01:04:2008 - 12:04 EEST
 
«Ο Ταχυδρόμος»- Η εκπομπή αυτή την εβδομάδα προσφέρει βιβλία από τις εκδόσεις Ψυχογιός και Μεταίχμιο
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Friday, 25 January 2008

Η εκπομπή, πάντα κοντά στο ελληνικό βιβλίο, παρουσιάζει ότι έχει ξεχωρίσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Αυτή την εβδομάδα:

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός (www.psichogios.gr)

1.Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΟΦ από τους
ΤΖΟΝ ΚΕΡΤΙΣ ΠΕΡΙ και  ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝ ΠΛΕΣΑΚΟΦ
Συνωμοσίες και δολοφονίες, φυλακίσεις και απαγωγές, μίση και έριδες στιγματίζουν την ιστορία των Ρομανόφ, την τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα βασιλείας τους. Στη ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΟΦ, το πιο πλήρες και περιεκτικό έργο για τους Ρομανόφ που έχει γραφτεί μέχρι σήμερα, ο Πέρι και ο Πλεσάκοφ αφηγούνται μια ιστορία λαμπερής θλίψης, ανικανοποίητων προσδοκιών και χαμένων ευκαιριών. Στηριζόμενοι σε ένα πλήθος πηγών που συμπεριλαμβάνουν ανέκδοτα ημερολόγια πολλών από τους βασικούς χαρακτήρες, συνεντεύξεις με ανθρώπους που τους γνώριζαν καλά και φωτογραφίες που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ στο παρελθόν, οι δύο συγγραφείς περιγράφουν με ζωηρές λεπτομέρειες την ιστορία αυτής της οικογένειας, από τη νεαρή ηλικία του τσάρου Αλέξανδρου Γ΄ στη δεκαετία του 1860 μέχρι το θάνατο της κόρης του Όλγας Αλεξάνδροβα, της τελευταίας μεγάλης δούκισσας, το 1960. Τελειώνοντας με μια συζήτηση σχετικά με το κίνημα της ανόρθωσης της αυτοκρατορίας στη Ρωσία σήμερα, Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΟΦ προσφέρει μια νέα οπτική για όλους τους σύγχρονους αναγνώστες που θέλουν να κατανοήσουν την οικογένεια Ρομανόφ και το ρόλο της στη ρωσική ιστορία.


2.ΑΡΩΜΑ ΣΑΦΡΑΝ της ΓΙΑΣΜΙΝ ΚΡΑΟΥΘΕΡ
Στο βορειο-ανατολικό Ιράν, στις πεδιάδες του Χορασάν, υπάρχει ένα χωριό που λέγεται Μαζαρέθ. Μοιάζει με κηρήθρα καφέ λασπωμένων τοίχων, εκεί όπου οι πρόποδες των βουνών συναντούν τις πεδιάδες… Μια φθινοπωρινή μέρα στο Λονδίνο, το σκοτεινό και ταραχώδες παρελθόν της Μάριαμ εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή της με τραγικές συνέπειες για την έγκυο κόρη της Σάρα. Πλημμυρισμένη από τύψεις, η Μάριαμ αφήνει το σπίτι και τον άντρα της και να γυρίσει στο Μαζάρετ, το απομονωμένο χωριό στο Ιράν, όπου άρχισε η ιστορία της. Εκεί, ανάμεσα στα χιονοσκέπαστα βουνά και τις ανεμοδαρμένες πεδιάδες, θα έρθει αντιμέτωπση με τις αναμνήσεις της αλλά και την αγάπη του άντρα που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω της. Μαζί, η Μάριαμ και η Σάρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το παρελθόν και να επιλέξουν το μέλλον τους. Ένα ταξίδι στη ζωή των ιρανών σε τοπία γεμάτα μύθους και βουνά, αλλά και μια ιστορία για μάνες και κόρες, για την εξορία και την αγάπη για την πατρίδα.

