15:01:2011 - 07:01 EET
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Έκθεση αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη με φωτογραφίες της Ελληνίδας καλλιτέχνιδας και πολιτικού παρουσιάζει το Παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό. Η έκθεση «Γεννήθηκα Ελληνίδα» οργανώνεται με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή της. Αποτελείται από 46 φωτογραφίες και αναδεικνύει στιγμές από την καλλιτεχνική διαδρομή της Μελίνας Μερκούρη αλλά και από την αγωνιστική της δράση την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), την κοινοβουλευτική και την κυβερνητική παρουσία της ως υπουργός Πολιτισμού στις δεκαετίες του '80 και του '90. Παράλληλα με την έκθεση θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη από τη…
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, στη δήλωση που έκανε  ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος εξέφρασε τη μη κατανόηση της γερμανικής κυβέρνησης για την απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Η Ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία δεν μπορεί να επιδείξει κατανόηση για το γεγονός ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Βέστερβελλε «δεν κατανοεί» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου. Θεωρούμε απαράδεκτο να επιχειρείται άσκηση πολιτικής πίεσης κατά της Ελλάδος,…
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

11

01

2011

Στήριγμα από Μέρκελ στην Κύπρο
 • Μοιράστε
  • Mister Wong
  • Digg
  • Del.icio.us
  • Slashdot
  • Furl
  • Yahoo
  • Technorati
  • Newsvine
  • Googlize this
  • Blinklist
  • Facebook
  • Wikio
 • Εξαγωγή PDF
 • Εκτύπωση
 • E-mail

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στήριγμα στις κυπριακές θέσεις όσον αφορά στο Κυπριακό, παρέσχε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ κατά την ολιγόωρη επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο. Ταυτόχρονα έψεξε την τουρκική πολιτική, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα της δεν την εγκρίνει.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, η κ. Μέρκελ:

Πρώτον: Επαίνεσε τον πρόεδρο Χριστόφια για την εποικοδομητική πολιτική που ακολουθεί στις υπό εξέλιξη συνομιλίες, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ, παράλληλα, κατηγόρησε την τουρκική πλευρά ότι δεν ανταποκρίνεται δεόντως σ' αυτές τις πρωτοβουλίες.

Δεύτερο: Προειδοποίησε την Τουρκία ότι ενόσω δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο, στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και ότι υπάρχουν οκτώ κεφάλαια τα οποία ούτε καν μπορούν ν' ανοίξουν.

Τρίτο: Ξεκαθάρισε για μιαν ακόμη φορά ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας θα συνεχισθούν, ανεξαρτήτως τελικής κατάληξης. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία υποστηρίζει προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε., αντί πλήρους ένταξης.

Είναι έκδηλο, τουλάχιστον από τις πρώτες πληροφορίες, ότι η επίσκεψη της Αγγελα Μέρκελ αποβαίνει επωφελής για τα κυπριακά συμφέροντα και τις κυπριακές θέσεις, και η Κύπρος, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη χάραξη ανάλογης πολιτικής, μπορεί και πρέπει να κινηθεί ώστε η Γερμανία να αποβεί ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος.

Η κ. Μέρκελ

Αναλυτικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Χριστόφια, δήλωσε ότι η χώρα της εκτιμά ιδιαίτερα το θάρρος, τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία που έχει επιδείξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δείχνει έτοιμος για ένα συμβιβασμό στο Κυπριακό. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως σ' αυτές τις πρωτοβουλίες.

«Εμείς θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε στην οδό αυτή που πήρατε για την επίλυση του προβλήματος», τόνισε η κ. Μέρκελ, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Χριστόφια, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος και πως η λύση πρέπει να επέλθει από το λαό της Κύπρου».

Αναφερόμενη στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν απλώς να στηρίξουν και να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο», σημειώνοντας ότι η ίδια θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Εθνη μετά το μεσημεριανό και ότι θα την ενημερώσει η αντιπρόσωπος τους στην Κύπρο.

«Οποτε έχω την ευκαιρία θα μιλώ με τους επίσημους στην Τουρκία, τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τους Υπουργούς που συναντώ για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες σας», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία της Γερμανίας να κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός του νησιού, για δύο λόγους, όπως είπε.

«Πρώτον», ανέφερε, «κατανοούμε τη θέση σας γιατί και η Γερμανία υπήρξε διαχωρισμένη χώρα», προσθέτοντας επίσης ότι «Γερμανία και Κύπρος έχουν ιδιαίτερα στενές και φιλικές σχέσεις και αυτό σε διάφορα πεδία».

«Να αναφέρω», συμπλήρωσε, «τη συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα με το Ινστιτούτο Μαξ Μπλαντ στο πεδίο της επιστήμης», λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν επίσης «και πολύ στενούς οικονομικούς δεσμούς».

«Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη γερμανική εμπειρία που έχουμε όπως έχω πει», συνέχισε, ενώ ανέφερε ακόμα ότι «θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε τα πράγματα ώστε να είναι δυνατή η συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ».

Παράλληλα η κ. Μέρκελ υπέδειξε ότι «θέλουμε οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ανεξάρτητα ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να βελτιωθούν οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών, όπως και να λυθεί το Κυπριακό», πρόσθεσε.

Ο Δ. Χριστόφιας

Από δικής του σκοπιάς, ο πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι η κ. Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί της, επέδειξε συγκινητικό και διακαές ενδιαφέρον για το κυπριακό πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Γερμανίδα Καγκελάριο για το ενδιαφέρον και τα αισθήματα φιλίας που τρέφει προς το κυπριακό κράτος και την ηγεσία του, λέγοντας ότι είναι με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και φιλίας που καλωσορίζουμε στην Κύπρο την κ. Μέρκελ, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψή της ιστορικό ορόσημο αφού για πρώτη φορά Γερμανός Καγκελάριος επισκέπτεται την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν θέλουμε να την κρατούμε όμηρο, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να μην αναγνωρίζει μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας το οποίο η ίδια υπέγραψε.

«Εχω διαβεβαίωσε την Καγκελάριο ότι διαπνέομαι από πλήρη καλή θέληση για να έχουμε το συντομότερο δυνατό λύση στο Κυπριακό, με την προϋπόθεση ότι αυτή η λύση θα σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατία και βεβαίως θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου, Ε/κ, Τ/κ, και των θρησκευτικών ομάδων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων που ζουν σε αυτή την πολύ-πολιτισμική χώρα», ανέφερε ο Πρόεδρος.


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Ιανουαριος 2011 >
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31