19:04:2008 - 02:04 EEST
 
Apr 15 2008
«Ταχυδρόμος»- Η εκπομπή τριγυρνάει στα βιβλιοπωλεία της χώρας και προτείνει.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη   
15.04.08

Η εκπομπή, πάντα κοντά σας συντροφιά με καλά ελληνικά βιβλία.
Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε:

1.“Greeklish dictionary” από τις εκδόσεις Περίπλους
 Μια σειρά από φράσεις που χρησιμοποιεί, κυρίως, η νέα γενιά σαρκάζοντας με κατά λέξιν μετάφραση στα αγγλικά ελληνικές ιδιωματικές εκφράσεις όπως: Με δουλεύεις; Are you working me? Μπρίκια κολλάμε; Are we gluing coffe pots? και άλλες παρόμοιες εκφράσεις.
Το ετοίμασαν φοιτητές και μέσω internet ...τείνει να καθιερωθεί.


2.«Hellas σπέσιαλ άφιλτρο» ΄Ιστορική–πολιτική σάτιρα του δημοσιογράφου Ν. Γ. Σακελλαρόπουλου από τις εκδόσεις Περίπλους
Οι Πρωθυπουργοί, τα Κινήματα, οι Βασιλιάδες, οι Πρόεδροι από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι σήμερα ιστορημένα από τον Κιτσάρα, το λαό, στο ύφος της Σχολής του Νίκου Τσιφόρου.
 Απόσπασμα του βιβλίου… Το ΄62 είχαμε και παντρολογήματα. Η Φρειδερίκω έψαχνε από μια λίστα ευγενώνε να βρει συζύγους στα παιδιά της. Τότενες, αυτός ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας βλέπει τη δικιά μας τη Σοφία, τη κόρη του Παυλούτσικου και της Φρειδερίκως και πέφτει ξερός.
- Ναι, αλλά θέλω και προίκα!
- Ε, βέβαια! Θα της δώκουμε τα σεντόνια της, τις κουβέρτες, τα κιλίμια, πετρογκάζ, φωνόγραφο με δυο δίσκους του Μαρούδα, έναν του Καζαντζίδη κι έναν του Τσαουσάκη, ραπτομηχανή, λάμπα πετρελαίου και κάτι σεμενάκια πούχουνε κεντήσει οι βασιλικές κεντήστρες.
- Τι άλλο;
- Θα της δώκουμε και τα τεντζερέδια της. Εμαγιέ με εθνόσημο, παρακαλώ, για να μαγειρεύει εθνοσημασμένη χυλοπίτα με κοτόπουλο.
- Τι άλλο;
- Θα της δώκουμε κι ένα σαλονάκι μούρλια, καρυδιά. Βαράγκη!
- Τι άλλο;
- Θα της δώκουμε και ψυγείο!
- Τι ψυγείο;
« Έχουμε και πάγου, έχουμε κι ΙΖΟΛΑ. Ότι επιθυμάτε…
- Τι άλλο;
- Θα της δώκουμε και μια δωδεκάδα ποτήρια να μη σκύβετε να πίνετε απ’ τη βρύση και πονέσει η μέση σας!
- Τι άλλο;
- Θα της δώκουμε και δυο καφάσα Μπυράλ που δεν έχετε στην Ισπανία!
- Τι άλλο;
- Ε, τι άλλο; Τη κρεβατοκάμαρα την παίρνει ο γαμπρός!
- Κι από μετρητό;
- Θες και μετρητό ρε προικοθήρα;
Νέες φασαρίες. Η Φρειδερίκω ήθελε να προικίσουμε εμείς, τη κόρη της.
- Κάτσε καλά μωρή. Τα γαμησιάτικα του Μπουντραγκένιο θα τα πλερώσουμε εμείς;
Νέος ξεσηκωμός. Φωνές. Αντάρα, για τα έξοδα του γάμου. Τελικά, ο Χουάν Κάρλος την επήρε πληρωμένη. Αλλά δεν του εδώκαμε ούτε σαλονάκι, ούτε τα εμαγιέ τεντζερέδια με το εθνόσημο. Είχε, λέει, δικά του.
Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Οικονομικά και πήρε πτυχίο εκτελωνιστή. Είναι από τους πρωτεργάτες της «Ελεύθερης Ραδιοφωνίας», με την ενασχόλησή του από το 1987 στο «Κανάλι 1» του Πειραιά και, στη συνέχεια, σε άλλα ραδιόφωνα. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την παραγωγή στη δισκογραφία, ενώ στη δημοσιογραφική του πορεία πέρασε πολλά χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στην εφημερίδα «Sportime», εκδότης και διευθυντής στην «Αθλητική Ηχώ», διευθυντής στην «Πειραϊκή Πολιτεία» και διευθυντής στο περιοδικό «Match Ball». Είναι το πρώτο τoυ βιβλίο.

