17:01:2011 - 04:01 EET
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Την έκθεση «Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα» θα παρουσιάσει από τις 17 Ιανουαρίου, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η έκθεση προσκαλεί τον επισκέπτη σ' ένα συνοπτικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Ξεκινώντας από τον κόσμο των θεών, των ηρώων, και του Έρωτα, ο θεατής συνεχίζει την περιήγησή του στον κόσμο των ανθρώπων και παρακολουθεί τις δραστηριότητες των γυναικών στον ιδιωτικό χώρο, και των ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, τη θρησκευτική και την επέκεινα ζωή, στο βασίλειο του Κάτω κόσμου. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε εννέα θεματικές ενότητες: Θεοί και Ήρωες, Με τα…
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 
 • News in English
   “Our aim is to invest in language, history and culture, these are the central elements around which the educational part of the Diaspora will be developed – and we will proceed to a restructuring of the Diaspora educational system. 

13

01

2011

Νέα πορεία στην πολιτική της Ελλάδας προς τον απόδημο ελληνισμό
 • Μοιράστε
  • Mister Wong
  • Digg
  • Del.icio.us
  • Slashdot
  • Furl
  • Yahoo
  • Technorati
  • Newsvine
  • Googlize this
  • Blinklist
  • Facebook
  • Wikio
 • Εξαγωγή PDF
 • Εκτύπωση
 • E-mail

Αποφασισμένος ν.α αλλάξει την πολιτική της Ελλάδας προς τον απόδημο ελληνισμό και να χαράξει νέα πορεία, με την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), αλλά και του τομέα της Παιδείας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, στη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

 

Υποσχέθηκε απόλυτη ενημέρωση και οικονομική διαφάνεια, ζήτησε τη στενή συνεργασία των μελών της επιτροπής, ώστε υπεράνω κομματικών διαφορών, «χωρίς δογματισμούς και με ειλικρίνεια» να γίνει ένας νέος σχεδιασμός με κοινή ευθύνη, που θα δημιουργήσει μία μονιμότητα, η οποία θα αφήσει κάτι και μετά, «αλλιώς θα χάσουμε το παιχνίδι», όπως είπε.

«Πρέπει να ανοίξουμε μία ρεαλιστική κουβέντα και μέσα από μία νέα συλλογική συζήτηση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πιο μόνιμο» τόνισε, εξηγώντας ότι βασική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση των ομογενών μας που βρίσκονται εκτός οργανώσεων και συνιστούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Με δεδομένο αυτό, όπως επισήμανε, ιδιαίτερη σημασία έχει η ελληνική γλώσσα μέσα από προγράμματα διδασκαλίας που θα είναι ενταγμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών υποδοχής, θέμα το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση ήδη με την υφυπουργό Παιδείας Φώφη Γεννηματά. Πολύ βασικό θεωρείται επίσης το κομμάτι της προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και το να μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει πολύγλωσση εκπαίδευση με πρόσβαση στους δύο πολιτισμούς και κοινωνίες που ζούν οι ομογενείς μας.

«Δεν είμαι υπουργός που δίνει επιταγές», υπογράμμισε ο κ. Δόλλης, ξεκαθαρίζοντας, με αυστηρή γλώσσα, ότι ως Ελληνας της διασποράς και άνθρωπος που επέλεξε να γίνει Ελληνας πολίτης, δεν μπορεί να στηρίζει ένα όργανο, όπως το ΣΑΕ, κρατικοδίαιτο. «Δεν μπορώ να πληρώνω γραφεία και να μην μπορώ να πληρώσω δασκάλους», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για ένα ΣΑΕ αυτοχρηματοδοτούμενο με νέους όρους για το τι σημαίνει εκπροσώπευση και με ποιο τρόπο, και ένα σύγχρονο ρόλο.

Λόγω της ευρύτητας του θέματος αποφασίστηκε να αφιερωθεί σε αυτό μία ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής, ώστε και η Επιτροπή από την πλευρά της να καταθέσει ολοκληρωμένα τις προτάσεις της. Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε τη σύσταση ειδικής επιτροπής με επικεφαλής τους δύο προέδρους, του ΣΑΕ και της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο, για τη δημιουργία του νέου πλαισίου λειτουργίας του ΣΑΕ.

Προ των θυρών βρίσκεται και η αναδιοργάνωση της ΓΓΑΕ που, όπως είπε ο υφυπουργός, έχει ένα δύσκολο σχήμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα νέα δεδομένα. Βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη θέσης γενικού γραμματέα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αλλά και το ότι τα βασικά θέματά της έχουν να κάνουν με το υπόλοιπο κράτος, γεγονός που σημαίνει ότι «πρέπει να φτιάξουμε μία ΓΓΑΕ, πιο αποδοτική, πιο ενισχυμένη, που να μπορεί να αντιμετωπίσει και το κρατικό κομμάτι, αρμοδιότητας των υπουργείων».

Απαντώντας σε ερωτήματα των μελών της επιτροπής ο κ. Δόλλης αποσαφήνισε και το θέμα της ψήφου των αποδήμων, στο οποίο ο ίδιος δεν είχε αναφερθεί κατά την ενημέρωσή του. «Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό το οποίο εξετάζεται στο πλαίσιο του νέου εκλογικού νόμου από το υπουργείο Εσωτερικών», είπε, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν, καθώς, ως απόδημος ο ίδιος, έχει ζήσει πολλές αντιφάσεις γύρω από το αυτό το θέμα. Ο ίδιος πρότεινε επίσης μία ειδική συνεδρίαση της επιτροπής, με συζήτηση ουσίας γι' αυτό το θέμα, παρουσία του αρμοδίου από το Υπουργείο


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Ιανουαριος 2011 >
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31