14:12:2009 - 05:12 EET
 
  • News in English
    The “Anagennisis” Epirot association recently celebrated its 75th birthday with a lavish event held at the Terrace on the Park in New York.
  • News in English
    US President Barack Obama has urged Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan to take additional steps on issues relating to the Halki Seminary and the Ecumenical Patriarchate in Turkey.
  • News in English
    A pathological gambler has failed in his bid to sue Melbourne's Crown Casino for the millions of dollars he lost at the venue. Gold Coast property developer Harry Kakavas lost $30 million during the 15-month, $1.5 billion gambling spree in 2005-2006.
  • Ομογενειακό Δελτίο
    Τίρανα - «Ο ήλιος κάτω από τον λόγο» είναι το θέμα της έκθεσης με δημιουργίες φοιτητών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αλβανίας, εμπνευσμένες από το εικαστικό και ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου.
    Πρόκειται για μία έκθεση multimediale, στην οποία συμμετέχουν τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές της Σχολής. Οργανώνεται στα Τίρανα με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Ελληνικής Πρεσβείας στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
  • News in English
    « There can no viable global culture created if we do not recognize and respect the power and uniqueness of other cultures » stated Greek Culture Minister, Paul Geroulanos as he addressed the United Nations General Assembly.

10

12

2009

Πρόσκληση για επενδύσεις ομογενών στην Ελλάδα

 

Μεταξύ άλλων, η κ. Κατσέλη μίλησε για τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την άρση των αντικινήτρων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αναφερόμενη στις προτεραιότητες του Υπουργείου για αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, καθώς και για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με επενδύσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Σε συνέντευξή της την Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, η κ. Κατσέλη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, χαρακτήρισε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «πρόκληση», σημειώνοντας ότι «η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τρεις προκλήσεις: 1) Να δώσει ώθηση στην οικονομία, καθώς παρατηρείται μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας. 2) Να μειώσει το έλλειμμα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. 3) Να επιλύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, προσελκύοντας επενδύσεις και υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα».

Αναφερόμενη στην ανταγωνιστικότητα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά τη ναυτιλία» και «η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει η χώρα ανταγωνιστική και σε άλλους τομείς».

Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα, η Υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει στη βάση των μισθών, αλλά σε αυτή της προστιθέμενης αξίας, της ποιότητας και ειδικότερα της ποιότητας των υπηρεσιών», επισημαίνοντας ακόμη ότι «η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστεί η Ελλάδα ένας κόμβος για τις περιφερειακές αγορές, καθώς έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, διαθέτει ένα μοναδικό περιβάλλον και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά».

Επίσης, ανέφερε ότι κατά τις επαφές που έχει στη Νέα Υόρκη συνειδητοποίησε ότι «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από Αμερικανούς για επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των νέων υπηρεσιών, στις υποδομές και στις τηλεπικοινωνίες», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει τα πλεονεκτήματα της χώρας σε επενδυτικές ευκαιρίες».

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξηθούν οι φόροι, αλλά υπάρχει περιθώριο να μειωθούν σημαντικά οι κρατικές δαπάνες, πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος» και ότι «υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ύψους 26 δισεκατομμυρίων από την ΕΕ για την προώθηση των επενδύσεων, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο προϋπολογισμός, δίνοντας ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για «πιθανές επιπτώσεις» της κρίσης στο Ντουμπάι στην ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε τους φόβους να συμβεί κάτι τέτοιο «τελείως αβάσιμους».

Τέλος, αναφερόμενη στο Υπουργείο Οικονομίας, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι «θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ρυθμιστική μεταρρύθμιση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που αποθαρρύνει όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

“Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση (τη γραφειοκρατία), δεν θα πρέπει να προσβλέπουμε σε επενδύσεις. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, το μεγαλύτερο αντικίνητρο για τις επενδύσεις είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία, το συγκεντρωτικό πλαίσιο και η πολύ μεγάλη δαπάνη που απαιτείται για να κάνεις και την πιο απλή πράξη στην Ελλάδα. Αυτή η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία. Και όταν μπαίνεις στο φαύλο κύκλο της δωροδοκίας, το σύστημα γίνεται πιο πολύπλοκο. Γιατί υπάρχουν διόδια σε όλες τις φάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό τον φαύλο κύκλο, αυτόν τον γόρδιο δεσμό πρέπει να τον σπάσουμε. Εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένη γι’ αυτό”.

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση την οποία έδωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ερώτηση της Greek News, όπου κατηγορηματικά απέκλεισε επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζοντας μάλιστα ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι κακοπληρωμένοι.

