02:10:2009 - 15:10 EEST
 
 • News in English
  Three Greek expatriates are among the candidates on the state deputy lists announced by Greek political parties in view of the Oct. 4 general elections.
 • News in English
  Greece’s multi-award winning acclaimed composer and pianist Mimis Plessas’ returned to New York following a 22 year absence for three special performances at the Queens Theatre in the Park and Dizzy’s Jazz Club.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου Νέα Υόρκη - Δυναμικά ξεκινά τον Οκτώβριο το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας που διοργανώνει και φέτος το Cathedral Fellowship του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν για ενήλικες, ομογενείς και αλλοδαπούς, που επιθυμούν να μάθουν ή να βελτιώσουν τα ελληνικά τους.
 • News in English
  Ecumenical Patriarch Bartholomew has issued an appeal to the international community to take measures to avert "more unfortunate consequences of the climate change" in view of the imminent UN Climate Change Conference in Copenhagen in December and an environmental conference in Bangkok.
 • News in English
  A clarification circular has been issued by the Education ministry in relation to the distribution of computers to repatriated and expatriate Greek pupils in the first year of high school.

30

09

2009

ΣΑΕ Καναδά: Συντονισμός για ακόμη δυναμικότερη παρουσία

 

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Μενεγάκη, που στόχο έχει το συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των ομογενειακών φορέων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Ελληνισμού του Καναδά, χαιρετίστηκε απ΄ όλους τους συμμετέχοντες, χαρακτηρίζοντας την ως σταθμό στην περαιτέρω πορεία του ελληνισμού στη χώρα. Τονίζοντας τους διακριτούς ρόλους των ομογενειακών οργανώσεων, ο κ. Μενεγάκης υπενθύμισε ότι το ΣΑΕ δεν υποκαθιστά κανέναν ομογενειακό οργανισμό, απεναντίας έρχεται να σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την ενότητα του ελληνισμού.

«Στόχος μας αποτελεί η ανάπτυξη του διαλόγου και ο συντονισμός των τεκμηριωμένων θέσεων των οργανισμών της ομογένειας», επισήμανε-μεταξύ άλλων- ο κ. Μενεγάκης. «Πέρα από τη συνεργασία αυτή, στοχεύουμε στην επιτυχή συγκρότηση των απαραίτητων δικτύων του ΣΑΕ, που θα μας επιτρέψουν να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στη Νεολαία, στον Πολιτισμό και στην επιχειρηματικότητα. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι τα προβλήματα της ελληνόφωνης παιδείας, που διασφαλίζει το μέλλον του ελληνισμού, όπως και η αποτελεσματική προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει στην καταγραφή σημαντικών Ελλήνων και φιλελλήνων του Καναδά, που θα ισχυροποιήσουνε την παρουσία και τη δύναμή μας στον Καναδά και θα συμβάλλουν στο να επιτύχουμε τους στόχους μας γρηγορότερα».

Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, κ. Χρήστος Γερονικολός, τόνισε-μεταξύ άλλων- ότι «η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, ώστε να δυναμώσει η ελληνική φωνή στην Καναδική βουλή, αλλά και στα τοπικά ΜΜΕ, θέτοντας σε νέα βάση την επικοινωνία με τα Μέλη μας», άποψη που εκφράστηκε και από όλους τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Καναδά κ. Κωνσταντίνος Σοφοκλέους, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στα αποτελέσματα του 16ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων, στα τέλη Αυγούστου στη Λευκωσία, όπου συμμετείχε και ο Συντονιστής του ΣΑΕ, Περιφέρεια Καναδά, επικεφαλής αντιπροσωπείας βουλευτών του Καναδικού Κοινοβουλίου.

Στη συνεδρίαση, πέρα από τα διαδικαστικά θέματα (απολογισμός δραστηριοτήτων πρώτου εξαμήνου, νομική υπόσταση του ΣΑΕ Καναδά κ.α.), συζητήθηκαν-μεταξύ άλλων – ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών και το πρόβλημα που έχει προκύψει με την περικοπή της χρηματοδότησης των ημερήσιων ελληνικών σχολείων του Μόντρεαλ.

