30:07:2008 - 03:07 EEST
 
  • News in English
    The first World Conference of Ipirotes abroad got underway last night at the Grand Sarai Hotel in Ioannina which coincides with the closing ceremony of a very successful program for the introduction to Hellenic-Ipirote Tradition and the learning of Contemporary Greek.
  • News in English
    Nana Moushouri’s farewell concert at the Odeon of Herod Atticus has received much media attention from the Australian Press.

  • News in English
    A retrospective movie tribute on the issue of migration through Greek films dating from 1956-2007 will be screened in Sydney from September 2-10. The films were first screened at the International Film Festival of Thessasloniki. 

  • News in English
    A dream that for years was held by members of the Association of Blood and Organ Donors of Mytilini recently became a reality.

  • News in English
    From July 30-August 3 expatriates from Kos will visit the island of Hippocrates in order to attend one week of special events. Included in the weeklong program will be a traditional evening, working meeting for representatives of organizations and associations, concert by the Philharmonic Orchestra of Kos and photographic and art exhibits.
"Από 25 έως 27 Ιουλίου το Α´ Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στα Γιάννινα."
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Tuesday, 22 July 2008

Παίρνει σάρκα και οστά η οργάνωση του Α´ Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ) που θα γίνει στα Γιάννινα, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, από 25 μέχρι 27 Ιουλίου 2008. Οι εργασίες θα αρχίσουν την Παρασκευή, 25.07. το πρωΐ και θα κλείσουν την Κυριακή 27.07.08 με την ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Με το Συνέδριο αυτό κλείνει με επιτυχία το πρώτο μέρος της οργανωτικής δομής των ηπειρωτικών οργανώσεων του εξωτερικού: «Ο βασικός στόχος που έθεσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, ήτοι, η επαφή και η σύσφιγξη των σχέσεων των Ηπειρωτικών Οργανώσεων των πέντε ηπείρων, η γνωριμία και η εξοικείωση των νέων ηπειρωτικής καταγωγής με την πατρίδα των προγόνων τους και η προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ηπείρου ανά τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Νικόλαος Γκατζογιάννης, πρόεδρος του ΠΣΗΕ.
Η διοργάνωση της Συνδιάσκεψης μπροστά από δύο χρόνια στα Γιάννινα, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 600 Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες απ´ όλο τον κόσμο, μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα, πιστεύοντας ότι κι αυτή τη φορά η συμμετοχή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος Δήμου, Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και συνάμα Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai-Xenia που βρίσκεται στο κέντρο των Ιωαννίνων. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο έκανε συμφωνία με τη διοίκηση του ξενοδοχείου και έχει εξασφαλίσει ειδική τιμή για όσους συμμετάσχουν στο συνέδριο, που μεταφράζεται στο ποσό των 60 € ανά δωμάτιο (μονό ή διπλό κρεβάτι) με πρωϊνό. Η παραπάνω ειδική τιμή ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα από 24 έως και 27 Ιουλίου 2008.
Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης τις επόμενες ημέρες θα στείλει επιστολή σε όλους τους Ηπειρωτικούς Συλλόγους, όπου θα τους ενημερώνει για τον τρόπο με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Σπύρος Κωσταδήμας
Υπεύθυνος Τύπου



Διαβάστε περισσότερα...
 
«Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή έκθεση βιβλίου στο Πεκίνο»
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Tuesday, 22 July 2008

