01:04:2008 - 12:04 EEST
 
Feb 11 2008
«Ο Ταχυδρόμος»- Η εκπομπή προσφέρει βιβλία από τις εκδόσεις Άγκυρα και Αιώρα.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη   
11.02.08

Η εκπομπή, πάντα κοντά σας συντροφιά με καλά ελληνικά βιβλία.
Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε:

1.«Η ακαταμάχητη γοητεία της αρσενικής κουζίνας» βιβλίο μαγειρικής του Στρατή Πανάγου από τις εκδόσεις Άγκυρα (www.agyra.gr
 O Στρατής Πανάγος παρουσιάζει για πρώτη φορά 72 μοναδικές συνταγές στην ελληνική κουζινογραφία. H κάθε συνταγή περιγράφεται μέσα από τα έθιμα και τη λαογραφία του τόπου προέλευσής της.
Διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε συχνά-πυκνά, «Ο τάδε αρχιμάγειρας, ο δείνα με τις εκπληκτικές δημιουργίες του εντυπωσίασε και κέρδισε άξια το βραβείο "χρυσός μαϊντανός!" και δικαιολόγησε τις πολύ υψηλές αμοιβές του». Εμείς, κύριοι, ποιο βραβείο δώσαμε στις μητέρες μας, στις γιαγιάδες ή στις συζύγους μας που για δυο φορές την ημέρα, κάθε μέρα, τόσα χρόνια μάς προσφέρουν απλόχερα και με όσο μεράκι μπορούν (πόσο μεράκι να αφήσει η ρουτίνα και το «πρέπει») σε καθημερινή βάση;
Αυτά γράφει στο βιβλίο του ο Στρατής Πανάγος και μας προτείνει: χιώνες με λαχανικά στη λαδόκολλα, παλαμίδα με κρασί και κανέλλα, κολοκυθολούλουδα γεμιστά, σαρίκια, σκαφούδες, συκωτάκια με φασκόμηλο, λαγό στη γάστρα, με λαδοτύρι και λιαστές ντομάτες, ουζο-κούλουρα με γλυκάνισο και άλλες νοστιμιές.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Στρατής Πανάγος γεννημένος στη Μυτιλήνη, ασχολείται συστηματικά με τις τοπικές κουζίνες, ιδιαίτερα δε με αυτή της Λέσβου και της Λήμνου. Ήταν υπεύθυνος τον Μάρτιο του 2003 και τον Φεβρουάριο 2004 για την κατάρτιση του καταλόγου γευστικών προτάσεων στο «Μήνα ελληνικών γεύσεων» στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους. Διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο: «Γευστικές Διαδρομές» Λέσβου – Λήμνου με στόχο τη διάδοση του γευστικού παραδείσου του Β. Αιγαίου και των αγνών προϊόντων του νησιού του.
Έχει συνεργαστεί με την τηλεόραση της Ολλανδίας σε σειρά εκπομπών όπου παρουσιάστηκε η γαστρονομία της Λέσβου καθώς και με το καλωδιακό κανάλι του Καναδά «Taste of life» για την παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών της Μεσογείου.
Το 2003 παρουσίασε συνταγές από τη Λέσβο στη διεθνή έκθεση προϊόντων στο Saint Lo. Το 2005 παρουσίασε σε τριάντα πόλεις της Γερμανίας συνταγές από ουζομεζέδες της Λέσβου και στο κανάλι 7 της αυστραλιανής τηλεόρασης αυθεντικές δικές του συνταγές. Έχει εκδώσει ακόμη δύο βιβλία : «Πανορεξία ούζου» και «Βορειοανατολικά της γεύσης».

