26:04:2008 - 04:04 EEST
 
Apr 17 2008
Συζήτηση στη Βουλή για την Έκθεση του ΣΑΕ
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
17.04.08

Αθήνα
Την ετήσια Έκθεση του ΣΑΕ παρουσίασε χθες Τετάρτη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Στέφανος Ταμβάκης.

Η Έκθεση που κατατίθεται για πρώτη φορά περιλαμβάνει εισηγητικές προτάσεις του Προεδρείου και των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών του ΣΑΕ, ενώ παρουσιάζει, σε κωδικοποιημένη μορφή, αιτήσεις και προτάσεις των συνέδρων της 6ης Τακτικής Συνέλευσης.

Όπως τόνισε ο κ. Ταμβάκης η Ετήσια Έκθεση του ΣΑΕ για το 2007 μπορεί να αποτελέσει για την Ελληνική Πολιτεία, και ιδιαίτερα για την αρμόδια Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, έναν ακόμα χρήσιμο οδηγό σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και λύσεις που προτείνει η ίδια η ομογένεια. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε «στην κοινή αγωνία για τα θέματα προώθησης της Ελληνικής γλώσσας, για τα ελληνικά σχολεία καθώς και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία και με φορείς από την Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ εξέφρασε ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα για την αγαστή συνεργασία και ιδιαίτερα για την σημαντική απόφαση να προτείνει την ανακήρυξη ημέρας αφιερωμένης στον Απόδημο Ελληνισμό, όπως και προς το Προεδρείο και τα Μέλη της Επιτροπής, για την αμεσότητα της συνεργασίας, που έχει δρομολογηθεί προς όφελος του Απανταχού Ελληνισμού.

Οι βουλευτές- Μέλη της Επιτροπής, στο σύνολό τους συνεχάρησαν τον κ. Ταμβάκη και τα Μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ για το έργο τους, χαρακτηρίζοντας ως «πρωτοποριακή» την κατάθεση της Έκθεσης. Επισήμαναν επίσης την αναγκαιότητα να γίνου ευρύτερα γνωστοί στην ομογένεια οι στόχοι και το έργο του ΣΑΕ, που δεν υποκαθιστά καμία οργάνωση στη Διασπορά.

Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, βουλευτής της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας το ΣΑΕ ως «Οργανισμό ομπρέλα», σημειώνοντας παράλληλα την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τη Βουλή και ιδιαίτερα με την Επιτροπή. Ο κ. Τσιαρτσιώνης ανήγγειλε τον προγραμματισμό τριών κοινών συνεδριάσεων της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και του ΣΑΕ, πριν την Ολομέλεια της Βουλής, με τις επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων-Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, Εξωτερικών Υποθέσεων-Υπουργό Εξωτερικών και Οικονομικών- Κοινωνικών Υποθέσεων με τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Απασχόλησης.

«Το ΣΑΕ δείχνει να ωριμάζει και να ολοκληρώνεται», τόνισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Γρηγόρης Νιώτης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι ως εκφραστής του απόδημου Ελληνισμού για πρώτη φορά παρουσιάζει τους προβληματισμούς και τα αιτήματα της ομογένειας. «Με την καθιέρωση της Ημέρας Αποδήμου στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνουμε βήμα στο ΣΑΕ για να εκθέσει τα αιτήματα και τα μεταφέρει τους προβληματισμούς της βάσης», είπε-μεταξύ άλλων- ο κ. Νιώτης.

Συγχαρητήρια στο Προεδρείο του ΣΑΕ για την Έκθεση έδωσε και ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι στην ιεράρχηση των προβλημάτων κυριαρχούν η γλώσσα, η παιδεία και ο πολιτισμός, ενώ για το θέμα της Ψήφου των Αποδήμων είπε, ότι παρ΄ όλο που το κόμμα του δεν συμφωνεί με το προσχέδιο, θα στηρίξει μια κοινά διαμορφωμένη θέση, που θα προκύψει μετά από συνεννόηση και με το ΣΑΕ.

Ο Γραμματέας της Επιτροπής κ. Αναστάσιος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρότεινε σε ειδική συνεδρίαση να συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα της οικονομικής αυτοτέλειας του ΣΑΕ, όπως και της Νεολαίας ώστε να εξεταστούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, τόνισε ότι το νέο Προεδρείο έχει κάνει πολλά και θα κάνει ακόμα περισσότερα, ενώ παρότρυνε το ΣΑΕ να αναλάβει πρωτοβουλία να προωθηθεί η καθιέρωση της Ψήφου των Αποδήμων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη μετονομασίας του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, σε Συμβούλιο Απανταχού Ελληνισμού, ώστε να συμπεριλάβει τους ομογενείς 2ης, 3ης και 4ης γενιάς, που δεν είναι απόδημοι, αλλά γηγενείς πλέον στις χώρες, που ζουν. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες του ΣΑΕ για την επίτευξη οικονομικής αυτοτέλειας, μέσω και της Μη Κυβερνήτης Οργάνωσης «ΔΕΣΜΟΣ», που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 2007.

Στις εργασίες της Επιτροπής παρέστησαν ο Συντονιστής Περιφέρειας ΣΑΕ Καναδά κ. Κωνσταντίνος Μενεγάκης, ο Αντιπρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κ.Χρήστος Γερονικολός και ο Προϊστάμενος Τμήματος ΣΑΕ της ΓΓΑΕ κ.Σταύρος Καλανδράνης.
Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Ευρετήριο

<< April ’08  
Mo Tu We Th Fr Sa Su
 
 1
 2
 3
 5
 6
 8
 9
10
11
12
13
14
18
19
20
25
26
27
28
29
30
    
Forum
 • Click: Keyword Arretrati Sam Pezzo
 • Click: Google Search Web Site Toddlers On Sharing
 • Movie: Beyonce Dresses
 • Movie: Totally Nude Actress Beyonce Knowles
 • Click: Shopica Search For Products Hosting Web
 • Click: Google Search Web Site Toddlers On Sharing
 • Click: Keyword Go Button.x 13
 • Click: How To Lower Cholesterol In Your Diet
 • Click: Blog Free Porn
 • Click: Best Recipes For A Low Cholesterol Diet
ert.gr - Τελευταία Νέα
 • Δολοφονήθηκε Ιρακινός δημοσιογράφος
 • Φόβοι για τρομοκρατική ενέργεια στους Ολυμπιακούς 2008
 • Περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων
 • Βομβιστική επίθεση στη Σρι Λάνκα
 • Μέσω διαδικτύου "συναντήσεις" πατέρα -παιδιών
 • Και πάλι υποψήφια για πρόεδρος η Σεγκολέν;
 • Επεισόδια στη Ζιμπάμπουε
 • Κατάνυξη στον Επιτάφιο
 • Αυξημένη η κίνηση στην αγορά
 • Μειωμένα δρομολόγια στα ΜΜΜ