    3.ΞΕΝΟΦΩΝ. Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ του ΡΟΜΠΙΝ ΓΟΥΟΤΕΡΦΙΛΝΤ
Στο έργο "Κύρου Ανάβασις", την πρώτη μαρτυρία στρατιωτικής εκστρατείας, ο Ξενοφών αφηγήθηκε πώς, εν έτει 401 πΧ, μια ομάδα Ελλήνων μισθοφόρων ταξίδεψε ανατολικά για να πολεμήσει κάτω από τις διαταγές του Πέρση πρίγκιπα Κύρου του Νεότερου, στην προσπάθειά του να αρπάξει το θρόνο από τον αδελφό του Αρταξέρξη Β'. Στο συναρπαστικό αυτό έργο της Δυτικής στρατιωτικής ιστορίας, ο Γουότερφιλντ μιλάει για ό,τι δεν είχε ειπωθεί ποτέ στην αφήγηση του Ξενοφώντα: για τη βιαιότητα των αρχαίων μαχών, τις ζωές των Ελλήνων και των Περσών στρατιωτών, καθώς και θέματα πολιτικής, ιστορικής και προσωπικής φύσεως. Το αποτέλεσμα είναι μια πλήρη και ολοκληρωμένη εκδοχή της εκστρατείας του Κύρου και της οπισθοχώρησης των Ελλήνων, μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική μιας κρίσιμης χρονικής στιγμής στην ιστορία που μπορεί να μας πει πολλά για την παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

 4.ΑΝΑΠΟΛΗΣΗ: Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ από την ΑΛΕΪΔΑ ΜΑΡΤΣ
Χρειάστηκε να περάσουν κάμποσα χρόνια προκειμένου να μάθω πώς είχε βιώσει ο Τσε τη συνάντησή μας. Ήταν σ' ένα γράμμα που έλαβα από το Κονγκό το 1965, γεμάτο νοσταλγικές αναπολήσεις, όπου μου αποκάλυψε τι είχε σκεφτεί βλέποντάς με εκείνη τη στιγμή και τις μέρες που ακολούθησαν• τι είχε νιώσει, καθώς βρέθηκε να παλεύει διχασμένος ανάμεσα στον πειθαρχημένο επαναστάτη και στον άντρα με τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, όταν είδε "μια ξανθιά και στρουμπουλή δασκαλίτσα", κι ιδιαίτερα το απόγευμα που ψηλάφισε "το σημάδι από ένα τσιρότο και ακολούθησε μια πάλη (σύντομη) ανάμεσα στον άψογο επαναστάτη και στον άλλο (τον αληθινό, που έχασε μάλλον από ντροπή, αν και χρύσωνε το χάπι με την εικόνα του άψογου)".

 5.ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΥΤΑ
Μια νύχτα και μια μέρα φαντάζουν αιώνας σ' έναν τόπο φυλακής. Η αδιαφορία μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη μίσος. Αρκεί μια μικρή αιτία και τα πάθη φυτρώνουν σαν αγριάδα σε ψυχές που δεν έχουν να χάσουν σπουδαία πράγματα. Οι ζωές των ανθρώπων ζωγραφίζονται με σκοτεινά χρώματα σε στιγμές ανυποψίαστες. Κανένας δεν μπορεί να ορίσει πότε μπορεί να ξεσπάσει μια θύελλα. Ένα στοργικό άγγιγμα στις ψυχές ανθρώπων που ζουν δίπλα μας και μας μοιάζουν. Άνθρωποι που ερωτεύονται, μισούν, αγαπούν, θυμώνουν και, προσπαθώντας ν' αλλάξουν τη μοίρα τους, ξεπερνούν τα όρια...όρια μιας λογικής πέρα από τους θεσμούς της κοινωνίας.  

 

     6.ΔΕΣΜΟΙ ΣΩΜΑΤΟΣ της ΜΠΕΛΙΚΑΣ ΚΟΥΜΠΑΡΕΛΗ
Ένας άντρας και μια γυναίκα που δεν έπρεπε να είναι μαζί. Αυτός πρώην χρυσός πρωταθλητής και τώρα μετανάστης, χαμάλης. Αυτή δημοσιογράφος και καθηγήτρια. Νομίζουν ότι θα τη γλιτώσουν. Λάθος. Έχει κάτι απίστευτα μαγικό ο έρωτας. Χαλάει αν δεν είναι της ώρας. Σαν τα παϊδάκια. Άμα τα φας αύριο, είναι τσίχλα χωρίς φούσκα. Βουβό, φλογερό ζευγάρωμα δυο πλασμάτων που καθαγιάζονται στο πάθος τους. Μοιάζει μελό, αλλά δεν είναι. Αυτή η ιστορία δε θα προλάβει να ιδρώσει, πόσο μάλλον να μουχλιάσει. Δε ρωτάω τίποτα, δε ρωτάει τίποτα, εξάλλου σε ποια γλώσσα να μιλήσουμε; Κι αν κάνουμε λάθος, δεν πειράζει. Δε γίνεται να ωριμάζεις χωρίς λάθη, χωρίς μνήμη, χωρίς διορθώσεις. Η αμαρτία φέρνει εμπειρία και η εμπειρία σοφία. Δεσμοί σώματος. Όχι αίματος, όχι ψυχής. Κι όμως, δεσμοί που κάνουν το αίμα να κοχλάζει και την ψυχή να πετάει.