3.«Πιάνο στα αστέρια» μυθιστόρημα της Στέλλας Μιχαλά από τις εκδόσεις Περίπλους
Είναι μια ιστορία από την Κρήτη. Αναφέρεται στη γυναίκα της Κρήτης και στον αγώνα της με το κατεστημένο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στη ζωή της, τις περασμένες εποχές. Ηρωίδα της υπόθεσης του βιβλίου είναι η Ανθή, μια δειλή, ήσυχη μεγαλοκοπέλα, που ζει κλεισμένη στο σπίτι της, σε μια γειτονιά του Ρεθύμνου, απασχολημένη με τα βάσανα της οικογένειας της, ξεχνώντας τον εαυτό της.
Ζει την καταστροφική μανία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τις δραματικές περιπέτειες των ανθρώπων γύρω της και της φιλίας της, με έναν καλόκαρδο Γερμανό φαντάρο. Η Αντίσταση κατά των κατακτητών περνά δίπλα της, συμμετέχει ενεργά χωρίς ποτέ η ίδια να καταλάβει τα σπουδαία κατορθώματα της. Μετά τον πόλεμο, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και η Ανθή υπακούοντας στις παραδόσεις του τόπου της αρραβωνιάζεται, με προξενιό, ένα άντρα μικρότερο της, που δεν την ερωτεύτηκε και που στο τέλος ξενιτεύτηκε, για να γλιτώσει από την άδικη μοίρα του, του γάμου του μαζί της.
«Ο χρόνος σαν ένα μεγάλο ποτάμι παράσερνε ελπίδες, πόθους, όνειρα και όλα γύρω της τα έκανε να μοιάζουν μεταξύ τους και να ξεχνιέται όλο και περισσότερο η ζωή που ζήσανε, πόλεμος, κατοχή, φτώχεια, έρωτες, πίκρες, ξενιτεμός. Ξεχάστηκε ακόμη και μια γεύση ακαθόριστη από μαρμελάδα και σοκολάτα, που για χρόνια τριγύριζε στο στόμα της».
«Η Ανθή δεν είχε γνώσεις. Είχε την σοφία των απλών ανθρώπων και του είχε τονίσει, να μην αργήσει να επιστρέψει, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι αιώνιοι, δεν υπήρξαν ποτέ, για να φέρονται σαν να τους ανήκει η ζωή για πάντα».
Η Στέλλα Μιχάλα, γεννήθηκε και ζει με την οικογένειά της στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Ασχολείται και συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά και σε φορείς του τόπου.
Γράφει στον τοπικό τύπο διηγήματα. Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας και έχει αποσπάσει τέσσερα πρώτα βραβεία.

4.«Μυθοπερπατήματα» του Νάσου Χριστογιαννόπουλου από τις εκδόσεις Περίπλους
Η ελληνική μυθολογία ξαναγραμμένη με δηλητηριώδες σύγχρονο φίνο χιούμορ, στηριγμένο στην αναφορά στη σύγχρονη διεθνή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
Η Αργοναυτική εκστρατεία στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου, που πραγματοποίησε ο Ιάσων από την Ιωλκό για να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Η αλληγορική αναφορά στην μεγάλη αποίκηση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο. Μια εκστρατεία ιμπεριαλιστική, όπως θα λέγαμε σήμερα. Η εκστρατεία των “Επτά επί Θήβαις”, βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδος και της Ιοκάστης. Ο “Θησέας”, ο βασιλιάς της Αθήνας, ο πιο δημοφιλής μυθικός ήρωας, μετά τον Ηρακλή.
Τα “Μυθοπερπατήματα” είναι το δεύτερο βιβλίο-προσέγγιση του Νάσου Χριστογιαννόπουλου –μετά τα “Ορμυθοσκαλίσματα”- που αντιμετωπίζει την ελληνική Μυθολογία από πλευράς ...Παγκοσμιοποίησης.
Ένα σατιρικό κείμενο, που, όχι μόνο δεν προδίδει τους αρχαιοελληνικούς μύθους, αλλά, αντίθετα, τους καθιστά απόλυτα προσιτούς κι ιδιαίτερα ευχάριστους στο σύγχρονο αναγνώστη.
Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ της Νομικής και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .Το ’92 εξέδωσε μια ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Από τις εκδόσεις «Εμπειρία Εκδοτική» κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Ο ήλιος μπήκε από τη χαραμάδα», ‘Έγκλημα στο Μέγαρο Μουσικής» και «Έρωτας Καθολικώς», καθώς και το λεύκωμα «Ορμυθοσκαλίσματα:Ελληνική ...Μυθολογία».

5.«Το παιδί της αγάπης» μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία της Μαρίας Τζιρίτα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Έτσι απλά, τον πέταξαν στο ίδρυμα νεογέννητο μωρό κι ύστερα τον πήγαν πίσω στη φυσική του οικογένεια δυο χρονών παιδάκι. Έτσι απλά, τον έφεραν στην Αθήνα στα τέσσερά του κι ύστερα τον έδωσαν σε ανάδοχη οικογένεια στα δέκα του. Έτσι απλά, τώρα τον φέρνουν πάλι πίσω στο ίδρυμα, δώδεκα χρονών παιδί. Πόσο απλό ακούγεται, μα την αλήθεια! Με τη διαφορά ότι δε μιλάμε για βαλίτσα, αλλά για έναν άνθρωπο, για ένα αθώο παιδί. Η αληθινή ιστορία του Στέλιου και της μοναδικής μητέρας που γνώρισε ποτέ.
 Η Μαρία Τζιρίταγεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, την οποία βίωσε προσωπικά και τη συγκλόνισε.

6.«Ο χορός των μυστικών» μυθιστόρημα της Ελένης Τσαμαδού από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Τη συμβουλή της μάνας της, μεσημέρι κάτω από συκιά μην κοιμηθείς, έρχονται τα ξωτικά και σου παίρνουν τη λαλιά, δεν την άκουσε η Ανέζω... Κάτω από τη συκιά κοιμήθηκε στη λάβρα του μεσημεριού. Σαν ήρθε όμως το ξωτικό δεν της πήρε τη μιλιά? το κορμί και την καρδιά της ζήτησε και πήρε, σφραγίζοντας έτσι τη μοίρα της και τη μοίρα των επόμενων γενιών. Ανέζω, Σοφούλα, Τζούλη, Γιώργης, Μένης, Κωστής, Τάσης• γυναίκες και άντρες σε διαφορετικές εποχές, σε διαφορετικές κοινωνίες. Έρωτες χωρίς μέλλον και χαμένα όνειρα, προδοσίες και μίση, πλέκουν τον ιστό της ζωής τους. Με φόντο την ελληνική επαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα, την Αμερική των πρώτων μεταναστών, την Αθήνα του Μεσοπολέμου και την Ελλάδα της Κατοχής, ξετυλίγεται μια συγκλονιστική ιστορία!
Η Ελένη Τσαμαδού σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα των Υπουργών Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Το μυθιστόρημά της « Οι θεοί πέθαναν στη Ρώμη»έχει μεταφραστεί στα γερμανικά.

7.«Από το κοντύλι στον υπολογιστή, 1830-2000: εκατόν εβδομήντα χρόνια ελληνική εκπαίδευση με λόγια και εικόνες» λεύκωμα του Αλέξη Δημαρά και της Βάσως Βασιλου – Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το λεύκωμα αυτό είναι ένα πανόραμα της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι το γύρισμα της χιλιετίας. Παρουσιάζονται με λόγια και εικόνες οι σημαντικότερες στιγμές αυτής της πορείας, προβάλλονται οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, καταγράφονται τα πρώτα βήματα της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αναδεικνύονται οι διάφοροι παράγοντες που καθόρισαν την πορεία τους. Τα εισαγωγικά σημειώματα κάθε κεφαλαίου και οι αναλυτικές λεζάντες δίνουν τις απαραίτητες κοινωνικοϊδεολογικές διαστάσεις των εκπαιδευτικών φαινομένων.
Ο Αλέξης Δημαράς είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και για το έργο του στην Ιστορία της Εκπαίδευσης έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών.Η Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου είναι Διδάκτωρ των Επιστημών της Αγωγής και ειδικεύεται στον τομέα της Ιστορίας της Εκπαίδευσης.
Παρουσίαση του βιβλίου γίνεται στις 15 Απριλίου στις 12.30 στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα)

Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
Επόμ. >

Forum
 • Movie: Putas Amateur
 • Click: Low Cholesterol Diet Receipts
 • Click: Keyword Param Quote
 • Movie: Videos De Panochas Marcadas En Famosas
 • Movie: Chicas Escolares Putas
 • Click: Keyword Param Quote
 • Click: Cholesterol Don Ts Of Following Diet And Lifestyle
 • Click: Keyword Dog Cookies
ert.gr - Τελευταία Νέα
 • 7ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, η διαδρομή
 • Κατασχέσεις εμπορευμάτων
 • Ο αμερικανικός στρατός προειδοποιεί για επιθέσεις αυτοκτονίας
 • Ο Πάπας Βενέδικτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
 • Σε άνοδο εκ νέου η τιμή του πετρελαίου
 • Πλαστό το κρυστάλλινο κρανίο των Αζτέκων
 • Μέτρα Τροχαίας για τις εορτές του Πάσχα
 • "Ζωντανές οι διαπραγματεύσεις"
 • Σκόρδας: "Υπάρχει αναξιοπρέπεια"
 • Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κατάθλιψη