Είναι φέτος η σειρά της Ελλάδας (μετά τη Γαλλία το 2005, τη Ρωσία το 2006, τη Γερμανία το 2007) να είναι τιμώμενη χώρα σε μια από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στον κόσμο, αυτή του Πεκίνου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο «Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα» που εφαρμόζει το Υπουργείο Πολιτισμού από το Σεπτέμβρη του 2007 και ολοκληρώνεται το φετινό Σεπτέμβρη.
H 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Πεκίνου, πραγματοποιείται φέτος από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου, κατ’ εξαίρεση στην πόλη Τιανζίν (τρίτο σε έκταση αστικό κέντρο της Κίνας με πληθυσμό 10.240.000 κατοίκους - δεύτερη Σαγκάη τη λένε οι Κινέζοι), αφού η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει απομακρύνει κάθε άλλη δραστηριότητα από το Πεκίνο.
Για τέσσερις ημέρες η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύγχρονο εκδοτικό και πολιτιστικό της πρόσωπο σε μια έκθεση που συγκεντρώνει 860 Κινέζους και 900 ξένους εκθέτες από 56 χώρες.
Μια μοναδική ευκαιρία για τους έλληνες εκδότες που θα συμμετάσχουν στο ελληνικό περίπτερο να δοκιμάσουν τις προοπτικές συνεργασίας στην Ασιατική αγορά που γνωρίζει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια κάνοντας οικονομικά και πολιτιστικά ανοίγματα στη Δύση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Κίνα αγοράζει 10.000 ξένους τίτλους το χρόνο.
H Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού, υπεύθυνη για το Έτος της Ελλάδας στην Κίνα έχει αναθέσει στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) την υλοποίηση του έργου.
Μεγάλο μέρος του περιπτέρου, που συνολικά έχει έκταση 700 τ.μ., καταλαμβάνει έκθεση βιβλίων που περιλαμβάνει την ελληνική εκδοτική παραγωγή των τελευταίων χρόνων σε 11 ενότητες: Αρχαία Ελλάδα και Ολυμπιακοί Αγώνες, Παιδικό Βιβλίο, Μυθιστόρημα και διηγήματα, Δοκιμιακός Λόγος, Ποίηση, Σύγχρονο Θέατρο, Λευκώματα (Τέχνης, Αρχιτεκτονικής κλπ)-Τουρισμός, Γαστρονομία, Εκδόσεις εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ξένους – λεξικά, Μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία στα κινεζικά, Βιβλία για την Κίνα.
Οι ενότητες έχουν επιλεγεί με βασικό κριτήριο τι θέλουμε να προβάλουμε εμείς στην Κίνα αλλά και τι προτιμούν οι Κινέζοι (π.χ. αγαπούν τη μικρή φόρμα, τη γαστρονομία κ.ά.).
Θα εκτεθούν συνολικά 1000 τίτλοι από την ελληνική βιβλιοπαραγωγή των τελευταίων τριών ετών  που εντάσσονται στις ειδικές ενότητες, ενώ οι συμμετέχοντες εκδότες θα παρουσιάσουν βιβλία τους που έχουν επιλέξει να προωθήσουν στην ασιατική αγορά.
Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία του ΕΟΤ με δικές του εκδόσεις και ενημερωτικά φυλλάδια που θα τονώσουν το τουριστικό ενδιαφέρον των Κινέζων για τις ομορφιές της χώρας μας.
Ακόμη το εθνικό περίπτερο θα περιέχει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο συνάντησης, γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων και επαγγελματικών συζητήσεων. Οι έλληνες εκδότες μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τους κινέζους συνάδελφούς τους με τη βοήθεια ομάδας μεταφραστών που διατίθενται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Έντεκα έλληνες εκδότες και φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΚΕΒΙ και συμμετέχουν στο εθνικό περίπτερο, όπου τους παραχωρήθηκε ειδικό χώρος για να παρουσιάσουν βιβλία τους που θέλουν να προωθήσουν στην Κίνα
Στη διάρκεια της έκθεσης  θα πραγματοποιηθούν 30 πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέματα που καλύπτουν τις προτιμήσεις του κινεζικού κοινού τόσο για την αγάπη τους προς την Αρχαία Ελλάδα όσο και τη γνωριμία τους με τη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα θα παρουσιαστούν στο ειδικό αμφιθέατρο του ελληνικού περιπτέρου: ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την Αρχαία Ελλάδα, τον πολυμεταφρασμένο Νίκο Καζαντζάκη, τον Καβάφη και τα δύο Νόμπελ - Ελύτη και Σεφέρη, τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, το αστυνομικό μυθιστόρημα, σεμινάρια ελληνικής γλώσσας, αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά.
Επίσης, τρεις έλληνες συγγραφείς προσκλήθηκαν για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους που έχουν μεταφραστεί πρόσφατα στην κινεζική γλώσσα:
 ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «Το γονίδιο της αμφιβολίας»
 ο Ευγένιος Τριβιζάς «Τα τρία μικρά λυκάκια»
 η Σοφία Ζαραμπούκα την «Οδύσσεια»
Εν όψει της φετινής Έκθεσης με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα έχουν επίσης εκδοθεί δύο βιβλία του Ν. Καζανζάκη «Ταξιδεύοντας στην Κίνα» και «Καπετάν Μιχάλης» ενώ επανεκδόθηκε «Ο Τελευταίος Πειρασμός». Και ετοιμάζονται προς έκδοση τα δύο ελληνικά Νόμπελ, το «Άξιον Εστί»του Οδυσσέα Ελύτη και μια συγκεντρωτική μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα συμπληρώνεται με προβολές ντοκιμαντέρ που μας ξεναγούν σε μοναδικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα (σε συνεργασία με τον Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού-ΕΟΤ) ενώ το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από σημαντικές παραστάσεις των τελευταίων εκατό χρόνων.
Μουσικά δρώμενα που συνδυάζουν την αρχαία ελληνική τραγωδία με παραδοσιακά τραγούδια από την καλλιτέχνιδα Μάρθα Φριτζήλα καθώς και το ποιητικό αναλόγιο με απαγγελίες ελληνικής ποίησης στην ελληνική και την κινεζική γλώσσα, θα αποχαιρετούν κάθε ημέρα τους επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου στο κλείσιμο της έκθεσης.



Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ο ταχυδρόμος»-είναι πάντα κοντά σας με καλά ελληνικά βιβλία.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Tuesday, 22 July 2008

Αυτή την εβδομάδα προσφέρουμε με κλήρωση από την εκπομπή:

1.«10 λεπτά για τον εαυτό σου» της Francoise Reveillet, μετάφραση: Κατερίνα Κορώνη, από τις εκδόσεις Κριτική (www.kritiki.gr)
10 λεπτά από το χρόνο μας δεν είναι πολλά για τη φροντίδα του εαυτού μας. Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Αν επαναλαμβάνουμε αυτή μικρή ιεροτελεστία μέρα με τη μέρα, θα νιώσουμε την απόλαυση να μας κατακλύζει. Γιατί πολλά πράγματα ξέρουμε για την ευεξία, αλλά δεν καταφέρνουμε να τα κάνουμε πράξη.     Oι ασκήσεις για ν’ απαλλαγούμε από το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας επεξηγούνται με σκίτσα.

2.«Να μην ξεχάσω…Θωράκισε από νωρίς τη μνήμη σου» τουZaldy S. Tan, μετάφραση:Μάγδα Καραβιώτη, από τις εκδόσεις Κριτική. (www.kritiki.gr)
Απλό και απόλυτα κατανοητό το βιβλίο μας εξηγεί γιατί ξεχνάμε.
Μήπως...
-Ξεχνάτε συνεχώς πού βάλατε τα κλειδιά σας;
-Σας διαφεύγουν τα ονόματα των φίλων σας;
-Σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο κάνοντας κύκλους στο πάρκινγκ γιατί δεν βρίσκετε το αυτοκίνητό σας;
Όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, ανησυχούμε για τη μνήμη μας. Φταίει ίσως ο όγκος των πληροφοριών που μας κατακλύζουν ή κάποια σοβαρότερα αίτια. Προσιτό και απόλυτα κατανοητό, το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα λίγα στο θέμα της λειτουργίας του μυαλού και της μνήμης που δεν κουράζει τον αναγνώστη με επιστημονικές διατυπώσεις.
Συγκεκριμένα, θα μάθετε:
-Πώς λειτουργεί η μνήμη και γιατί ξεχνάμε;
-Ποιος είναι ο ρόλος των αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, στην προστασία του εγκεφάλου.
-Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης του Αλτσχάιμερ και άλλων εκφυλιστικών φαινομένων του εγκεφάλου.
-Τη μεγάλη σημασία της διατροφής, της άσκησης και της καταπολέμησης του άγχους για την ενίσχυση των διανοητικών μας ικανοτήτων.
Θα βρείτε ακόμη ασκήσεις για την αξιολόγηση της μνήμης σας, το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Διανοητικής άσκησης του δρ. Tan, αλλά και πρωτότυπες συνταγές μαγειρικής για τη θωράκιση του εγκεφάλου σας.

