14:02:2010 - 17:02 EET
 
  • News in English
      South Australian premier Mike Rann has sparked an international diplomatic furore by accusing the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) of stealing Greek culture and its leader, Gjorge Ivanov, of “stirring up trouble in the most dangerous way”. He made the comments in a speech at the Dimitria Greek festival in Adelaide.
  • News in English
    The international promotion of Greece through the organization of the Classical Marathon was proposed by Deputy Foreign Minister, Dimitris Droutsas in an interview to ERA 5 radio. Speaking on the program “Opou gis kai Patris” Droutsas called on the members of the Omogeneia to assist in making the Marathon gain an international profile, as it celebrates 2,500 years from the battle at Marathon.
  • News in English
    The president of the Pan Macedonian Association, Niki Gatzoulis met with the Deputy Foreign Minister, Dimitris Droutsas on February 3rd in New York on the sidelines of a reception held at the General Consulate of Greece in NY in honor of the minister. Ms. Gaztoulis told the minister of the stance being held by Macedoniasn around the world and the majority of Greek people everywhere concerning the name dispute and their denial of a compound name with a geographical orientation that…
  • News in English
    Athens Mayor Nikitas Kaklamanis heading a City of Athens delegation in Alexandria, Egypt, met with the Patriarch of Alexandria, Theodoros. The visit to Egypt will take place from Tuesday, February 9, through Thursday, February 11, on the invitation of Alexandria Governor, General Adel Labib. The delegation is visiting the Egyptian city in order to attend a ceremony in which Sharm El Sheikh Street will be renamed Constantine P Cavafy Street.
  • News in English
    Roger Wilkins, the special advisor to Australian prime minister, Kevin Rudd, is one of the five world experts to be appointed by Prime Minister George Papandreou to be part of the Committee for the Modernizing of the Government. In addition to Mr. Wilkins, also appointed were: - Kevin Featherstone, Professor of Contemporary Greek Studies at the Hellenic Observatory of LSE.

09

02

2010

Ελληνική λύση προτείνει ο αυστραλός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου

 

 

Συνέντευξη στον ανταποκριτή της ΕΡΑ-5 στο Σίδνευ Θέμη Καλλό παραχώρησε ο ο Αυστραλός Σύμβουλος που διόρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης.Ο ίδιος ο κύριος Roger Wilkins, που είναι Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της κυβέρνησης της Αυστραλίας, και ειδικός σύμβουλος του Αυστραλού πρωθυπουργού Kevin Rudd λέει ότι ο αυστραλός Πρωθυπουργός ήταν αυτός που τον πρότεινε ως σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης στον κύριο Παπανδρέου, .Τονίζει ακόμη πως σε ότι αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης και του δημοσίου τομέα «θα πρέπει να δοθεί μία ελληνική λύση σε ένα ελληνικό πρόβλημα». .Ακολουθεί ολόκληρη η συνέτευξη του κυρίου Wilkins στον Θέμη Καλό δηλώνει την έκπληξή του που δεν υπάρχει ξεχωριστό τμήμα του Πρωθυπουργού ως μέρος της εκτελεστικής εξουσίας (Prime Minister’s Department)

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε σε πέντε εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό να επεξεργαστούν προτάσεις και εισηγήσεις για το ευρύτερο κυβερνητικό πλαίσιο. Οι προτάσεις τους μεταξύ άλλων θα αφορούν: Τη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας υπουργικού συμβουλίου και την αλλαγή κανονισμού του υπουργικού συμβουλίου.

Ένας από τους πέντε εμπειρογνώμονες είναι ο κ. Roger Wilkins

Ακολουθεί η συνέντευξη

 

 Πως διοριστήκατε σύμβουλος στην ελληνική κυβέρνηση?

«Ο διορισμός μου, προέκυψε από συνομιλία που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κύριοι Ραντ και Παπανδρέου, όταν ο πρώτος τηλεφώνησε στον δεύτερο για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη, τον προηγούμενο Οκτώβριο. Ένα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν η λειτουργία του δημοσίου τομέα. Κατόπιν τούτου ο κ. Ραντ μου ζήτησε να πάω στην Ελλάδα και να δώσω περισσότερες εξηγήσεις για το σύστημα λήψης αποφάσεων στην Αυστραλία, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο».


- Εσείς πως αντιδράσατε όταν σας ζητήθηκε να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο

 

«Πρώτα απ’ όλα νοιώθω τιμή που με κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ικανοποίηση που με πρότεινε η αυστραλιανή. Παίρνω τον ρόλο μου πολύ σοβαρά και ξέρω ότι η ευθύνη είναι μεγάλη. Θέλω πάντως να ξεκαθαρίσω ότι το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος από την Αυστραλία είναι να εξηγήσει πως λειτουργεί το σύστημα της χώρας. Θα είναι ανόητο να προσπαθήσει κάποιος να επιβάλλει το σύστημα των κυβερνητικών αποφάσεων μιας χώρας, σε μία άλλη χώρα. Στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει μία ελληνική λύση σε ένα Ελληνικό πρόβλημα».

 

- Έως σήμερα έχετε πάει στην Ελλάδα

 

«Ναι, έχω πάει δύο φορές. Την πρώτη λίγο μετά τις εκλογές, για μία κατ’ αρχήν συζήτηση. Την δεύτερη, στα τέλη Ιανουαρίου όπου την ευκαιρία να μιλήσω διεξοδικά την ευκαιρία να μιλήσει διεξοδικά με έλληνες αξιωματούχους και ειδικά τους ανθρώπους που στελεχώνουν το Γραφείο του πρωθυπουργού».