7.Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ της ΤΖΟΑΝ ΧΑΡΙΣ
Βρισκόμαστε στο Σεντ Όσβαλντ'ς, ένα φημισμένο σχολείο στη Βόρεια Αγγλία. Μια καινούργια χρονιά έχει αρχίσει και, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους μαθητές, φυσάει ένας άνεμος ανεπιθύμητων αλλαγών. Πίσω από τις αψιμαχίες και τις μικροδιαφορές της καθημερινότητας του σχολείου, υπάρχει κάτι βαθύτερο, κάτι σκοτεινό. Και το παρελθόν, καλά κρυμμένο για δεκατρία χρόνια, ζητά επιτακτικά να αποκαλυφθεί. Ποιος είναι ο μυστηριώδης "ξένος" με τις βίαιες φάρσες, που τείνουν να αποβούν θανάσιμα επικίνδυνες; Και πώς μπορεί ένα μισοξεχασμένο σκάνδαλο να γίνει η πετρούλα που θα γκρεμίσει το γίγαντα;

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (www.metaixmio.gr)

8.«Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ» ιστορίες του Μάνου Ελευθερίου.
14 ιστορίες από τον Μάνο Ελευθερίου για τις παγίδες που κρύβει η νοσταλγία, για τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος, για την ασθένεια και τη μοναξιά, για την αγάπη που σβήνει μέσα στην καθημερινότητα. 14 στιγμιότυπα που αποτυπώνουν πτυχές της ανθρώπινης φύσης και του πρόσφατου παρελθόντος. Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα, εννιά ποιητικές συλλογές, τέσσερις τόμους με πεζά, τρία λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2004). Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του O καιρός των χρυσανθέμων (METAIXMIO, 2004). Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ επίσης κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές. Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες.
Η έκδοση συνοδεύεται από audio book mp3. Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή διάσταση στην παραδοσιακή σχέση αναγνώστη-βιβλίου που προσθέτουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, παίρνοντας την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη νέα τεχνολογία των Audio Books. Βιβλία γραμμένα από την πένα δημοφιλών συγγραφέων παίρνουν τώρα μορφή ηχητικού mp3.
Στο πλαίσιο αυτό ο Μάνος Ελευθερίου διαβάζει τη νέα συλλογή διηγημάτων του
«Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ». Στο CD περιλαμβάνονται 14 tracks όσα και τα διηγήματα της συλλογής ενώ η διάρκειά του είναι 3 ώρες και 35 λεπτά. Το CD συνοδεύεται από φυλλάδιο στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικές με το συγγραφέα και το έργο του.
                            Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ιστορία μιας εβδομάδας»- Στις 26/1 στις 08.00 ώρα Ελλάδας με το Νίκος Αμανίτης.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Friday, 25 January 2008

Ποιοι ήθελαν να κλείσουν τον Παπαφλέσσα σε μοναστήρι δυο μήνες πριν ξεκινήσει η επανάσταση, στις 26 Ιανουαρίου του 1821; Τι έγινε στην Καστέλα στις 30 Ιανουαρίου του 1827; Ποιος ήταν ο πιο γνωστός «μεθύστακας»του ελληνικού κινηματογράφου; Ποια ήταν η μεγάλη γιορτή της Αρχαίας Αθήνας αυτήν την περίοδο του χρόνου; Αυτά και άλλα πολλά στην εκπομπή Ιστορία μιας εβδομάδας που θα μεταδοθεί αυτό το σαββατοκύριακο.Διαβάστε περισσότερα...
 
«Δίκτυο Χωρίς Σύνορα»- Στις 25/1 η εκπομπή θα ασχοληθεί με την 40η Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Friday, 25 January 2008

Tην Παρασκευή 25 Ιανουαρίου η εκπομπή «Δίκτυο Χωρίς Σύνορα» θα ταξιδέψει τηλεφωνικά με τη βοήθεια της απεσταλμένης από το ΕΚΕΒΙ , κας Πέρσας Κουμούτση, στην 40η Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο.Διαβάστε περισσότερα...
 

Forum
  • Movie: Hes Still Squirting Wife Cum
  • Movie: Free Ringtones 4 Prepaid T Mobile
  • Movie: Keypress Composer Ringtones Online
  • Movie: How To Download Ringtones To Motorola Phoine
  • Movie: Fart Ringtones
  • [u][b]SUNSET DREAMS – 2008 Greek party boat Cruise[/b][/u]
  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
  • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
  • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission