17:09:2008 - 15:09 EEST
 
  • News in English
    A dynamic presentation headed by the Pan-Macedonian Association Supreme President Mrs. Nina Gatzoulis during presidential candidate Barack Obama's campaign gathering in New Hampshire
  • News in English
    The exhibition ‘Tribute to the Greek Resistance, 1940-1944' will be presented in Memorial Leclerc - Museum Jean Moulin in Paris (October 1 - November 2 2008). The exhibition is organized by the Hellenic Foundation for Culture and the National Gallery - Museum Alexandros Soutzos.
  • News in English
    With the aim of giving the Greeks of America the opportunity to participate in cultural and athletic events, the Annual Hellenic Soccer Tournament was held once again this year.The tournament was participated by 22 omogeneia soccer teams from ten cities of the US and Canada.
  • News in English
    Distinguished scientists from the United States and Greece attended the Minoan World: Exploring the Land of the Labyrinth conference held at the Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation "Onassis Cultural Center" in Manhattan, New York.
  • News in English
    The Cypriot Federation of America, in cooperation with PSEKA, the entire Cypriot community and the Greek-Americans of New York, are preparing to welcome Cypriot President Dimitris Christofias to the city. Christofias is scheduled to arrive in New York on Saturday, September 20, in order to participate in sessions of the 63rd meeting of the UN General Assembly.
Sep 07 2008
Δημοκρατικοί & Ρεπουμπλικάνοι περιλαμβάνουν το κυπριακό στις προεκλογικές τους πλατφόρμες
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
07.09.08
Νέα Υόρκη-Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Και τα δύο μεγάλα αμερικανικά πολιτικά κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό,  συμπεριέλαβαν στα προεκλογικά τους προγράμματα (πλατφόρμες) αναφορές στο κυπριακό. Στην ρεπουμπλικανική πλατφόρμα αναφέρεται σχετικά: “Υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο και τη Βόρειο Ιρλανδία».

Να σημειωθεί ότι προκλήθηκαν αντιδράσεις αναφορικά με το μακεδονικό, όταν στην αναφορά για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τα Σκόπια αποκαλούνταν «Μακεδονία». Τελικά κατόπιν παρεμβάσεως των βουλευτών Ιλιάνα Ρος – Λετίνεν και Κώστα Μπιλιράκη αφαιρέθηκε κι η σχετική παράγραφος έγινε “πιστεύουμε ότι η πόρτα θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα δημοκρατικά έθνη που μοιράζονται τις αξίες μας και ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις της ένταξης στ ΝΑΤΟ».

Στην πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος επισημαίνεται ότι «θα επιδιώξουμε να ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε το στρατηγικό μας συνεταιρισμό με την Τουρκία, να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μία στενή σχέση των ΗΠΑ με κράτη τα οποία επιδιώκουν να δυναμώσουν τους δεσμούς τους με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.

Σε σχέση με τις ευρωατλαντικές σχέσεις γράφει ότι «η Ευρώπη παραμένει ο αναντικατάστατος εταίρος ΗΠΑ. Υποστηρίζουμε το ιστορικό πρόγραμμα για οικοδόμηση μίας ισχυρής Ε.Ε. η οποία θα δύναται να να γίνει ακόμη ισχυρότερος εταίρος των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ σε ισχυρή δήλωση υποστήριξης των θέσεων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στο κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και το μακεδονικό, πρόκειται να προβεί εντός των αμέσως προσεχώς ημερών το εκλογικό επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, εκ μέρους του Αφροαμερικανού προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Ομογενής παράγοντας του Δημοκρατικού Κόμματος που είδε κάποια αποσπάσματα της δήλωσης, είπε πως πρόκειται για ένα κείμενο με ξεκάθαρες απόψεις, το οποίο ιδίως σε σχέση με το κυπριακό μιλά για τουρκική εισβολή και κατοχή που θα πρέπει να τερματιστεί.

Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό ανάλογη δήλωση πρόκειται να κάνει και ο Τζον Μακέιν. Σημαίνοντες ομογενείς παράγοντες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθούν να τον πείσουν πως μετά την «ατυχέστατη» μη συνυπογραφή από τον γερουσιαστή Μακέιν της επιστολής 84 μελών της Γερουσίας προς τον πρόεδρο Μπους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ακόμη πιό ατυχή απάντησή του για το ίδιο θέμα (σε ερώτημα της Greek News μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο) τα συναισθήματα πολλών παραγόντων της Ομογένειας είναι αρνητικά στο πρόσωπό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που είπε την προσευχή στην έναρξη της 4ης μέρας του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, παρακολούθησε την ομιλία του Μακέιν το βράδυ της Πέμπτης (από πολύ εμφανή θέση που την έδειξε επανειλημμένα η τηλεόραση) και σε επαφές που είχε με διάφορους παράγοντες του κόμματος, ο κ. Δημήτριος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα του Πατριαρχείου.

Οπως έγινε γνωστό ο κ. Δημήτριος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, την ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή από την πολιτεία του Μέϊν Ολυμπία Σνόου, τους πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στις Η.Π.Α κ.κ. Αλέξανδρο Μαλλιά και Ανδρέα Κακούρη αντίστοιχα, τον πρώην πρέσβη των Η.Π.Α στην Ισπανία ελληνοαμερικανό Γεώργιο Αργυρό και άλλους επιφανείς Ορθοδόξους Χριστιανούς που ήταν εκπρόσωποι στο Συνέδριο.
Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Ευρετήριο

<< August ’08 >>
Mo Tu We Th Fr Sa Su
    
 1
 2
 3
 5
 7
 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Forum
  • 39η "Ρεμπέτικη" Συνάντηση στο Μπόχουμ της Γερμανίας.
  • New member in the forum
  • PARADISO GREEK CLUB NIGHT EVENT (melbourne)
  • 39η "Ρεμπέτικη" Συνάντηση στο Μπόχουμ της Γερμανίας.
  • New member in the forum
  • PARADISO GREEK CLUB NIGHT EVENT (melbourne)
  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
ert.gr - Τελευταία Νέα
  • Συνελήφθη 60χρονος για βιασμό δυο παιδιών
  • Οικογενειακή τραγωδία με 2 νεκρούς
  • "Κοινωνικός θάνατος" η ακράτεια ούρων
  • Οριστικό τέλος για τις αιμορροΐδες
  • "Έξυπνα" θρανία
  • Στο συνέδριο για τα λιμάνια ο ΥΕΝ
  • "Φρένο" σε ΟΣΕ και Προαστιακό
  • Ισραήλ: Εκλογές για το νέο ηγέτη του Καντίμα
  • Ανάκληση των συμβολαίων
  • Βρετανία:Πωλείται το Γκάτγουικ