2.«Ο Πίθηκος μέσα μας, τα καλύτερα και τα χειρότερα της ανθρώπινης φύσης» του Frans de Waal σε μετάφραση της Μαργαρίτας Μπονάτσου από τις εκδόσεις Αιώρα (www.aiora.gr)
Μια συναρπαστική και γεμάτη εκπλήξεις εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης μέσα από τη συμπεριφορά του πλησιέστερου συγγενή μας. Δεν είναι μυστικό ότι οι άνθρωποι και οι πίθηκοι μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες μας λένε ότι έχουμε έναν κοινό πρόγονο, οπότε είναι φυσικό να μοιάζουμε. Βέβαια, τα κοινά αυτά χαρακτηριστικά μας δεν είναι πάντα κολακευτικά: ο χιμπατζής, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει μοχθηρός και ιδιοτελής όσο κάθε άνθρωπος.
Η κοινή κληρονομιά των ανώτερων θηλαστικών, όμως, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την προδιάθεσή μας για βία. Στο βιβλίο Ο πίθηκος μέσα μας, o Frans de Waal, διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στην κοινωνική συμπεριφορά των πιθήκων, παρουσιάζει την προκλητική ιδέα ότι τα πιο ευγενή μας χαρακτηριστικά -η γενναιοδωρία, η καλοσύνη, ο αλτρουισμός- είναι κι αυτά μέρος της φύσης μας όσο και τα βασικά μας ένστικτα. Άλλωστε, μοιραζόμαστε αυτά τα χαρακτηριστικά με ένα άλλο ανώτερο θηλαστικό: τον λιγότερο γνωστό μπονόμπο. Γενετικά συγγενής με τον άνθρωπο όσο και ο χιμπατζής, ο μπονόμπο είναι ριζικά διαφορετικός από τον εξάδελφό του: ενώ οι χιμπατζήδες είναι επιθετικοί, οι μπονόμπο είναι ευγενικοί, φιλόστοργοι και ερωτικοί – επιδίδονται στο σεξ τόσο για ευχαρίστηση και για κοινωνικό δέσιμο, όσο και για αναπαραγωγή.
Με δεδομένο τον παραλληλισμό μεταξύ της σκληρότητας του χιμπατζή και της σκληρότητας του ανθρώπου, ο Frans de Waal αποδεινύει ότι ο φιλικός μπονόμπο προσφέρεται κι αυτός ως μοντέλο για τη μελέτη της εξελικτικής κληρονομιάς του ανθρώπου, καθιστώντας σαφές πως οι πιο ευγενείς μας ιδιότητες είναι βαθύτερα χαραγμένες στο DNA μας απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα πολλοί επιστήμονες.
Ο Frans de Waal, βιολόγος και ηθολόγος, έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για τις μελέτες του πάνω στην κοινωνική νοημοσύνη ανώτερων θηλαστικών όπως οι χιμπατζήδες, οι μπονόμπο, οι καπουτσίνοι και οι μακάκοι. Σήμερα είναι καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Emory και διευθυντής του Living Links Center στο Κέντρο Πρωτευόντων Θηλαστικών Yerks, στην Ατλάντα. Έχει γράψει έξι ακόμα βιβλία που κυκλοφορούν διεθνώς με μεγάλη επιτυχία.
Ένα σημαντικό και διαφωτιστικό βιβλίο που μπορεί να βοηθήσει το ανθρώπινο είδος να πάρει πιο ζεστά το μάθημα του πολιτισμού.

3.«Πιστοποιητικό Τσέρνομπιλ 000358, τέσσερις ζώνες πυρηνικής καταστροφής στην πρώην Σοβιετική Ένωση» του Robert Knoth  με φωτογραφίες της  Antoinette de Jong από τις εκδόσεις Αιώρα (www.aiora.gr) σε συνεργασία με τη Greenpeace.
Η Άνια ζει στην πόλη Γκομέλ της Λευκορωσίας και έχει ένα πιστοποιητικό με τον αριθμό 000358. Δεν είναι πιστοποιητικό γεννήσεως, ούτε γλωσσομάθειας. Επιβεβαιώνει ότι η Άνια είναι θύμα του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ κι ας είναι μόλις 15 χρονών.
Στα 4 της χρόνια, ο καρκίνος σημάδεψε την αρχή μιας ζωής γεμάτης πόνο. Μια ομάδα γιατρών έκρινε ότι θα πρέπει να λάβει ένα Πιστοποιητικό Τσερνομπίλ γιατί ο πατέρας της γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στο Τσερνομπίλ. Είναι ένα κομμάτι χαρτί με το νούμερο 000358, που της δίνει το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε επιλεγμένα ιδρύματα. Όμως, οι συνέπειες και το κόστος των πυρηνικών καταστροφών στην πρώην Σοβιετική Ένωση δεν μπορούν να μετρηθούν τόσο απλά. Η Άνια είναι κάτι παραπάνω από ένας αριθμός.
Το φθινόπωρο του 2005 ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Robert Knoth και η δημοσιογράφος Antoinette De Jong ταξίδεψαν για την Greenpeace στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κατέγραψαν δραματικές ανθρώπινες ιστορίες. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους χιλιάδες ανθρώπους που βίωσαν την καταστροφή, αλλά και  σε εκατοντάδες παιδιά που γεννήθηκαν στιγματισμένα από την πυρηνική απειλή.
Με την ευκαιρία της 20ης επετείου από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, η συλλογή φωτογραφιών παρουσιάστηκε από την Greenpeace σε 19 χώρες, ενώ έχει ήδη κερδίσει τιμητική διάκριση στα Βραβεία World Press Photo 2006. Στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 2 Μαΐου 2006.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης.

Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Forum
 • Movie: Hes Still Squirting Wife Cum
 • Movie: Free Ringtones 4 Prepaid T Mobile
 • Movie: Keypress Composer Ringtones Online
 • Movie: How To Download Ringtones To Motorola Phoine
 • Movie: Fart Ringtones
 • [u][b]SUNSET DREAMS – 2008 Greek party boat Cruise[/b][/u]
 • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
 • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
 • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
 • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission
ert.gr - Τελευταία Νέα
 • Βραζιλία: 44 νεκροί από επιδημία δάγγειου πυρετού
 • Ζιμπάμπουε: Με πολύ αργούς ρυθμούς τα αποτελέσματα
 • Συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα
 • Έκκληση Πελόσι προς Μπους
 • Θύματα πρωταπριλιάτικης φάρσας ΜΜΕ
 • Ιράκ: Κατά 50% αυξήθηκαν οι νεκροί το Μάρτιο
 • Ομπάμα: Μόνο οι απαραίτητοι στρατιώτες στο Ιράκ
 • Βρετανία: Στη Βουλή ο Μπράουν για το Ιράκ
 • Στην τελική ευθεία
 • Προς τα κάτω το περέλαιο