3.«Μικρές απιστίες, μεγάλες τιμωρίες» μυθιστόρημα της Ελένης Δαφνίδη από τις εκδόσεις Ψυχογιός (www.psichogios.gr)
Ο Στάνταλ, ένας αμετανόητος εργένης, φανατικός πολέμιος του γάμου και των δεσμεύσεων και λάτρης του ωραίου φύλου, πιστεύει ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται κρυμμένο μέσα στις εφήμερες σχέσεις, στις ερωτικές συναντήσεις της μιας βραδιάς και στην εκτόξευση της αδρεναλίνης που προκαλεί η απιστία. Τι γίνεται όμως όταν η ζωή του αποδεικνύει ότι ο έρωτας δεν σε ρωτάει ποτέ πριν σου χτυπήσει την πόρτα; Τι θα συμβεί όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα συναισθήματα γι' αυτόν, τα οποία θα προσπαθήσει να χειριστεί αδέξια; Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν στο σκηνικό έρχεται να προστεθεί μία γυναίκα που στο παρελθόν την είχε πληγώσει, αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση για όλα όσα της έκανε και να τον καταστρέψει αφού πρώτα του κάνει τη ζωή κόλαση. Έρωτας, ανατροπές και εκδίκηση σε μία ιστορία αφιερωμένη σε όλους εκείνους που κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Ακόμα και τον έρωτα.
H ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1978. Το 1966 αποφοίτησε από το κλασικό τμήμα του Παγκύπριου Γυμνασίου και ακολούθησε νομικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική και την ποίηση. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος στην Κύπρο. Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί και το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΙ, το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά.

Ακόμη η εκπομπή ξεχώρισε:
4.«Σημεία γραφής – κώδικες σκηνής» του Δημήτρη Τσατσούλη από τις εκδόσεις Νεφέλη (www.nnet.gr )
Το βιβίο απέσπασε τιμιτική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών ως το καλύτερο θεατρολογικό σύγγραμμα του 2007. Στην παρούσα έκδοση εξετάζονται πτυχές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου τόσο στη δραματική του μορφή όσο και στην παραστασιακή του έκφραση. Ακόμα και όταν επιχειρείται μια δραματουργική προσέγγιση λαμβάνεται πάντα υπόψη η παραστασιακή δυναμική του έργου, είτε αφορά στη διάρθρωση του σκηνικού χώρου και τα σκηνικά αντικείμενα, είτε στα ηχητικά σημεία, είτε στην ανάλυση του λόγου του δραματικού προσώπου, είτε, τέλος, στα σημεία της κινησιακής επιτέλεσης του ρόλου. Με βάση τη θεωρία της σημειωτικής, στο βαθμό που η έλλογη χρήση της και οι νέες κατακτήσεις της εξακολουθούν να προσφέρουν έγκυρα κλειδιά ανάγνωσης και, ως προεκτάσεις, κυρίως, τα κοινωνιολογικά κείμενα και παραστάσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση ακόμη και των πλέον προοδευτικών μορφών της θεατρικής έκφρασης. Πολύτιμη συμβολή στην ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη των σύγχρονων ελληνικών θεατρικών τάσεων, η προσέγγιση του Δημήτρη Τσατσούλη αναδεικνύει παράλληλα τον διάλογο της ελληνικής σκηνής με τα τεκταινόμενα διεθνώς...

5.«Βαθύ γαλάζιο» μυθιστόρημα της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη από τις εκδόσεις Ωκεανίδα (www.oceanida.gr)
Αντίκρισε τα γαλανά της μάτια και βούτηξε με λαχτάρα στο βαθύ γαλάζιο τους. Ένα βαθύ γαλάζιο που τον πρόδωσε. Για να ξεφύγει, άλλαξε ζωή. Η Αθήνα, η Ρόδος, Η Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονίκη στάθηκαν μάρτυρες στα πάθη του. Και τον οδήγησαν στα μονοπάτια μιας αλήθειας που θα έδινε απάντηση στα πιο οδυνηρά ερωτηματικά του.
Η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Αγίας Παρασκευής, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και διετέλεσε υπεύθυνη εκδόσεων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και στις εκδόσεις «Μίνωας». Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έχει γράψει πενήντα επτά παιδικά βιβλία και έχει μεταφράσει πάνω από 1.000 βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για τα βιβλία της και τη μεταφραστική της δουλειά. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Ο τελευταίος χορός της Σαλώμης κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις «Μίνωας»και το δεύτερο, Mην πιστεύεις στην αλήθεια, το 2007 από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».

