα στα πράγματα και μέσα στη ζωή, περνούν φάσεις και εξάρσεις ενδοσκόπησης, και χτίζουν, μαζί με τον συμπάσχοντα δημιουργό τους, περίεργες προσωπικές ιστορίες για να κρυφτούν σ’ αυτές. Βήμα-βήμα οι σχηματικές καταγραφές των πρώτων σελίδων, διαμέσου μιας αινιγματικής, αγωνιώδους και στοχαστικής πλοκής, οδηγούν τις ιστορίες αυτές σε μια απρόσμενη έξοδο, όπου τα πεπραγμένα μιας συμβιβασμένης ζωής, η αναζήτηση τρυφερότητας και κατανόησης, μετά από μια απελπισμένη αναμέτρηση με το Εγώ, καταλήγουν σε μια αφελή, ντροπιαστική σχεδόν, λύτρωση. Κοινός άξονας της συλλογής είναι η δοκιμασία της ανθρώπινης αντοχής μέσα στην καθημερινότητα. Οι ήρωες ενδοσκοπούνται με αφορμή ιδιαίτερες καταστάσεις όπως η χαλαρότητα, η ηρεμία μιας παραίτησης και ενός συμβιβασμού: αναγκαία καταφυγή σ’ έναν κόσμο θλιμμένο και σκληρό. Βαθιά, στο σκοτάδι της ψυχής τους, υπάρχει το φως, αντίδοτο στην κρίση και στον πανικό.
Τα «σύνεργα της γραφής» δεν είναι μόνο τα υλικά για το γράψιμο· είναι κυρίως τα πρόσωπα, τα τοπία, τα ονόματα, οι στίχοι, οι φωνές, οι χειρονομίες, οι αρνήσεις, οι αποδοχές που δίχως την παρουσία τους τα υλικά σύνεργα — το μολύβι, η πένα, το χαρτί — θα ήταν άχρηστα…

Η κυρα-Βαγγελιώ («Τι δεν μας περιμένει ακόμα») σε μια τραυματική κάθοδό της από την επαρχία στην Αθήνα χαλάει σίγουρους δεσμούς και δημιουργεί νέες φιλίες. Ο Λάζαρος («Διαφημίζοντας την αγάπη») απογοητεύεται από την υποσχετική γνωριμία του με έναν πνευματικό άνθρωπο και προσγειώνεται εκεί όπου το έδαφος είναι οικείο και προβλέψιμο. Στις «Καραμελίτσες» μια παλιά φιλική σχέση δοκιμάζεται στην προσπάθεια αναθέρμανσής της, επειδή κάποιες, όχι τελείως αβάσιμες υποψίες, ρίχνουν λάδι σε καυτά ερωτήματα από το παρελθόν. Στο «Όλα πληρωμένα» η σύντομη συνάντηση του ήρωα με μια άγνωστη γυναίκα, παραμονή Χριστουγέννων, οδηγεί στην απόλυτη παρεξήγηση· μια ερωτική σχέση, που χτίζεται σιγά-σιγά, καταρρέει ενώ, πάνω στη ζύμωσή της, άνθρωποι, σκέψεις και τόπος συνωμοτούν εναντίον της.
Στο τελευταίο, ομότιτλο με τη συλλογή, αφήγημα ο συγγραφέας-καθηγητής, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη για ένα συνέδριο, γνωρίζεται τυχαία με ένα ανερμάτιστο γυναικείο δίδυμο και όλα όσα συμβαίνουν γύρω από αυτή τη γνωριμία προετοιμάζουν μια ολότελα απροσδόκητη και δραματική κατάληξη.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:Ο Γιάννης Γαβαλάς γεννήθηκε το 1946 στην Ελευσίνα. Σπούδασε γεωπόνος και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα σε περιοδικά και στο συλλογικό τόμο Εν Ελευσίνι (Ιερά Οδός, 1996). Ζει στη Μαγούλα Αττικής.

 

2.Η ΜΑΜΑ ΔΕ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΤΕ
(Νουβέλα)
Συγγραφέας:ΕΛΕΝΗ Γ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ
Σύνθεση στο εξώφυλλο: ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ

