20:01:2011 - 07:01 EET
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αυξάνεται ο αριθμός των Τούρκων που μαθαίνουν ελληνικά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της τουρκικής έχει εκδηλωθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία, ο πολιτισμός, οι ρίζες, αλλά και συναισθηματικοί λόγοι, ωθούν τους Τούρκους να μάθουν ελληνικά. Για τους ίδιους λόγους κι επιπλέον, λόγω της αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών στη γείτονα, στρέφονται και οι Έλληνες στην εκμάθηση της τουρκικής. Όποιοι όμως κι αν είναι οι λόγοι, το βέβαιο είναι ότι η εκμάθηση της γλώσσας του άλλοΑποθυ συμβάλλει στην αλληλογνωριμία και την προσέγγιση των δύο λαών.
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., θα αναγορευτεί ο Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον των Η.Π.Α., Αλέξανδρος Νεχαμάς. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

17

01

2011

"Ο Ταχυδρόμος" προσφέρει βιβλία με κλήρωση την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.
Ταχυδρόμος
Σύνταξη/επιμέλεια από τον/την Νατάσσα Βησσαρίωνος   
 • Μοιράστε
  • Mister Wong
  • Digg
  • Del.icio.us
  • Slashdot
  • Furl
  • Yahoo
  • Technorati
  • Newsvine
  • Googlize this
  • Blinklist
  • Facebook
  • Wikio
 • Εξαγωγή PDF
 • Εκτύπωση
 • E-mail

Η Σούλα Μπασιούκα και η Νατάσα Βησσαρίωνος σεργιανίζουν στα βιβλιοπωλεία της χώρας και μοιράζονται με τους ακροατές τους ότι ενδιαφέρον ανακαλύπτουν…
Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου προσφέρουμε με κλήρωση τα βιβλία:

 

«Το θεώρημα της επτάδας» του Γιώργου Μαυρωτά από τις εκδόσεις Πατάκη.
Τι είναι "Το θεώρημα της επτάδας"; Το "θεώρημα" είναι στα μαθηματικά μια πρόταση που μπορεί να αποδειχθεί, ενώ η "επτάδα" είναι οι επτά παίκτες που αποτελούν μια ομάδα πόλο.
Είναι δυνατό όμως να υπάρχει "θεώρημα της επτάδας"; Έχει ο αθλητισμός πράγματα να αποδείξει;
Αυτό θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα από τις περιπέτειες των δύο φίλων, του Λουκά και του Φίλιππου. Ο πρώτος, με σύμμαχο την μπάλα, ανήκει στην επτάδα και ο δεύτερος, με σύμμαχο τα βιβλία, παλεύει με τα θεωρήματα. Και πράγματι, είναι πολλά αυτά που θα αποδειχθούν στην πορεία των δύο φίλων από την παιδική ηλικία ώσπου να πενηνταρίσουν. Οι αποδείξεις αυτές προκύπτουν αβίαστα από μια ζωηρή ανάμειξη μυθοπλασίας και πραγματικότητας και παρότι δεν είναι μαθηματικά, στηρίζονται όμως σε κάποιες σταθερές όπως η φιλία, η ομάδα, η προσπάθεια, ο αγώνα
ς.

Ο Λουκάς και ο Φίλιππος είναι δυο φίλοι που γεννήθηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60. Γείτονες και στη συνέχεια συμμαθητές που αργότερα ακολούθησαν παράλληλες πορείες. Ο Λουκάς στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο πόλο και ο Φίλιππος στο πανεπιστήμιο.

Ο Λουκάς, μέσα από μια πορεία γεμάτη προκλήσεις και προσπάθεια, βιώνει καταστάσεις που τον κάνουν σοφότερο. Αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές περιπέτειες, περιστατικά κωμικά και λιγότερο κωμικά ξετυλίγονται σε μια περίοδο σχεδόν τριάντα χρόνων. Μέσα από αυτά παίρνει μαθήματα, ανακαλύπτει αξίες και ζει συγκινήσεις μοναδικές.