6.«Πάμε για ορθοπεταλιές;» μυθιστόρημα του Σωτήρη Π. Περάκη από τις εκδόσεις Περίπλους.
Ενήλικας πια, το παιδί των 70’s και των 80’s, διηγείται ονειρεμένες σκηνές από τις παιδικές και εφηβικές καλοκαιρινές διακοπές της τότε αστικής Αθήνας στην τότε ...ειδυλλιακή Σαρωνίδα.
Mε τα μάτια ενός παιδιού, περιγράφεται με πολύ χιούμορ και ευαισθησία ο κόσμος των μεγάλων οι πρώτοι δια βίου φίλοι, το πρώτο ποδήλατο, οι πρώτοι έρωτες, οι πρώτες χαρές, οι πρώτες απογοητεύσεις...
Το δεύτερο βιβλίο, μετά το «Α...όπως αγάπη», που άφησε φεύγοντας από τη ζωή ο Σωτήρης Περάκης, το χαρισματικό αγόρι, που, αφού πέρασε πάρα πολλές ώρες από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του στους θαλάμους της αιμοκάθαρσης, τελικά δεν κέρδισε τη μάχη.
Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΡΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα.
Αιγυπτιώτικης καταγωγής αποφοίτησε από τη Λεόντειο και στη συνέχεια σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικών και Γαλλικών και στον εκδοτικό οίκο «Περίπλους» ως μεταφραστής.
Έγραψε πεζογραφία, θέατρο και ποίηση, έργο για το οποίο απέσπασε λογοτεχνικά βραβεία.
Το 2005 έφυγε απρόοπτα από τη ζωή.

7.«Ο λιμενάρχης με τα άσπρα φτερά» της αγγελικής Βαρελλά σε εικονογράφηση Θανάση Τσίτσικα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός (www.psichogios.gr)
Τα δυο αδέρφια, που νόμιζαν ότι είναι τρομεροί ψαράδες, δεν έπιασαν ούτε λέπι εκείνη τη μέρα. Παρ' όλα αυτά η τύχη ήταν μαζί τους. Γιατί… ψάρεψαν μέσα στη μέση της θάλασας μιαν απίστευτη ιστορία. Μια ιστορία που τους την αφηγήθηκε ένας "δακτυλιωμένος" κάτασπρος γλάρος με ονοματεπώνυμο, που έφτασε από τον παγωμένο Βορρά για να ξεχειμωνιάσει στις λιακάδες της Ελλάδας. Και γέμισε λιακάδα τις καρδιές τους.
Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με το παιδικό βιβλίο με πάθος από το 1966 κι έχει βραβευτεί από αρμόδιους φορείς για τα έργα της. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν το 1990 και για το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν το 2004. Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και υπεύθυνη ύλης του περιοδικού Διαδρομές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Λατρεύει τα εγγόνια της, τα κεράσια, τις αλφαβήτες, τα έξυπνα βιβλία και την αθέατη πλευρά της Σελήνης. Πιστεύει πως είναι τυχερή για όλα αυτά και αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία.



Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ταξιδεύοντας με τέχνη»- Στις 24/7/08, η Νότα Χατζηαναστίου μας ταξιδεύει στη Νάξο.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Tuesday, 22 July 2008

Στην καρδιά του Αιγαίου η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, και ένας τόπος με μεγάλη ιστορία. Το νησί της Πορτάρας, της Αριάδνης και των Απεραθίτικων τραγουδιών έχει πολλά να σας δείξει. Η Χώρα με το Κάστρο και οι θησαυροί της βενετσιάνικης τέχνης, η λαϊκή παράδοση αλλά και ο πλούτος των μνημείων της σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Η Πορτάρα η τεράστια πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα είναι το σήμα κατατεθέν της Νάξου και θα σας εντυπωσιάσει μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι. Στη Χώρα θα σας γοητεύσει ο περίπατος στα δρομάκια του Κάστρου, ενώ στην ενδοχώρα του νησιού 40 μικρά και μεγάλα χωριά κλέβουν την παράσταση με τα παραδοσιακά τους έθιμα και τον πολιτισμό τους.



Διαβάστε περισσότερα...
 

Forum
  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
  • Να γιατί δεν μπορούν να γυρίσουν Ελλάδα οι Ομογενείς μας.
  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
  • Γιορτάστηκε στην Αθήνα η 93η Επέτειος Αυτονομίας της Β/Ηπείρ
  • Κοπή πίτας 2007 Ο.Σ.Ε.Β « Ο Άγιος Κοσμάς»
  • Κοπή πίτας " Νεολαίας Βορειοηπειρωτών"