01:04:2008 - 10:04 EEST
 
«Ταχυδρόμος»- Η εκπομπή προσφέρει βιβλία από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Πατάκη και Παπαδόπουλος.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Monday, 03 March 2008

Η εκπομπή, πάντα κοντά σας συντροφιά με καλά ελληνικά βιβλία.
Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε:

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός (www.psichogios.gr)

 1.«Χωρίς παραλήπτη» συλλογή διηγημάτων του Βαγγέλη Κούτα
Μια νύχτα και μια μέρα φαντάζουν αιώνας σ' έναν τόπο φυλακής. Η αδιαφορία μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη μίσος. Αρκεί μια μικρή αιτία και τα πάθη φυτρώνουν σαν αγριάδα σε ψυχές που δεν έχουν να χάσουν σπουδαία πράγματα. Οι ζωές των ανθρώπων ζωγραφίζονται με σκοτεινά χρώματα σε στιγμές ανυποψίαστες. Κανένας δεν μπορεί να ορίσει πότε μπορεί να ξεσπάσει μια θύελλα. Ένα στοργικό άγγιγμα στις ψυχές ανθρώπων που ζουν δίπλα μας και μας μοιάζουν. Άνθρωποι που ερωτεύονται, μισούν, αγαπούν, θυμώνουν και, προσπαθώντας ν' αλλάξουν τη μοίρα τους, ξεπερνούν τα όρια...όρια μιας λογικής πέρα από τους θεσμούς της κοινωνίας.
Πρόκειται για διηγήματα που έχουν ως κοινό άξονα την ελληνική επαρχία. Ήρωες καθημερινοί, άρα και γεμάτοι πάθη. Ιστορίες ειλικρινείς και αληθινές, για τη φυγή από την ιδιαίτερη πατρίδα, για την απώλεια του φίλου, για τη ζήλια που τρώει τα σωθικά , για τη «μουρμούρα» της μάνας, για την Άρτα του τότε, για τη τρυφερή παιδική ηλικία.
Ο Βαγγέλης Κούτας γεννήθηκε σ' ένα χωριό του Αμβρακικού κόλπου το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονικό και ελεύθερο σχέδιο και από το 1978 μέχρι σήμερα κινείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει δική του εκπομπή στην τηλεόραση όπου παρουσιάζει Έλληνες συγγραφείς. Άλλα του βιβλία είναι: «Η κραυγή του Ήταυρου»,. «Το τανγκό της εξουσίας», «Οι μυρωδιές της ζωής» και « Το λυκόφως της πόλης».


Από τις εκδόσεις Πατάκη (www.patakis.gr)

2.«Ο Κηδεμόνας» μυθιστόρημα της Φραντζέσκας Κολυβά
Στη Σύρο των αρχών του 20ου αιώνα η δωδεκάχρονη Βασιλεία αφήνει την οικογένειά της για να δουλέψει ως υπηρέτρια σε μια μεγαλοαστική οικογένεια με βαρύ παρελθόν και ιδιόμορφες σχέσεις. Από τη Σύρο στη Βιέννη και στα Βαλκάνια, υπό την απειλή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βασιλεία θα μυηθεί σε άγνωστες εκδοχές της ζωής που δραματοποιούν παρακμασμένοι μεγαλοαστοί και σιωπηλοί αντιρρησίες, δογματικοί ή εκρηκτικοί ιδεολόγοι, κυρίως όμως το σκοτεινό πρόσωπο ενός ψυχιάτρου, που αγωνίζεται και ο ίδιος να κατακτήσει την ταυτότητά του.
Ένα ανατρεπτικό βιογραφικό μυθιστόρημα, στην ατμόσφαιρα της ταραγμένης Ευρώπης του Μεγάλου Πολέμου αλλά και της αμφιλεγόμενης ψυχανάλυσης της εποχής, στο οποίο οι ήρωες μέσα από τις δοκιμασίες ωριμάζουν, για να αντιμετωπίσουν την αθέατη πλευρά του εαυτού τους, αυτή που ένα ανεξιχνίαστο υπόγειο πλέγμα αρχέγονης φύσης και αλλότριων επιλογών έχει δραματικά παραμορφώσει. Η Φραντζέσκα Κολυβά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι δικηγόρος. Έχει εκδώσει ακόμα το «Φτου και βγαίνω».

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (www.picturebooks.gr)