 Ο Πέτρος είναι ανάπηρος. Δε βρίσκει δουλειά. Δυσκολεύεται στις μετακινήσεις του. Ζει με ελάχιστα χρήματα. Ο φόβος της επιβίωσης τον οδηγεί σε μια πράξη απελπισίας. Το μυστικό του θαμμένο στον κήπο. Και τριγύρω ο σκύλος του γαβγίζει απειλητικά, ο ταχυδρόμος τον υποψιάζεται και η θεία Ελπινίκη του κάνει έξωση από το σπίτι. Η γνωριμία του με το Λουκά ανοίγει νέες προοπτικές, αλλά τελικά μόνο η φωνή της πεθαμένης μητέρας του θα φανερώσει την αλήθεια. Γιατί η μαμά δεν έλεγε ψέματα ποτέ.
Τα προσβάσιμα περιβάλλοντα συντελούν βεβαίως και στην ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία που αποτελούν το 10 - 12% του συνολικού πληθυσμού (σήμερα πάνω από 1.000.000 άτομα στην Ελλάδα, 50.000.000 στην Ευρώπη, περίπου 600.000.000 στον κόσμο). Τα άτομα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον με πρόσβαση στις κτιριακές υποδομές, τις συγκοινωνίες και τις τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας μπορούν επί ίσοις όροις με τον καθένα να αναπτυχθούν, να κινηθούν, να σπουδάσουν και να εργαστούν, και τελικά να αυτοχρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους οδηγώντας την Πολιτεία σε μια εξοικονόμηση πόρων, τους οποίους μπορεί πια να διαθέσει για την ανάπτυξη παραγωγικών τομέων, αναδεικνύοντας εαυτούς σε μια ομάδα καταναλωτών σημαντικού μεγέθους με αυξανόμενες τάσεις. («Προσβασιμότητα: Το κλειδί για την εξάλειψη των διακρίσεων», Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Αθήνα 2005, σελ. 31.)
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:Η Ελένη Γ. Ζαχαριάδου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1970. Σπούδασε στην Αθήνα Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος σε ιδιωτική κλινική. Εμφανίστηκε στα γράμματα με την ποιητική συλλογή Ημέρα πρώτη (Ιωλκός, 1995). Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν και στα περιοδικά: Εμβόλιμον, Ελληνικά Γράμματα, Πνευματική Ζωή. Ακολούθησαν: το μυθιστόρημα Η προίκα της Αμαλίας (Πατάκης, 2002) και τα διηγήματα Γλυκά του κουταλιού (Το Ροδακιό, 2003). Τα Γλυκά του κουταλιού μεταφράστηκαν στα βουλγαρικά και τα ιταλικά και ήταν υποψήφια για το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω.
Η σύνθεση της Πελαγίας Κυριαζή στο εξώφυλλο συνίσταται από ένα έργο με λάδι σε πανί από τον κύκλο Τα κλουβιά (1992) και μια φωτογραφία ψηφιακά επεξεργασμένη από τον κύκλο Ο κήπος των τρελών (1996).

 

3.ΤΟ ΒΡΟΧΕΡΟ ΒΑΓΟΝΙ
(ποίηση)
ΔΑΦΝΗ ΝΙΚΗΤΑ

Φωτογραφία στο εξώφυλλο: ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

Υγρασία – κινέζικη λάκα – μυχιότητα – φυγή – λουλούδια ούτε ψεύτικα ούτε αληθινά – χαρτιά κομμάτια – βιβλία χωρίς τίτλους – αναμμένα κρύσταλλα – παραμύθια όχι χαρούμενα – δεύτερο πρόσωπο – πρώτο πρόσωπο.
Μέσα σε μια πιθαμή μεταξωτό πανί του γραψίματος [ο ποιητής] κάνει να χωρέσει το απέραντο διάστημα και από ένα τόσο δα τόπο, την καρδιά, κάνει ν’ ακούγεται με τα λόγια κατακλυσμός.*
Τα ποιήματα της Δάφνης Νικήτα απηχούν την υπερσύγχρονη τάση της ενοποίησης των τεχνών, είναι ποιήματα εικαστικά, αρχιτεκτονικά, μουσικά, κινηματογραφικά και φωτογραφικά. Χωρίς να προδίδουν άμεσα το μυστικό τους, ωστόσο είναι ποιήματα μιλητά, μπορείς να τα πεις και να τα ξαναπείς όπως γινόταν και με τα παλιά ποιήματα.
Στη λογοτεχνία, αντίθετα με άλλες δουλειές το παράξενο – και το δύσκολο – είναι πως πρέπει να είσαι, διάβολε, από την αρχή αυτό που μια μέρα θα γίνεις (αν γίνεις). Διαφορετικά δεν κάνεις τίποτα.**
Μια νέα φωνή ποιητική έρχεται στο ήδη πολυσύχναστο λογοτεχνικό προσκήνιο. Ο αναγνώστης πρώτα, και ο κριτικός δευτερότερα, θα πιάσουν το αλφάδι να μετρήσουν. Αυτό όμως είναι άσχετο από την ποιητική λειτουργία.
Κανένας δεν ξέρει τους νόμους κατασκευής του λογοτεχνήματος και αν υπάρχουν καν νόμοι, αν όλα δε γίνονται σε κάποια άλλη διάσταση, όπου υπάρχει μονάχα το αποτέλεσμα του νόμου χωρίς τη νομοθεσία.**
Μόνος με τον εαυτό του και την περιουσία του την ποιητική ο δημιουργός δε λογαριάζει τους νομοθέτες.
Γυρίζει [ο ποιητής] το πρόσωπο στους ανοιγμένους ανθούς της μέρας· στρέφει στα μπουμπούκια που ακόμα δεν άνοιξαν, του βραδιού.*Διαβάστε περισσότερα...
 
Παρουσίαση Ανθολογίας Ελληνικού Διηγήματος την 1/12 στις 14.00 στο Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Friday, 30 November 2007

Παρουσίαση Ανθολογίας Ελληνικού Διηγήματος.