Με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από τον χώρο της πισίνας, το μυθιστόρημα αυτό μιλάει για τη ζωή μέσα από τον αθλητισμό αλλά και πέρα από αυτόν.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Υπήρξε αθλητής της υδατοσφαίρισης κι έλαβε μέρος σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1984 ως το 2000. Από το 1995 ως το 2000 ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο κι έχει το ελληνικό ρεκόρ συμμετοχών για τα ομαδικά αθλήματα με 511 συμμετοχές στην εθνική ανδρών. Παράλληλα, σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και στη συνέχεια έκανε εκεί το διδακτορικό του με αντικείμενο την Επιχειρησιακή Έρευνα. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στην ίδια σχολή. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο γιους 10 και 14 ετών. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

 

«Το κοριτσάκι με τα λύτρα» της Δέσποινας Σαββοπούλου σε εικονογράφηση Φούλης Μητσιάλη από τις εκδόσεις Νίκας.

Η Διαμαντίνα ήταν πλουσιοκόριτσο, αλλά δεν είχε φίλους και έτσι ζούσε μοναχικά στη γειτονιά της την Ευπορία. Ομως απέναντί της, στην άλλη πλευρά του ποταμού, η Διαμαντίνα με τα πετράδια, τα διαμάντια και όλα του κόσμου τα λούσα έβλεπε τα παιδιά τής γειτονιάς Απορία ,να τρέχουν πολλά μαζί στους δρόμους παίζοντας. Παιδάκι ήταν και η Διαμαντίνα και ζήλευε τις χαρούμενες μέρες των φτωχών παιδιών. Πώς όμως να τα πλησιάσει; Η μητέρα της με τις φίλες της σκέφτηκαν μια μέρα να βοηθήσουν τα φτωχά και ίδρυσαν την εταιρεία φιλανθρωπιών της Ευπορίας. Ετσι, μια μέρα που μάζεψαν αρκετά τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια, πήγαν στην Απορία να τα μοιράσουν. Τα παιδιά όμως έπαιζαν το παιχνίδι τους με βόλους και όταν πήγε και η Διαμαντίνα να παίξει με τους δικούς της έγινε το έλα να δεις: Αυτοί δεν ήταν βόλοι ήταν διαμάντια. Και μετά κάλεσε όλα τα παιδιά στο δωμάτιό της να παίξουν, την ώρα που η μητέρα της και οι φίλες της νόμισαν πως την είχαν απαγάγει.
Η συγγραφέας Σαββοπούλου Δέσποινα έχει πει για το βιβλίο της:
«Όταν είχα ακούσει, όντας παιδί ακόμα, «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» , είχα αισθανθεί μέσα μου μεγάλη αδικία για τη μικρή ηρωίδα του παραμυθιού. Σαν να ήθελα να ξαναγράψω αυτό το παραμύθι, αλλά με άλλο τέλος...
Τελικά έγραψα μια εντελώς διαφορετική ιστορία, με ηρωίδα μια μικρή που τα έχει όλα, αλλά κάτι της λείπει... κι αν η λέξη «λύτρα» μπερδεύει λίγο τα παιδιά σας, πείτε τους ότι τα «λύτρα» που εννοούμε εδώ δεν έχουν καμία σχέση με τα λίτρα της πορτοκαλάδας που παίρνουμε από το σούπερ-μάρκετ.
Πείτε τους ακόμα ότι λέγοντας «λύτρα» εννοούμε τα χρήματα που ζητάει κάποιος για να επιστρέψει σε κάποιον άλλο κάτι πολύτιμο που του έχει πάρει.

... και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Στο παραμύθι που ακολουθεί δεν υπάρχουν ούτε κακοποιοί, ούτε απαγωγή. Και πάνω απ' όλα δεν υπάρχει φόβος για τους μικρούς αναγνώστες.
Τώρα, τι χρειάζονται τα λύτρα; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε.»

 

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην κλήρωση τηλεφωνικώς στα τηλέφωνα 210-6066297 και 210-6066298 , με φαξ: 210-6066309 και με mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 


Blog comments powered by Disqus