“Σε καμία από τις συναντήσεις μου εδώ στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς επιχειρηματίες δεν ανέφεραν το εργατικό κόστος. Δεν είναι αυτός ο βασικός περιοριστικός παράγοντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και επειδή ήμουν στη συνάντηση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, το σημείο που έθιξε ο Αμερικανός πρέσβης ήταν λίγο διαφορετικό. Ήταν το ζήτημα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Το βασικό ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι το εργασιακό. Ούτε θα πας να ανταγωνιστείς τους άλλους στη βάση των μισθών. Θα πρέπει να τους ανταγωνιστείς στη βάση της ποιότητας, της προστιθέμενης αξίας, της οργάνωσης, της παροχής υπηρεσιών”.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

“Τέσσερα βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα έχει η Ελλάδα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων”, τόνισε η υπουργός στη συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του φόρουμ της Capital Link.

Πρώτο πλεονέκτημα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κατσέλη ανέφερε τη “στρατηγική θέση” της χώρας μας στο “σταυροδρόμι τριών ηπείρων”. Σύμφωνα με την υπουργό, “είναι δύναμη για μία χώρα να βρίσκεται στο μέσο αναδυόμενων οικονομιών, σε μία περιοχή όπου μπορούν να γίνουν επενδύσεις και να εξυπηρετηθεί μία ολόκληρη περιοχή. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι μόνον η αγορά των 10 εκατομμυρίων, είναι μία πολύ ευρύτερη αγορά την οποία μπορείς να εξυπηρετήσεις από την Ελλάδα”.

Δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα, όπως είπε, “έχει να κάνει με τη φύση της και με το περιβάλλον της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών προσέλκυσης ενδιαφέροντος, τουριστικού και επενδυτικού, σ’ αυτό τον τομέα.

Τρίτο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας η κ. Κατσέλη ανέφερε τον πολιτισμό της. “Ποτέ δεν είδαμε τον πολιτισμό σαν πηγή συναλλάγματος, σαν ουσιαστικό στρατηγικό εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ανέφερε ότι “δεν έχουμε θεματικά πάρκα στην Ελλάδα. Μιλούσα με το Επιμελητήριο στη Βοιωτία για την ιδέα να φτιαχτεί ένα θεματικό πάρκο γύρω από τον Ηρακλή. Αν είχε άλλη χώρα αυτό τον πλούτο που έχει η Ελλάδα, θα μπορούσε να κάνει θαύματα. Είναι καιρός πια να τα κάνουμε”.

Το τέταρτο συγκριτικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, έχει να κάνει με τους ανθρώπους της. “Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες, όπου και να βρεθούν, κάνουν θαύματα. Η ναυτιλία – όπως είπα και στην ομιλία μου – είναι ένα παράδειγμα. Αλλά, δεν είναι μόνο εκεί. Είναι στις τέχνες, στις επιστήμες, παντού. Αυτή τη στιγμή το να επενδύσεις στην Ελλάδα και στο ανθρώπινο στοιχείο είναι εφικτό και νομίζω ότι το δείξαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πραγματικά είμαστε μια χώρα όπου ένας επενδυτής στο χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών ή στη βιολογία ή στον πολιτισμό έχει ένα προσωπικό πραγματικά πολύ καλά εκπαιδευμένο, με πάρα πολλές δεξιότητες και δυνατότητες. Επομένως, ένας επενδυτής έχει να αντλήσει αποδόσεις από αυτά τα τέσσερα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, και αυτή είναι η πρόκληση σήμερα της κυβέρνησης, είναι να άρουμε τα αντικίνητρα

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το φόρουμ άνοιξε με ομιλία του ο Πρέσβης της Ελλάδος, κ. Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφέροντας στοιχεία εισαγωγών, εξαγωγών και επενδύσεων, που καταδεικνύουν ότι οι διμερείς οικονομικοί δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ υστερούν των πολιτικών και κοινωνικών δεσμών που απολαμβάνουν οι δύο χώρες. Με ευρύ περιθώριο για βελτίωση στον τομέα αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Κασκαρέλης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για την ενίσχυση των οικονομικών διμερών σχέσεων, τονίζοντας την δέσμευση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή.

Στο φόρουμ συμμετέχει και η εταιρία Invest in Greece, εκπροσωπούμενη από το Διευθύνοντα Σύμβουλο, Απόστολο Τσουκαλά, ο οποίος παρουσίασε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας, των Νέων Τεχνολογιών και του κτηματομεσιτικού χώρου. Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε τον «εξωστρεφή ρόλο» της ελληνικής οικονομίας καθώς και το σύνολο των ενεργειών που χρειάζεται να έχουν υπόψη τους οι επενδυτές στην εφαρμογή των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα επεσήμανε ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις και να ενισχύσει τη θέση της ως στρατηγικού εταίρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει εγείρει νέες προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται με τη δημιουργία μιας υγιούς και ισορροπημένης βάσης για προσέλκυση επενδύσεων.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι ο βασικός πυλώνας στην επίτευξη αυτών των στόχων. Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία σε μεγάλα έργα υποδομής ΣΔΙΤ, αξίας άνω των $12 δις, και ένα λαμπρό μέλλον με μια σειρά έργων υπό εξέταση , αξίας άνω των $5 δις, σε διάφορους τομείς, όπως αυτοί του τουρισμού, αναψυχής, περιβάλλοντος, ενέργειας, υποδομών, φιλοξενίας.

