22:03:2011 - 07:03 EET
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Με πανηγυρική δοξολογία στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης και στη συνέχεια με τελετή στο μνημείο του μεγάλου οραματιστή, προδρόμου και εθνομάρτυρα, Ρήγα Φεραίου, ο Ελληνισμός της Αυστρίας τίμησε την Κυριακή το μεσημέρι την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου του 1821. Παρόντες στη δοξολογία και στην τελετή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους, ήταν εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας, Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας και πολλοί εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών αρχών στην Αυστρία, με επικεφαλής τους πρέσβεις της…
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • Ομογενειακό Δελτίο

  "Το φως που ποτέ δεν σβήνει" είναι ο τίτλος της αφιερωμένης στο μοναδικό και ανυπέρβλητο φως των ελληνικών νησιών, έκθεσης φωτογραφίας του Αυστριακού καλλιτέχνη, κτηματομεσίτη και μεγάλου φίλου της Ελλάδας, Δρα Μπερντ Μόλνταν, που εγκαινιάστηκε στους χώρους των γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Βιέννη και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου. Η έκθεση, στα εγκαίνια της οποίας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων, φίλοι της Ελλάδας, μέλη της Ομογένειας και ο νέος γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Παναγιωτόπουλος, περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, στις οποίες είναι αποτυπωμένες, με ειδική μέθοδο σε καμβά και με…
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

19

03

2011

Πρωτοβουλίες αγάπης για το Καστελόριζο
 • Μοιράστε
  • Mister Wong
  • Digg
  • Del.icio.us
  • Slashdot
  • Furl
  • Yahoo
  • Technorati
  • Newsvine
  • Googlize this
  • Blinklist
  • Facebook
  • Wikio
 • Εξαγωγή PDF
 • Εκτύπωση
 • E-mail
Ασυνήθιστα αυξημένη κίνηση παρουσιάζει, το τελευταίο διάστημα, το ταχυδρομείο του Καστελόριζου. Εκατοντάδες κάρτες, αλλά και κάποια βιβλία, με αποστολείς απ' όλη τη χώρα, καταφτάνουν στο ακριτικό νησί, έπειτα από πρωτοβουλίες ιδιωτών, που έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο και μέσω των οποίων θέλουν να δείξουν τη στήριξη και την αγάπη τους στους ντόπιους.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη το Καστελόριζο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγίστης, Παύλο Πανηγύρη, είναι η φυσική παρουσία των Ελλήνων στο νησί. "Μας συγκινούν οι κάρτες και τα βιβλία που μας στέλνουν απ' όλη τη χώρα και μας δίνουν κουράγιο. Όμως, όσοι θέλουν να γίνουν πρεσβευτές για το Καστελόριζο μπορούν να μας επισκεφτούν από κοντά και να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού και τους ντόπιους κατοίκους", λέει ο δήμαρχος.

Εδώ και δύο εβδομάδες το ηλεκτρονικό, εβδομαδιαίο, περιοδικό πολιτισμού "24 γράμματα" έχει αναλάβει πρωτοβουλία, ζητώντας από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του να στείλουν βιβλία στο Καστελόριζο για να ενισχυθεί η βιβλιοθήκη του δημοτικού σχολείου. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού, οι δύο βιβλιοθήκες που υπάρχουν στο νησί είναι γεμάτες και δεν υπάρχει χώρος για να τοποθετηθούν τα επιπλέον βιβλία, που στέλνουν πολίτες απ' όλη τη χώρα.

"Όλα ξεκίνησαν από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Πριν από λίγο διάστημα, παραλάβαμε περίπου 1.600 κάρτες από πολίτες που μας στήριζαν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στη συμπεριφορά του κράτους προς το νησί μας. Το τελευταίο διάστημα αρχίσαμε να λαμβάνουμε και βιβλία. Όμως, δεν υπάρχει χώρος να τοποθετηθούν και δεν είναι ωραίο τα βιβλία να παραμένουν στα κουτιά", αναφέρει ο δήμαρχος.

"Εμείς, αυτό που επιθυμούμε είναι να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να επισκεφτούν το νησί μας και να μας στηρίξουν με τη φυσική τους παρουσία. Στο Καστελόριζο έχουμε περίπου 450 κλίνες και θέλουμε να έχουμε περισσότερους και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τουρίστες", προσθέτει.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τα "24 γράμματα" για την αποστολή βιβλίων στο Καστελόριζο έχει αυξημένο ενδιαφέρον. "Έχουν ήδη φτάσει στο νησί τα πρώτα βιβλία και έχουμε λάβει αρκετά ηλεκτρονικά μηνύματα από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μαζική αποστολή. Με την κίνησή μας αυτή θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να τους κάνουμε να μάθουν περισσότερα για το συγκεκριμένο νησί", εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού "24 γράμματα", Γιώργος Δαμιανός.

Σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί περισσότερο η κοινή γνώμη, έχει δημιουργηθεί ένα συλλεκτικό "e-book", στο οποίο παρουσιάζονται άρθρα σε τέσσερις γλώσσες για το Καστελόριζο. Μεταξύ άλλων, στο "e-book" αναφέρεται: "Πάρτε από το χέρι το παιδί σας και δείξτε του στο χάρτη πού βρίσκεται το Καστελόριζο. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι τα σύνορα δεν χαράσσονται με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, αλλά με τις καρδιές των ανθρώπων που τα κατοικούν και από το φρόνημα αυτών που τους στηρίζουν".

Το Καστελόριζο ή Μεγίστη βρίσκεται σε απόσταση 135 χλμ από τη Ρόδο, αποτελώντας το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Στο νησί κατοικούν περίπου 250 άτομα, εκ των οποίων τα 35 είναι παιδιά, μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Το νησί, παρά την έλλειψη πηγών, έχει χαρακτηριστεί "βιολογικός παράδεισος", η οικολογική ισορροπία του οποίου παραμένει αδιατάρακτη. Η πανίδα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με μεγάλη ποικιλία αμφίβιων, ερπετών, εντόμων, πτηνών και ψαριών, με πιο διάσημη τη σαλαμάνδρα "Mertensiella luschani".

Το Καστελόριζο είναι ένα από τα μόλις τρία νησιά, όπου ζει αυτό το σπάνιο και προστατευόμενο είδος και το νησί έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Μαρτιος 2011 >
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31