 

- Από δω και στο εξής θα συμβουλεύετε εξ αποστάσεως ή θα πάτε ξανά στην Ελλάδα;

«Θα προσπαθήσω όσο μπορώ από εδώ να υποβάλλω τις προτάσεις και εισηγήσεις μου και να έχω τακτική επικοινωνία με τους υπεύθυνους στο πρωθυπουργικό Γραφείο. Όπως αντιλαμβάνεσθε έχω πολλά καθήκοντα και εδώ στην Αυστραλία, που δεν μου επιτρέπουν να απουσιάζω για μεγάλα διαστήματα. Εάν όμως απαιτηθεί, βεβαίως και θα ξαναπάω στην Ελλάδα».

- Ο διορισμός σας έχει χρονικό περιορισμό;

«Όχι. Νομίζω ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι μακροπρόθεσμοι. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις που θα χρειασθεί να ληφθούν και άρα εκτιμώ ότι η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα εργασθεί σε βάθος χρόνου».

- Ο Έλληνας πρωθυπουργός τι σας είπε στις συνομιλίες που είχατε;

«Ο κ. Παπανδρέου, μου επεσήμανε ότι μερικά από τα θέματα του ελληνικού δημόσιου τομέα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας και αξιοπιστίας στο σύστημα λήψης αποφάσεων. Μου είπε ότι θέλει καινοτομίες και νέες ιδέες από τους ανθρώπους που εργάζονται γύρω του. Επίσης, μου ανέφερε ότι θέλει να υπάρξει αποδοτικότητα στην όλη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

 

- Από τις δύο επισκέψεις στην Αθήνα ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τον τρόπο διακυβέρνησης στην Ελλάδα;

«Μία βασική παρατήρηση που έχω να κάνω στο ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης, είναι ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, δεν έχει δικό του Τμήμα, καθαρά Πρωθυπουργικό (Prime Minister’s Department), σε αντίθεση με την Αυστραλία ή το Ηνωμένο βασίλειο και άλλες χώρες με το κοινοβουλευτικό σύστημα Westminster. Υπάρχουν θέματα με την λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου (Cabinet) και στο πως ακριβώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σ’ αυτό. Επίσης είναι ο ρόλος του γενικού Ελεγκτή του Κράτους (Auditor General). Στην Ελλάδα ή άσκηση των καθηκόντων του ταιριάζει πιο πολύ στο γαλλικό σύστημα. Στην Αυστραλία ο Γενικός Ελεγκτής εξετάζει περισσότερο την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των κρατικών Υπηρεσιών και Υπουργείων.

 

- Θα παράσχετε συμβουλές για την λειτουργία του υπουργικού Συμβουλίου στα πρότυπα του κοινοβουλευτικού συστήματος Westminster;

«Αυτό που θα εισηγηθώ, δεν είναι τόσο το σύστημα Westminster, αυτό καθ’ αυτό, όσο πτυχές του αυτού του συστήματος, αλλά και πτυχές άλλων συστημάτων, όπως του αμερικανικού, ορισμένες παράμετροι του οποίου θα μπορούσαν ίσως να βρουν εφαρμογή και στην Ελλάδα.

-Εσείς έχετε μεγάλη θητεία σε πολιτειακό επίπεδο. Για 14 χρόνια διατελέσατε Γενικός Διευθυντής του Υπουργικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση της ΝΝΟ. Πιστεύετε ότι αυτή η εμπειρία σας αυτή έπαιξε ρόλο στον ελληνικό διορισμό σας;

«Σαφέστατα ναι. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, στην λειτουργία της έχει πολλά κοινά σημεία με μία πολιτειακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, και αυτή η εμπειρία θα τεθεί υπ’ όψιν της Αθήνας για να την εξετάσει. Η Ελλάδα είναι κράτος με μία και μόνη κυβέρνηση (Unitary State), που διαθέτει όλες τις εξουσίες της χώρας. Εν αντιθέσει με το κράτος που έχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση (Federal State), η οποία εκ του συντάγματος παραχωρεί εξουσίες στις πολιτειακές κυβερνήσεις. Εγώ έχω θητεύσει και στα δύο συστήματα στην Αυστραλία, τα γνωρίζω καλά, και σίγουρα οι γνώσεις μου αυτές συνεκτιμήθηκαν, όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω καθήκοντα συμβούλου για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Γουΐλκινς έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με πολυετή θητεία σε δημόσιες θέσεις, ενώ έχει τιμηθεί για την προσφορά του, με το μετάλλιο του Αξιωματικού στην Γενική Κατηγορία του Τάγματος της Αυστραλίας, ΑΜ.

Μεταξύ άλλων, από το 1992 μέχρι και το 2006 ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση της ΝΝΟ, το γνωστό ως Cabinet.

Υπηρέτησε δηλαδή, υπό τους premiers Νικ Γκρέινερ, Τζων Φαιη, Μπομπ Καρρ και Μόρις Γιέμμα. Πολιτειακοί πρωθυπουργοί δηλαδή και από τις δύο μεγάλες παρατάξεις, Εργατικούς και Συντηρητικούς.

Στην διάρκεια της υπηρεσίας του αυτής, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, τόσο στην δημόσια διοίκηση και νομοθεσία, όσο και στον οικονομικό τομέα.

 


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
Joomla SEF URLs by Artio

Ευρετήριο

< Φεβρουαριος 2010 >
1 2 3 4 5 6 7
8 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28