19:01:2011 - 23:01 EET
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., θα αναγορευτεί ο Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον των Η.Π.Α., Αλέξανδρος Νεχαμάς. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Με έντονη την ομογενειακή παρουσία κατέρχεται στις προσεχείς πολιτειακές εκλογές της Νέας Νότιας Ουαλίας το Εργατικό Κόμμα. Η πολιτειακή πρωθυπουργός Kristina Keneally, σε συνέντευξή της στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, επιβεβαίωσε ότι πέρα από τον Στηβ Κάμπερ, που είχε γνωστοποιηθεί προ εβδομάδων ότι θα ήταν υποψήφιος στην έδρα Rockdale, υπάρχουν και άλλοι δύο ελληνικής καταγωγής που θα διεκδικήσουν βουλευτικές έδρες: - Ο Ευάγγελος Τσιρέκας, δήμαρχος σήμερα Canada Bay, θα είναι υποψήφιος στην έδρα Drummoyne, και - Ο Μάικλ Βασίλη, Ελληνοκύπριος από τον πατέρα του, ο οποίος κατέρχεται στην έδρα Riverstone. Φωτογραφία:Ο Ευάγγελος Τσιρέκας (αριστερά),στο πλευρό του η απερχόμενη…
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

15

01

2011

Στη Χάγη για το Δίστομο
 • Μοιράστε
  • Mister Wong
  • Digg
  • Del.icio.us
  • Slashdot
  • Furl
  • Yahoo
  • Technorati
  • Newsvine
  • Googlize this
  • Blinklist
  • Facebook
  • Wikio
 • Εξαγωγή PDF
 • Εκτύπωση
 • E-mail

 

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων από τη χώρα μας, επανέλαβε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας απαντώντας σε σχετική, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.«Αυτή είναι μια θέση διαχρονική από την οποία δεν παραιτήθηκε καμία κυβέρνηση και βεβαίως όχι η σημερινή», ανέφερε ο κ. Δρούτσας και διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα σύνθετο, με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους, ειδικά δε η τελευταία παράμετρος παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και γι' αυτό απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.

Ταυτοχρόνως, η πολιτική του διάσταση προϋποθέτει άριστη ανάλυση και συνεκτίμηση όλης της διπλωματικής συγκυρίας, είπε ο υπουργός. Συμπλήρωσε ότι το ανθρωπιστικό και ιστορικό ζήτημα αγγίζει μια πολύ ευαίσθητη χορδή της ψυχής του Έλληνα γιατί η χώρα μας σε αυτό τον πόλεμο πλήρωσε ίσως το βαρύτερο τίμημα από οποιαδήποτε άλλη, βγήκε γονατισμένη από την κατοχή και είναι αυτονόητο να ζητεί δικαίωση, πάνω από όλα «ηθική δικαίωση». «Μέχρι να συμβεί αυτό, το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό όσο χρόνο κι αν πάρει», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως είναι αυτονόητη και αντανακλά μια ηθική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην ηρωική θυσία των μαρτύρων του Διστόμου και των οικογενειών τους. «Είναι μια απόφαση με τεράστιο συμβολισμό που από μόνη της δίνει δικαίωση στους μακροχρόνιους αγώνες τους», είπε.

Προκειμένου δε να μην δημιουργείται σύγχυση, ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης αφορά την υπόθεση του Διστόμου, στην οποία υπάρχει η νομική βάση, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα της επιτραπεί να παρασταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και να δώσει μαζί τους τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε διμερείς και διεθνείς συγκυρίες και συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργών.

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής ανέφερε δεν τιμά κανέναν το ότι τα ιταλικά δικαστήρια διεκδικούν τις αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου και επίσης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι άργησαν πολύ να παρέμβουν. Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «απογοητευτικά» τα όσα είπε ο υπουργός σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις και ρώτησε «πόσο θα παραμείνει ανοιχτό αυτό το θέμα, ενώ ήδη έχουν περάσει 70 χρόνια και όλοι οι άλλοι πλην της Ελλάδας έχουν αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος και παραλλήλως εξακολουθούμε να αποπληρώνουμε τα τοκογλυφικά δάνεια που λάβαμε».

Στη δευτερολογία του ο κ. Δρούτσας, είπε ότι μια χώρα πρέπει να επιδείξει αξιοπιστία και σοβαρότητα ενώπιον της Χάγης και διαβεβαίωσε ότι όλη η προετοιμασία για την παρέμβασή μας, έγινε με πλήρη αρτιότητα. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις σχετικά με την ελληνική πρωτοβουλία για το Δίστομο, είπε πως το ίδιο έγινε και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και τη στάση που τήρησε. Σχολίασε επ' αυτού πως οι αντιδράσεις γίνονται για την πρόκληση εντυπώσεων όταν μάλιστα αναγνωρίζεται από την κοινωνία ότι η κυβέρνηση και στις δύο περιπτώσεις έπραξε το σωστό.

«Δεν περιμένω να χειροκροτήσετε, αλλά τουλάχιστον μην δημιουργείτε αρνητικό κλίμα και ηττοπάθεια για τη χώρα. Και η δική σας παρέμβαση εντάσσεται στην προσπάθεια και του κόμματός σας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι η κυβέρνηση και κάνει σωστά τη δουλειά της και έναν πρωθυπουργό που λέει τα πράγματα με το όνομά τους έχει. Χωνέψτε το διότι θα βαρυστομαχιάσετε γιατί εμείς έτσι θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Δρούτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Ιανουαριος 2011 >
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31