05:05:2008 - 03:05 EEST
 
Jan 28 2008
Δηλώσεις Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιερέων
Γράφει ο/η Μπάμπης Παπαδάκης   
28.01.08
Φανάρι
Τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τελέστηκε στο Φανάρι στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να παραστεί στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Η Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημείωσε μεταξύ άλλων:
"To Oικουμενικό Πατριαρχείο με βαθειά λύπη επληροφορήθη την εν Κυρίω κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, τον οποίο προπέμπει μαζί με τους πανορθοδόξους εις την αιωνιότητα" αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
"Ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος αγωνίσθη καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του υπέρ της Εκκλησίας και προσπάθησε να φέρει του ανθρώπους πλησιέστερον προς αυτήν ως την μόνη κιβωτό της σωτηρίας.
Ο μακαριστός υπέμεινε κατά τη διάρκεια της ασθένειας του " μήνας κενούς και νύκτας οδυνών", ως ο πολύτλας Ιώβ. Και υπέμεινε τα παθήματά του καρτερικώς, γενναίως, χριστιανοπρεπώς, διδάξας δια του παραδείγματός του πολλούς. Τώρα ο πληθωρικός του λόγος εσίγησε. Τώρα από του ουρανίους θαλάμους θα υμνή ακαταπαύστως τα μεγαλεία του Θεού και θα πρεσβεύη προς Αυτόν υπέρ της Εκκλησίας και του ποιμνίου της.
Ο χωρισμός από προσφιλή μας πρόσωπα είναι ανθρωπίνως οδυνηρώς. Αλλά παρηγορούμεθα ενθυμούμενοι ότι δι'ημάς τους Χριστιανούς " η πόλις άνω εστί, τα αρόντα οδός εστί" και ότι " εάν η επίγειος ημών οικία του σκήνους καταλυθή,οικοδομήν εκ Θεού έχομεν...τους γαρ πάντας ημάς φανερωθήναι δει έμπροσθεν του βήματος του Χριστού."
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εύχεται και προσεύχεται δια την ανάπαυσιν της ψυχής του προώρως αποιχομένου Πρωθιεράρχου και όπως ο Δομήτωρ της Εκκλησίας Χριστός αναδείξη εν Πνεύματι Αγίω άξιον και ικανόν διάδοχον, εις δόξαν του αγίου ονόματος Αυτού." καταλήγει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Από την Αρχιγραμματεία του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Μετά βαθείας λύπης και συνοχής καρδίας το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, Αγιοταφιτική Αδελφότης και Ποίμνιον, επληροφορήθη σήμερον την προς Κύριον εκδημίαν του φιλτάτου εν Χριστώ Αδελφού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, ο οποίος διεκρίθη όντως ως εξέχουσα εκκλησιαστική μορφή της Εκκλησίας της Ελλάδος και φορεύς μεγάλων προσδοκιών και ελπίδων του εν Ελλάδι Ορθοδόξου Πληρώματος.
Ο Μακαριστός κυρός Χριστόδουλος επέδειξεν υποδειγματικήν υπομονήν εις τον Σταυρόν τον οποίον έλαβεν από τον Κύριον, και έδωσε παράδειγμα δια το ότι ο Ποιμήν της Εκκλησίας γνωρίζει και ``αυξάνειν, αλλά και ελαττούσθαι`` και μέσω της κατά κόσμον ελαττώσεως και δοκιμασίας της ασθενείας, και δοξάζεσθαι παρά Θεώ και γίνεσθαι εις πάντας υπόδειγμα καρτερίας και πίστεως.
Το καθ' ημάς Πατριαρχείον, το οποίον απήλαυσε πάντοτε πολλής της βοηθείας και ποικίλης συμπαραστάσεως παρά του Μακαριωτάτου κυρού Χριστοδούλου και συμπάσης της περί Αυτόν Εκκλησίας της Ελλάδος, προβαίνει εις ολόθερμον δέησιν προς Κύριον από του Παναγίου Τάφου και των Πανσέπτων Προσκυνημάτων, υπέρ της αναπαύσεως Αυτού εν χώρα ζώντων, εύχεται δε, όπως ο Παράκλητος τηρή μεν την μνήμην Αυτού αιωνίως, αναδείξη δε επάξιον Αυτού διάδοχον".


