18:02:2011 - 09:02 EET
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο

  Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται μια δυναμική επικοινωνιακή πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν τα πλεονεκτήματα του και θα αρθούν οι προκαταλήψεις που πλήττουν την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο Άντριαν φον Ντέρνμπεργκ, καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας στην Ανώτατη Σχολή του Βορμς στη Γερμανία. Θα πρέπει να προβληθεί το γεγονός ότι εξαιτίας της κρίσης οι τιμές έχουν μειωθεί Για τους τουρίστες εκείνους που συνδυάζουν τις διακοπές τους με τον πολιτισμό και τις γαστριμαργικές απολαύσεις η εικόνα της Ελλάδας παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, παρά την οικονομική κρίση», τονίζει ο…
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνισμού της Αλάσκας, το φετινό καλοκαίρι οι ορθόδοξοι θα έχουν την δική τους εκκλησία στο Άνκαρατζ, την μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας. Οικοδομήθηκε ολοκληρωτικά από δωρεές πιστών, αλλά και έσοδα του ετήσιου φεστιβάλ που διοργανώνεται στην πόλη, όπου περίπου πενήντα ελληνικές οικογένειες δίνουν το δικό τους παρόν, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής». Οι περισσότεροι εξ αυτών ασχολούνται με τα εστιατόρια. Ο ναός, βυζαντινού ρυθμού, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο των ομογενών μας, αλλά και των αλλοεθνών ορθοδόξων της περιοχής (Γάλλους, Σέρβους, Άραβες, Αρμένιους, Ρουμάνους, Σλάβους, Ουκρανούς και Αμερικάνους). Μιλώντας στην…
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

17

02

2011

Ανησυχία ομογενειακών φορέων από την πρώην ΕΣΣΔ για τον ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας
Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, που λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν με επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μεγάλοι φορείς της ελληνικής διασποράς σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Σε επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Συλλόγου Φοιτητών του κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, αλλά και μεμονωμένοι ομογενείς από όλες τις χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, ζητούν να παρέμβει, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου.

Μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των ομογενειακών φορέων χαρακτηρίζουν ως «πλήγμα για τον Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» το ενδεχόμενο να κλείσει το Κέντρο, και αναφέρονται στις ευεργετικές δράσεις του, παρέχοντας μεγάλη βοήθεια στην επεξεργασία και υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως και φιλοξενίας ομογενών (πάνω από 20.000, όλων των ηλικιών, από το 1997).

Το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1996, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Από το 1999 την προγραμματική σύμβαση του Κέντρου προσυπέγραψαν και τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης.

Τα τελευταία δύο έτη το Κέντρο συντηρείται μόνο από την επιχορήγηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Σήμερα, όμως, με τη διοικητική μεταρρύθμιση, στερείται παντελώς χρηματοδότησης. Σύμφωνα με στελέχη του Κέντρου, η λειτουργία του επιχορηγείται -κατά μέσο όρο- με το ποσό των 400.000 ευρώ, ετησίως, ποσό δυσανάλογα μικρό με το έργο που έχει επιτελέσει και δεν αμφισβητεί κανείς, όπως τονίζουν. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στην έδρα του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί το μοναδικό στην Ελλάδα Αρχείο και η Βιβλιοθήκη του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας. H Συλλογή του Αρχείου, αποτελείται από μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα, χάρτες και οπτικοακουστικό υλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Φεβρουαριος 2011 >
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28