Στις προτεραιότητες του ΣΑΕ Καναδά εμπίπτει και η προώθηση του δίκαιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με τη Νεολαία να δραστηριοποιείται για τη συλλογή υπογραφών, όπως και η οργάνωση πανκαναδικής πολιτιστικής εκδήλωσης, με τη συμμετοχή όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων, Ομοσπονδιών και Συλλόγων. Αποφασίστηκε επίσης να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία Μητρώου των Ελλήνων του Καναδά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010, όπως και η συγκρότηση πανκαναδικού Δικτύου Επιχειρηματιών. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην επικοινωνιακή πολιτική, μέσω και της ιστοσελίδας του ΣΑΕ Καναδά.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση και για τις εξελίξεις στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων από τον κ. Μενεγάκη, ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες το νέο κείμενο εργασίας του ΣΑΕ, επί του θέματος, που κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Προεδρείου της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία του ΣΑΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις ευκαιρίες που προσφέρει η συναφθείσα συμφωνία για μερική οικονομική αυτοδυναμία.

Δυναμικά αναπτύσσεται και το Δίκτυο Νεολαίας, ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδάς, και όπως επισήμανε ο Συντονιστής κ. Τάσος Μαστοράκος οι τέσσερεις συναντήσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου που έχουν γίνει, αποδίδουν καρπούς. Ήδη έχει προχωρήσει η καταγραφή των οργανώσεων Νεολαίας σε όλο τον Καναδά, όπως και η δημιουργία ιστοσελίδας, ενώ έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές δράσης, κοινές με αυτές των Δικτύων Νεολαίας στις υπόλοιπες Περιφέρειες του ΣΑΕ.

Οι νέοι ομογενείς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η πρώτη συνάντηση όλων των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών των επτά Περιφερειών ΣΑΕ, θα αποτελέσει ευκαιρία για τον καλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων των νέων ομογενών απ΄ όλο τον κόσμο.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδά επίσης εξέφρασε την στήριξη του στην ανοικοδόμηση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, που όπως τόνισε σε σχετικό ψήφισμα του θα συμβάλει τα μέγιστα στην διατήρηση και διαιώνιση του ελληνικού πολιτισμού στον Καναδά, θα απαντήσει στις ανάγκες της νεολαίας και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές για την καλύτερη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και την παροχή αθλητικών προγραμμάτων και κοινωνικών υπηρεσιών σε χιλιάδες ομογενών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιφέρεια του Μητροπολιτικού Τορόντο.

Επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στην αποστολή η Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ, μία από τις πιο ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες στον Καναδά, με έτος ίδρυσης το 1927. Στο επίσημο γεύμα το Σάββατο το βράδυ στο Κοινοτικό Κέντρο ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Παναγιώτης Κλέτας, καλωσόρισε τους επισκέπτες εκφράζοντας τη χαρά όλων των ομογενών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δυναμικής ελληνικής οικογένειας του Καναδά. Οι ηγέτες της ομογένειας ξεναγήθηκαν στους χώρους της Κοινότητας, και ενημερώθηκαν για τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσει.

Το πρωί της Κυριακής, 27 Σεπτεμβρίου, οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια παραβρέθηκαν και μίλησαν σε ανοιχτή συνάντηση με την ομογένεια στο Κοινοτικό Κέντρο.

Στη Β΄ Τακτική Συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου ΣΑΕ Περιφέρεια Καναδά, συμμετείχαν τα Μέλη του Συμβουλίου, κ.κ. Αθανάσιος Φούσιας, Ιωάννης Θεοδοσόπουλος και Σπυρίδων Βολονάκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, κ. Χρήστος Γερονικολός, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Μόντρεαλ, κ Βασίλειος Μπαλαμπάνος, Βανκούβερ, Παναγιώτης Κλέτας, New Brunswick, κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος. Συμμετείχαν, επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας Οντάριο, κ. Μιχαήλ Νερουλάς, η Πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου της Αλμπέρτας, κα. Κωνσταντίνα Ζαροκώστα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου της Μανιτόμπας, κ. Παντελής Χαλαμαντάρης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου της Βρετανικής Κολομβίας, κ. Δημήτριος Ντουζένης και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Περιφέρειας Καναδά, κ. Αναστάσιος Μούσας. Από το Δίκτυο Νεολαίας συμμετείχαν ο Συντονιστής κ. Τάσος Μαστοράκος και τα Μέλη κ.κ. Παναγιώτα Μαραγκού, Κώστας Μπόνης, Ελένη Κοσμά, Απόλλων Ρετσινάς και Εμμανουέλα – Δέσποινα Ποντικάκη.

Από το Γραφείο Τύπου ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδά


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Σεπτέμβριος 2009 >
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29