20:02:2011 - 09:02 EET
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων, πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου το ετήσιο τσάι των Αποδήμων του Λυκείου, το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στις 16 χώρες που φιλοξενούν το Λύκειο. Όπως ανέφερε η κ. Ελένη Τσαλδάρη, διευθύντρια του Λυκείου Ελληνίδων, στην εκπομπή « Δίκτυο Χωρίς Σύνορα» της ΕΡΑ5, το τμήμα του Απόδημου Ελληνισμού ιδρύθηκε το 1952 στο Σίδνει, κι έτσι δόθηκε το έναυσμα να ιδρυθεί Επιτροπή στην Ελλάδα που παρακολουθεί τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες του Λυκείου. Η οργάνωση και ίδρυση των Γραφείων Συνδέσμων του Λυκείου με τους Απόδημους ξεκίνησε το 1977 όταν το…
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Το ενδιαφέρον των νέων ομογενών για το "θησαυρό" της ελληνικής γλώσσας και της προφορικής μας παράδοσης, φιλοδοξεί να προσελκύσει το ΣΑΕ Περιφέρεια Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, μέσα από δυο διαγωνισμούς. «Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη νεολαία μας και τη διαφύλαξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αποφασίσαμε τη διεξαγωγή δυο διαγωνισμών -ελληνικών παροιμιών και ελληνικών λέξεων στην ισπανική και πορτογαλική γλώσσα- με στόχο να περισυλλέξουμε και να κάνουμε γνωστό, έστω και ένα ελάχιστο μέρος αυτού του θησαυρού. Οι διαγωνισμοί απευθύνονται σε παιδιά και νέους, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 10 έως 18 ετών», αναφέρει από το Σαντιάγο της Χιλής ο Συντονιστής της Π…
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

17

02

2011

Κατάθεση αγωγής από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου
 • Μοιράστε
  • Mister Wong
  • Digg
  • Del.icio.us
  • Slashdot
  • Furl
  • Yahoo
  • Technorati
  • Newsvine
  • Googlize this
  • Blinklist
  • Facebook
  • Wikio
 • Εξαγωγή PDF
 • Εκτύπωση
 • E-mail

 

Μήνυση υπέβαλε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, κατά της αρμόδιας αρχής που έχει την ευθύνη ανοικοδόμησης του χώρου, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Νότιο Μανχάταν. Στον ίδιο χώρο υπήρχε και ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος γκρεμίστηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η ελληνορθόδοξη εκκλησία έμεινε τελικά εκτός σχεδίων για τη συνολική ανάπτυξη του χώρου.

Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναφέρει:

"Σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2011, η κοινότητα του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής κατέθεσαν μήνυση στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν κατά της Λιμενικής Αρχής (Port Authority) της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, και κατά άλλων υπηρεσιών και ατόμων, με σκοπό να καταστεί δυνατή η ανοικοδόμηση στο Ground Zero, του μόνου οίκου λατρείας που καταστράφηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η Κοινότητα και η Αρχιεπισκοπή θα προτιμούσαν να ανοικοδομήσουν το ναό χωρίς να καταφύγουν σε δικαστικά μέσα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό διότι η Λιμενική Αρχή απαρνήθηκε την, από μακρού, συμφωνία με την Εκκλησία για την ανοικοδόμηση του ναού στο Ground Zero, κατέλαβε το οικόπεδο της Εκκλησίας, εμπόδισε την πρόσβαση της Εκκλησίας σε αυτό και αρνήθηκε να συζητήσει ή να συναντηθεί με την Εκκλησία ή την Αρχιεπισκοπή. Η παρούσα νομική ενέργεια είναι το ύστατο μέσο, όχι μόνο για την ανάκτηση του οικοπέδου και του δικαιώματος ανοικοδομήσεως του ναού του Αγίου Νικολάου, αλλά και για την εκπλήρωση του κοινού οράματος των αστικών και εκκλησιαστικών αρχών, αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δηλ. της ανοικοδομήσεως του ναού ως χώρου προσευχής και περισυλλογής στο Ground Zero για όλους τους ανθρώπους.

Ενώ η Λιμενική Αρχή ισχυρίζεται δημοσίως ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αρχιεπισκοπή ώστε να καταστεί δυνατή η ανοικοδόμηση, εντούτοις, στην πραγματικότητα τον Μάρτιο του 2009 αρνήθηκε συνολικά την έως τότε συμφωνία της με την Αρχιεπισκοπή, για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο οικόπεδο της 130 Liberty Street, το οποίο είχε επιλεγεί από τη Λιμενική Αρχή και γειτνιάζει με την αρχική τοποθεσία του ναού. Έκτοτε, η Λιμενική Αρχή απέκρουσε όλες τις προσπάθειες της Εκκλησίας για συνεργασία σχετικά με την ανοικοδόμηση.

Αντίθετα, με την προηγούμενη στάση αγαστής συνεργασίας με την Αρχιεπισκοπή και την Κοινότητα, στάση η οποία επικράτησε μεταξύ 11ης Σεπτεμβρίου και της απότομης μεταβολής της Λιμενικής Αρχής το Μάρτιο του 2009, η Λιμενική Αρχή χωρίς άδεια, ειδοποίηση ή οιαδήποτε νομική αιτιολόγηση, έστειλε μηχανήματα εκσκαφής τόσο στο αρχικό οικόπεδο της 155 Cedar Street, το οποίο είναι ακόμη ιδιοκτησία της Εκκλησίας, όσο και στο οικόπεδο στην θέση 130 Liberty Street, το οποίο κατά τη συμφωνία με τη Λιμενική Αρχή διατέθηκε στην Εκκλησία. Η Λιμενική Αρχή έχει προβεί σε εκτεταμένες ανασκαφές και άλλες οικοδομικές εργασίες, οι οποίες έχουν αποκλείσει την πρόσβαση της Εκκλησίας στη δική της ιδιοκτησία και έχουν καταστήσει και τα δύο οικόπεδα μη-οικοδομήσιμα από την Εκκλησία, άνευ σημαντικών διορθωτικών εργασιών.

Η Κοινότητα και η Αρχιεπισκοπή ευελπιστούν ότι διά της αγωγής που κατετέθηκε, θα εκδοθούν δίκαιες και σωστές αποφάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την ταχεία ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, όχι μόνο ως ναού για τους πιστούς της κοινότητος, αλλά και ως ναού με ευρύτερη αποστολή που θα προσφέρει ειρήνη και συμφιλίωση, και θα αποτελεί χώρο ιερό, χώρο περισυλλογής και αναμνήσεως για όλους τους ανθρώπους που θα επισκέπτονται το Ground Zero".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Φεβρουαριος 2011 >
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28