Ο Πρόεδρος της Capital Link, Νίκος Μπορνόζης, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμμετοχή, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση ανέφερε ότι «Σήμερα, και κυρίως στην Αμερική, διαφαίνεται ήδη μία σταδιακή αλλά εμφανής ανάκαμψη τόσο των χρηματιστηρίων όσο και της οικονομίας γενικότερα. Παράλληλα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση λόγω συσσωρευμένων μακρο-οικονομικών προβλημάτων από το παρελθόν, πού πλέον επιτακτικά πρέπει να αντιμετωπισθούν. Είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των επενδυτών που δραστηριοποιούνται είτε σε Ελληνικές μετοχές είτε σε απ’ ευθείας επενδύσεις να πληροφορηθούν το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα για την ορθοπόδηση της Ελληνικής οικονομίας. Παρ’όλη την κρίση, η Ελλάδα παρουσιάζει διαχρονικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, και επενδυτές με μακρόχρονο ορίζοντα μπορούν να επωφεληθούν από ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα σε χαμηλότερες αποτιμήσεις».

O Διευθύνων Σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation (NYSE:TNP), κ.Νικόλαος Τσάκος, παρουσίασε την ιδιάζουσα και διαχρονική σημασία της ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο τονίζοντας ότι το 90% περίπου των προϊόντων μεταφέρονται δια θαλάσσης. Η Ελληνόκτητος δε ναυτιλία αποτελεί περίπου το 20% του παγκοσμίου στόλου, δίνοντας έτσι στους Ελληνες πλοιοκτήτες ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Το πάνελ για τη ναυτιλία συντόνισε η  Νικόλ Πεταλίδη, παρουσιάστρια και ανταποκρίτρια του Fox Business Network, και συμμετείχαν εκτός του κ. Τσάκου κι ο Peter Evensen, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Teekay Corporation (NYSE: TK).

Ανέφεραν ότι πρόσφατα υπάρχει βελτίωση στην αγορά των τάνκερς αντανακλώντας την εποχικότητα – το χειμώνα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου- καθώς και την προοδευτική βελτίωση της οικονομίας.  Για το 2010 αναμένεται θετική επίδραση στη ζήτηση κυρίως από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών της περιοχής, με μικρότερη επίδραση από την οικονομία της Αμερικής και Ευρώπης που αναμένεται επίσης να βελτιωθούν. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πετρελαιοφόρος ναυτιλία πηγάζουν κυρίως από το μεγάλο όγκο παραγγελιών πλοίων υπό ναυπήγηση.  Όσον αφορά την προσφορά,

υπό την έννοια του διαθέσιμου στόλου, αναμένεται ότι θα υπάρχει θετική επίδραση από τις  καθυστερήσεις στις παραδόσεις των πλοίων υπό παραγγελία και από πιθανές ακυρώσεις λόγω της στενότητας χρηματαγορών. Η υποχρεωτική απόσυρση των πετρελαιοφόρων μονού τοιχώματος θα είναι μία άλλη θετική εξέλιξη που θα συμβάλλει στη διατήρηση καλύτερης ισορροπίας στην αγορά.

Ο κ. Γεώργιος Πάτρας European Equity Sales της Bank of America Merrill Lynch έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της εξέλιξης των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδος, αναφερόμενος στις πρόσφατες ανησυχίες των επενδυτών και του διεθνούς οικονομικού τύπου.  Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρή, με τη χώρα να αντιπροσωπεύει μια ελκυστική επενδυτική πρόταση με σημαντικά περιθώρια για δημιουργία υπεραξίας. Ο κ. Πάτρας συζήτησε επίσης συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καλύπτοντας τον τραπεζικό τομέα, όπως επίσης και άλλους κλάδους. Κλείνοντας, ο κ. Πάτρας αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο ναυτιλιακός κλάδος, όπου οι Ελληνικές εταιρίες έχουν ισχυρή παρουσία.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ομογένεια.

Πηγή: Εφημερίδα "Greek News"


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
Joomla SEF URLs by Artio

Ευρετήριο

< Δεκεμβριος 2009 >
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31