Sep 07 2008
Δημοκρατικοί & Ρεπουμπλικάνοι περιλαμβάνουν το κυπριακό στις προεκλογικές τους πλατφόρμες
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
07.09.08
Νέα Υόρκη-Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Και τα δύο μεγάλα αμερικανικά πολιτικά κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό,  συμπεριέλαβαν στα προεκλογικά τους προγράμματα (πλατφόρμες) αναφορές στο κυπριακό. Στην ρεπουμπλικανική πλατφόρμα αναφέρεται σχετικά: “Υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο και τη Βόρειο Ιρλανδία».

Να σημειωθεί ότι προκλήθηκαν αντιδράσεις αναφορικά με το μακεδονικό, όταν στην αναφορά για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τα Σκόπια αποκαλούνταν «Μακεδονία». Τελικά κατόπιν παρεμβάσεως των βουλευτών Ιλιάνα Ρος – Λετίνεν και Κώστα Μπιλιράκη αφαιρέθηκε κι η σχετική παράγραφος έγινε “πιστεύουμε ότι η πόρτα θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα δημοκρατικά έθνη που μοιράζονται τις αξίες μας και ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις της ένταξης στ ΝΑΤΟ».

Στην πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος επισημαίνεται ότι «θα επιδιώξουμε να ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε το στρατηγικό μας συνεταιρισμό με την Τουρκία, να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μία στενή σχέση των ΗΠΑ με κράτη τα οποία επιδιώκουν να δυναμώσουν τους δεσμούς τους με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.

Σε σχέση με τις ευρωατλαντικές σχέσεις γράφει ότι «η Ευρώπη παραμένει ο αναντικατάστατος εταίρος ΗΠΑ. Υποστηρίζουμε το ιστορικό πρόγραμμα για οικοδόμηση μίας ισχυρής Ε.Ε. η οποία θα δύναται να να γίνει ακόμη ισχυρότερος εταίρος των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ σε ισχυρή δήλωση υποστήριξης των θέσεων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στο κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και το μακεδονικό, πρόκειται να προβεί εντός των αμέσως προσεχώς ημερών το εκλογικό επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, εκ μέρους του Αφροαμερικανού προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Ομογενής παράγοντας του Δημοκρατικού Κόμματος που είδε κάποια αποσπάσματα της δήλωσης, είπε πως πρόκειται για ένα κείμενο με ξεκάθαρες απόψεις, το οποίο ιδίως σε σχέση με το κυπριακό μιλά για τουρκική εισβολή και κατοχή που θα πρέπει να τερματιστεί.

Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό ανάλογη δήλωση πρόκειται να κάνει και ο Τζον Μακέιν. Σημαίνοντες ομογενείς παράγοντες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθούν να τον πείσουν πως μετά την «ατυχέστατη» μη συνυπογραφή από τον γερουσιαστή Μακέιν της επιστολής 84 μελών της Γερουσίας προς τον πρόεδρο Μπους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ακόμη πιό ατυχή απάντησή του για το ίδιο θέμα (σε ερώτημα της Greek News μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο) τα συναισθήματα πολλών παραγόντων της Ομογένειας είναι αρνητικά στο πρόσωπό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που είπε την προσευχή στην έναρξη της 4ης μέρας του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, παρακολούθησε την ομιλία του Μακέιν το βράδυ της Πέμπτης (από πολύ εμφανή θέση που την έδειξε επανειλημμένα η τηλεόραση) και σε επαφές που είχε με διάφορους παράγοντες του κόμματος, ο κ. Δημήτριος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα του Πατριαρχείου.

Οπως έγινε γνωστό ο κ. Δημήτριος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, την ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή από την πολιτεία του Μέϊν Ολυμπία Σνόου, τους πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στις Η.Π.Α κ.κ. Αλέξανδρο Μαλλιά και Ανδρέα Κακούρη αντίστοιχα, τον πρώην πρέσβη των Η.Π.Α στην Ισπανία ελληνοαμερικανό Γεώργιο Αργυρό και άλλους επιφανείς Ορθοδόξους Χριστιανούς που ήταν εκπρόσωποι στο Συνέδριο.
Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.