Την 1η Δεκεμβρίου στις 14.00 στο Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης
Τίτλος της εκδήλωσης: FIKONTRADETS SANG (Προφέρεται Φίκον-τρέντετς σονγκ) Είναι και ο τίτλος του διηγήματος του Θ. Γκόνη "Το τραγούδι της συκιάς" που περιλαμβάνεται στην ανθολογία
Η ανθολογία είναι μέρος της σειράς "Οι χώρες αφηγούνται" .Το δικό μας τιτλοφορείται: Η Ελλάδα αφηγείται, "Το τραγούδι της συκιάς" στις Εκδόσεις «Τραναν»
.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Μουσείο και την Ελληνική Πρεσβεία.
 
MEDELHAVSMUSEET (προφέρεται Μεντελχάβς- μουσέετ)
Διεύθυνση FREDSGATAN 2 (Προφέρεται Φρέντς-γκάταν)
Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Στοκχόλμης, κοντά στην πλατεία Gustav Adolf.
Θα γίνουν αναγνώσεις από τους παρόντες συγγραφείς. Στα σουηδικά θα διαβάσει ο Γιαν Χένρικ Σβαν, που επέλεξε και μετέφρασε τα πεζά της Ανθολογίας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσική (όλο το πρόγραμμα μάξ. 1ώρα 15 -20 λεπτά.
 
Η Ανθολογία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2007 και περιλαμβάνει πεζά των:
Σωτήρη Δημητρίου, Βασίλη Αμανατίδη, Έρσης Σωτηροπούλου, Γλυκερίας Μπασδέκη, Αμάντας Μιχαλοπούλου, Γαλάτειας Ριζιώτη, Γιώργου Γκόζη, Σοφίας Νικολαΐδου, Σάκη Σερέφα, Νίκου Δαβέτα, Λουκίας Δέρβη, Θοδωρή Γκόνη, Αντώνης Πέρης, Γιώργος Αδαμίδης, Αγνής Στρουμπούλη, Αναστάση Σιχλιμίρη, Αλέξη Σταμάτη, Σώτης Τριανταφύλλου, Θεοφανώς Καλογιάννη, Ηλία Παπαμόσχου, Χρήστου Χρυσόπουλου.Διαβάστε περισσότερα...
 
«Τα πρόσωπα της Εβδομάδας»- Την 1/12 η Χ. Τζαναβάρα ασχολείται με το ασφαλιστικό κ άλλα θέματα.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Friday, 30 November 2007

Στον αχό των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, «Τα πρόσωπα της εβδομάδας» επικεντρώνουν την προσοχή τους στους Αλ. Αλαβάνο, Στ. Λάλα, Γ. Λούλης, Χρ. Πολυζογόπουλος και Μπ. Πάππα. Μαζί και μια ακτεταμένη αναφορά στο 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Σπ. Σταθόπουλος, Άννα Λαλασίδου, Τζ. Γιαννόπουλος και Κών/να Βούλγαρη).Διαβάστε περισσότερα...
 
«Δίκτυο Χωρίς Σύνορα»- Η εκπομπή στις 30/11 θα μεταδώσει συνέντευξη του Θέμη Καλλού.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Friday, 30 November 2007

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στην εκπομπή «Δίκτυο Χωρίς Σύνορα» θα μεταδοθεί η συνέντευξη του ανταποκριτή μας από το Σίδνευ , Θέμη Καλλού, με το νεοεκλογέντα γερουσιαστή της Νότιας Αυστραλίας, Νίκο Ξενοφώντα.
Ο ομογενής, Ανεξάρτητος πολιτικός, επανέλαβε τον προ είκοσι μηνών θρίαμβό του στις πολιτειακές εκλογές. Τότε είχε πάρει πάνω από 20%. Προχθές έλαβε πάνω από 15% και ήρθε και πάλι τρίτος σε ψήφους, πίσω από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους αντίστοιχα.Διαβάστε περισσότερα...
 

Forum
 • Movie: Hind Funny Ringtones
 • Movie: Get Ringtones To Razr
 • Movie: Fat Female Ejaculation
 • Movie: Jovencitas Negras
 • Movie: Porno Jovencitas Adolescentes Gratis
 • [u][b]SUNSET DREAMS – 2008 Greek party boat Cruise[/b][/u]
 • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
 • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
 • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
 • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission
ert.gr - Τελευταία Νέα
 • Έλεγχοι στην αγορά κρέατος
 • Καταδίκη της κυβέρνησης της Μιανμάρ
 • Κινητοποιήσεις από τη ΓΣΕΕ
 • 1ο Rally Sprint ΟΘΡΥΣ
 • Διπλωματικό παρασκήνιο
 • Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών
 • Επαναλαμβανόμενες απεργίες στον ΟΤΕ
 • Η αντίδραση του ΣΟΑΑ
 • Κοινός αγώνας κατά της φτώχειας
 • "Έφυγε" ο σεναριογράφος Άμπι Μαν