03:05:2008 - 01:05 EEST
 
May 02 2008
Ομιλία Ε.Βενιζέλου στην Αστόρια
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
02.05.08
Νέα Υόρκη-Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Πολλές αναφορές στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο Ελληνισμός της Αμερικής στο κυπριακό και στα υπόλοιπα εθνικά θέματα, αλλά και στη σημασία που έχει για την ισχύ και την αποτελεσματικότητα της Ελλάδας η ενιαία στάση των πολιτικών της δυνάμεων στα σοβαρά εθνικά ζητήματα, περιείχε ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σε μεγάλη πανομογενειακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν σύλλογοι της Ομογένειας, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος αφού επισήμανε ότι είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχή, τόνισε ότι «κάνουν πολλή θετική εντύπωση οι πρωτοβουλίες του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Το άνοιγμα της Οδού Λήδρας, συνέχισε, είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα υπευθυνότητας και μετριοπάθειας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός είπε ότι για τη λύση του κυπριακού δικαίωμα να αποφασίσει έχει μόνο ο κυπριακός λαός και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει� η αποδοχή για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της Κύπρου έως σήμερα της διαδικασίας του δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε λύση.

«Αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία να το τονίζουμε. Οτι ο λαός αποφασίζει κι αυτό είναι το πιο σημαντικό δείγμα ανεξαρτησίας για ένα κράτος μικρό και σε μία εποχή που η ανεξαρτησία αμφισβητείται και για τα μεγάλα κράτη».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ηγετικούς παράγοντες του Κογκρέσου, όπου εξέθεσε ότι το μεγαλύτερο στρατηγικό πρόβλημα ασφάλειας που έχει η Ελλάδα συνδέεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Είναι σημαντικό να εξηγούμε στους Αμερικανούς συνομιλητές μας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο εσωτερικό της Τουρκίας», είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολλή μεγάλη κρίση στην γείτονα, «που δεν� έχει τη μορφή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, αλλά έχει τη μορφή μιας βάναυσης δικαστικής επέμβασης μέσω του συνταγματικού δικαστηρίου, ώστε να κηρυχθεί εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα και να αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μία σταθερή, δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά πρέπει κι η Τουρκία από τη μεριά της να δείξει ότι σέβεται τον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό. Οτι σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας, ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ότι αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας».

Αναφορές επίσης έκανε στην ανάγκη σεβασμού από την Τουρκία των θρησκευτικών και των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την κοινή στάση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στο σκοπιανό ως παράδειγμα το οποίο αποδεικνύει ότι «όλοι μαζί μπορούμε να συντονιστούμε όταν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο. Το οποίο υπάρχει όταν οι θέσεις μας είναι καθαρές. Οπως καθαρή είναι η θέση μας στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ελλάδα είναι μετριοπαθής και υπεύθυνη στο θέμα αυτό. .

«Εχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα και τώρα που διατυπώνει τη θέση ότι ένα σύνθετο όνομα κοινής αποδοχής και ενιαίο, για κάθε διεθνή χρήση κι όχι μόνο διμερώς, είναι η πρότασή μας, τώρα δείχνει πόσο υπεύθυνη είναι η στάση μας. Δεν είναι η περίοδος 1991-1993. Τώρα η θέση της Ελλάδας είναι αποστομωτική και έχουν όλοι κατανοήσει πως αν δεν υπάρξει από την άλλη μεριά ανταπόκριση, δεν θα υπάρξει ούτε ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως, ούτε προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.».

Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει λόγος η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει δημόσια την προτίμησή της σε ονόματα, αφού ήδη έχει εκθέσει με σαφήνεια τα κριτήρια της ονομασίας και της επίλυσης του προβλήματος.

O κ. Βενιζέλος μίλησε για τη σημασία που έχει εν όψει της προεκλογικής περιόδου στην Αμερική να ασκήσει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα την επιρροή της προς τους υποψηφίους όλων των κομμάτων.

«Να δεσμεύσουμε όλους τους υποψήφιους υπερ των ελληνικών θέσεων, όχι με στενοκέφαλο τρόπο, αλλά με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη και το ότι οι λύσεις αυτές εξυπηρετούν και τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Forum
  • free copy of my credit report
  • Click: Keyword Go Buttonx 27
  • Click: Blog Blogging Free Weblogs
  • Movie: Jay Z And Beyonce Pics
  • Movie: Beyonce Naked Body Naked
  • Click: Live Web Search
  • Click: Internet Explorer Updates
  • Click: Free Nude Pic Blog
  • Click: Internet Call Manager