Πατριάρχης Αλεξανδρείας:Την αυτοθυσία, την σύνεση, την ένζηλο διάθεση, την αφοσίωση και την αγάπη με την οποία ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος εποίμανε επί δεκαετία την Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.
Θεόδωρος Β΄στην συλλυπητήρια επιστολή που απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας. 
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χαρακτηρίζει τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο "σθεναρόν Ιεράρχη", τονίζοντας μάλιστα το πόσο σημαντική υπήρξε η παρουσία για τον λαό της ελλαδικής εκκλησίας, καθώς ο εκλιπών έγινε "τύπος των πιστών εν πάσι".
"Εκφράζομεν τας ενθέρμους συλλυπητηρίους ευχάς της ημών Μετριότητος και την συμμετοχήν εις το βαρύτατον πένθος ημών της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του ιερού κλήρου και του φιλοχρίστου ποιμνίου απάσης της εν Αφρική Ορθοδοξίας", επεσήμανε στην συλλυπητήρια επιστολή του ο κ. Θεόδωρος.
"Προσευχόμεθα δε, όπως ο Κύριος της ζωής και νικητής του θανάτου Ιησούς Χριστός κατατάξη την μακαρίαν ψυχήν αυτού "εν σκηναίς δικαίων, μετά των αγίων, όπου επισκοπεί το Φως του προσώπου Του". Αιωνία η μνήμη αυτού!", κατέληξε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Αμερικής Δημήτριος: Μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος δήλωσε:
«Μας θλίβει βαθύτατα η εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου διότι με την αναχώρησή του εκ του κόσμου τούτου, η Εκκλησία χάνει έναν εξαιρετικό και πολύτιμο Ιεράρχη, και λαμπρό αγωνιστή υπέρ της Ορθοδοξίας και των παγκοσμίων αξιών της Ελληνικής πολιτισμικής παραδόσεως.
Είχα την ιδιαιτέρα τιμή να τον γνωρίσω ήδη από την εποχή των Γυμνασιακών του σπουδών και μετέπειτα να εκτιμήσω το δυναμισμό του, την καλοσύνη του, την ευφυΐα του και τη μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία σε βασικούς τομείς, όπως η θεία λατρεία, η ποιμαντική φροντίδα, η κοινωνική μέριμνα και οι διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις. Δέομαι εκτενώς του Κυρίου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου εκλεκτού αδελφού και συλλειτουργού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου εν σκηναίς δικαίων και αγίων».

Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Forum
 • Click: Custom Blog Free
 • Click: Cholesterol Diet Charts
 • Movie: Face Sitting Lesbian Fantaces
 • Movie: Beyonce Knowles Wearing Thongs
 • Click: Low Cholesterol Low Triglyceride Diet
 • Click: Define Internet
 • Click: Free Guestbook For Your Blog
 • Click: Aol Keyword Cancellation
ert.gr - Τελευταία Νέα
 • Πρωταθλήτρια Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ
 • Πέρασε από Ν. Σμύρνη ο Παναθηναϊκός
 • Αντεπίθεση Ριβάλντο σε Κόκκαλη
 • Η ΑΕΚ νίκησε τον Άρη και ελπίζει
 • Ο Ντ’ Αλέμα, για την ήττα των προοδευτικών
 • Αλαζονική εμφάνιση του Κόκκαλη
 • Πρωταθλήτρια η Μπάγερν
 • Ρεκόρ σε νέα κρούσμα ενός ιού του εντέρου
 • Θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους
 • Στο κόλπο της ανόδου ο ΠΑΣ