3.«Θέλω να γίνω ήρωας» της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου – Πετράκη σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια
Με τριγυρίζουν χιλιάδες ήρωες !! Δυνατοί, παντοδύναμοι, υπέροχοι, μοναδικοί, απίθανοι, ανίκητοι, καταπληκτικοί!! Βοήθειαααα! Με πνίγουν οι ήρωες. Θέλω να γίνω και εγώ ήρωας. (για παιδιά Α΄και Β΄Δημοτικού)
4.«Το κουρδιστό αβγό» του Χρήστου Μπουλώτη σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη
Ήταν ένα αβγό που το έλεγαν Μήτσο. Ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο αυτός ο Μήτσος. Γι’ αυτό κάποιο χειμωνιάτικο πρωινό που χιόνιζε, το έσκασε κρυφά από το κοτέτσι…(για παιδιά Α΄και Β΄Δημοτικού)
5.«Όταν ο Ζορό έφαγε την έκθεσή μου» της Ντορίνας Παπαλιού σε εικονογράφηση Μαρίας Μπάχα
Μπήκα στην τάξη αργοπορημένος και με τα ρούχα λασπωμένα. Η κυρία Σόνια με αγριοκοίταξε και μου ζήτησε την έκθεση μου. «Δεν την έχω» είπα ξερά. «Την έκθεσή μου την έφαγε ο Ζορό». (για παιδιά Α΄και Β΄Δημοτικού)
6.«Στο μουσείο» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά
Ξέρεις τι κρύβει μέσα του ένα μουσείο; Μια βόλτα στις σελίδες του βιβλίου που κρατάς θα σου αποκαλύψει τους θησαυρούς του! (για παιδιά Α΄και Β΄Δημοτικού)
7.«Τι τρέχει στο δάσος με τις χουρμαδιές;» της Σωτηρούλας Καλιοντζοπούλου σε εικονογράφηση Λήδας Τσουχνικά
Κλιτσ-κλατς, κλιτσ- κλατς, ο κύριος Σαλίγκαρος Γλιστερός σούφρωνε και τέντωνε βιαστικά το σαλιάρικο κορμί του, αναστενάζοντας και αγκομαχώντας από την αγωνία.
«Αχ δεν θα προκάμω» σκεφτόταν «κρίμα τόση τρεχάλα να πάει χαμένη. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα μείνω και με την απορία για αυτή την αλλόκοτη πρόσκληση…» (για παιδιά από 7- 9 χρόνων και πάνω)
8.«Όλα έχουν μόνο μια πλευρά» του Κώστα Χαραλά
Όλα έχουν μόνο μια πλευρά; Πώς γίνεται; Αφού τα πράγματα έχουν πολλές πλευρές και για αυτό τον λόγο κάνουνε τον κόσμο μας πιο όμορφο. Μια καταπληκτική περιπέτεια για τις αμέτρητες πλευρές που έχουν όλα τα πράγματα. (για παιδιά από 9 ετών)



Διαβάστε περισσότερα...
 
«Από πού και γιατί»- Μάθετε από πού προέρχεται η λέξη κρασί. Με τον Γιώργο Παπαζαχαρίου.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Monday, 03 March 2008

Στο κρασί, το θείο χυμό του Διονύσου οφείλει πολλά η Αρχαία Ελλάδα. Ακόμα κι αυτό το αρχαίο αθάνατο και δοξασμένο θέατρο της, η τραγωδία κι η κωμωδία βγήκανε από τη μέθη της Αττικής. Οι Έλληνες διατηρήσανε πάντα στην ακμή της αυτονομίας τους την ίδια μετριοπάθεια και εγκράτεια στην οινοποσία που τους χαρακτήριζε και στη λήψη της λιτής τροφής τους.
Τον οίνο τον έπιναν νερωμένο. Η κράσις «το σπάσιμο» του οίνου με νερό ήταν υποχρεωτική. Ο άκρατος οίνος απαγορευότανε. Μονάχα κεκρωμένο πίνανε. Από την κράση του οίνου προέρχεται και η ονομασία του οίνου, κρασί, με τη διαφορά ότι εμείς διατηρήσαμε τη λέξη αλλά αποβάλαμε τη συνήθεια (καλή) της κράσης.

 

 



Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ζωντανή Γραμμή»- Στις 3/3 στις 22.00 ώρα Ελλάδας με την Μαρίνα Χατζή.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Monday, 03 March 2008

Την Δευτέρα στις 3/3/08 στις 22.00 ώρα Ελλάδας και για ένα δίωρο διασκεδάστε με τις μουσικές επιλογές της Μαρίνας Χατζή στην εκπομπή "Ζωντανή Γραμμή".



Διαβάστε περισσότερα...
 

Forum
  • Movie: Hes Still Squirting Wife Cum
  • Movie: Free Ringtones 4 Prepaid T Mobile
  • Movie: Keypress Composer Ringtones Online
  • Movie: How To Download Ringtones To Motorola Phoine
  • Movie: Fart Ringtones
  • [u][b]SUNSET DREAMS – 2008 Greek party boat Cruise[/b][/u]
  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
  • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
  • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission
ert.gr - Τελευταία Νέα
  • Ομπάμα: Μόνο οι απαραίτητοι στρατιώτες στο Ιράκ
  • Βρετανία: Στη Βουλή ο Μπράουν για το Ιράκ
  • Προς τα κάτω το περέλαιο
  • Τουρκία: Εκδίκαση προσφυγής κατά του AKP
  • Συστάσεις Φώλια προς τις τράπεζες
  • Όλα έτοιμα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • "'Εφυγε" ο Ζιλ Ντασέν
  • "'Εφυγε" ο Ζιλ Ντασέν
  • Ασημένια και πάλι η Θάνου
  • Υπερψήφιση του Ασφαλιστικού