18:06:2011 - 07:06 EEST
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Σε διαδικτυακό σταρ εξελίσσεται ο κωµικός Ζακ Γαλιφιανάκης, ο οποίος σάρωσε τα βραβεία Webby για τις καλύτερες στιγµές του ∆ιαδικτύου. Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός κέρδισε τέσσερα βραβεία για τη χιουµοριστική εκποµπή του µε συνεντεύξεις διασήµων στην ιστοσελίδα FunnyOrDie. com. Οι καλεσµένοι κάθονται ανάµεσα σε δύο γλάστρες µε φτέρες, εξού και ο τίτλος της εκποµπής «Between two ferns with Zach Galifianakis» («Aνάµεσα σε δύο φτέρες µε τον Ζακ Γαλιφιανάκη»). Συγκεκριµένα, απέσπασε τα βραβεία στις κατηγορίες: καλύτερη διαδικτυακή προσωπικότητα/παρουσιαστής, καλύτερο κωµικό νούµερο και καλύτερο online σόου ποικίλης ύλης. Η απονοµή θα γίνει στις 13 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Ο Ζακ Γαλιφιανάκης βραβεύτηκε…
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Στις 15 Μαΐου, ένα άγημα της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Φρουράς (AFG), θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος σε 16 εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης και να τιμήσει τη μνήμη των Αυστραλών που πολέμησαν, έπεσαν, τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν πολεμώντας τους Ναζί. Οι άνδρες της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Φρουράς θα πλαισιώσουν την αποστολή του Υπουργείου Βετεράνων Στρατιωτών που θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα απαρτίζεται από βετεράνους που πολέμησαν στην Ελλάδα το 1941. Αξιοσημείωτο είναι πως επικεφαλής του αγήματος θα είναι ο Ελληνοαυστραλός υπολοχαγός Λουκάς Χάϊτας, ο οποίος δήλωσε: "Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να παραστούμε…
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

11

04

2011

Έκθεση για το νέο μουσείο της Ακρόπολης στο Βελιγράδι.
 • Μοιράστε
  • Mister Wong
  • Digg
  • Del.icio.us
  • Slashdot
  • Furl
  • Yahoo
  • Technorati
  • Newsvine
  • Googlize this
  • Blinklist
  • Facebook
  • Wikio

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Έκθεση φωτογραφίας στην Εστία του ΕΙΠ στο Βελιγράδι

 

Εγκαινιάζεται στις 15 Απριλίου η φωτογραφική έκθεση για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το κοινό του Βελιγραδίου να γνωρίσει το υπέροχο αυτό Μουσείο που άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Με την έκθεση αυτή το ΕΙΠ στο Βελιγράδι συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη σερβική πρωτεύουσα για τη «Νύχτα Μουσείων» στις 14 Μαΐου.

 

Παρουσιάζονται ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο χώρος όπου αναγέρθηκε το Νέο Μουσείο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Έλληνα συναδέλφου του Μιχάλη Φωτιάδη, εξωτερικές όψεις του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου με τα ευρήματα της ανασκαφής που προέκυψε κατά την ανέγερση καθώς και οι εσωτερικοί χώροι όπου φιλοξενούνται τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

 

Η αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης με τα ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

 

Η αίθουσα των αρχαϊκών έργων ( 7ος π. Χ. αιώνας έως 480/79 π.Χ.) με αρχιτεκτονικά γλυπτά και αναθήματα συμπεριλαμβανομένων των Κορών, των Ιππέων και άλλων έργων τα οποία στέκονται ελεύθερα στο χώρο και μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει από όλες τις πλευρές.

 

Η αίθουσα του Παρθενώνα με ολόκληρο το γλυπτό διάκοσμο (σε πρωτότυπο και αντίγραφα) και με πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της πόλης κατά τον 5ο π. Χ. αιώνα.

 

Το νέο κτήριο του Μουσείου βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Το σχέδιο του κτηρίου δημιουργεί την εντύπωση ενός «διάφανου» χώρου, χωρίς τοίχους, με απερίσπαστη θέα, στο οποίο ο αρχαιολογικός χώρος εισχωρεί μέσα στο κτήριο. Κατά τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi, «η ζωοφόρος του Παρθενώνα ανασυνιστάται στο Μουσείο ενώ o επισκέπτης μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα και τον Παρθενώνα και το γλυπτό διάκοσμο (σε αντίγραφα, όσα

 

 

από τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο) εκτιθέμενα στην γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα.

Κατά την προετοιμασία του χώρου για την κατασκευή του κτηρίου ανακαλύφθηκε τμήμα της πρώιμης χριστιανικής πόλης. Τα ευρήματα της ανασκαφής διατηρήθηκαν και είναι ορατά από το διαφανές πάτωμα του πρώτου επιπέδου του κτηρίου.

Στη συνολική έκταση των 25.000 τ.μ. το Μουσείο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ. (δέκα φορές μεγαλύτερους από ό,τι στο παλιό Μουσείο) και στεγάζει περί τα 4.000 αντικείμενα που έχουν βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδες καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή εποχή έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.

 

Δεσπόζουν η ζωφόρος του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες του «Ερεχθείου» και τα διάσημα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής και του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους.

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται καθημερινά η ταινία μικρού μήκους για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (παραγωγή: Νέο Μουσείο της Ακρόπολης 2009, διάρκεια 9') ενώ τη βραδιά της Νύχτας των Μουσείων θα προβληθεί ντοκιμαντέρ «Το Ερέχθειο» και ο χρόνος (σενάριο και σκηνοθεσία: Αθανασία Δρακοπούλου, παραγωγή: Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως 2001, διάρκεια 27').

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

http://www.hfc-belgrade.com/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid;=61&apprec;=55

 

Διάρκεια : 15 Απριλίου - 14 Μαΐου

Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ 12:00 - 19:00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Απριλιος 2011 >
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30