31:10:2010 - 03:10 EET
 
  • News in English
    The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
  • News in English
    A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
  • News in English
    Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 
  • News in English
     “Our aim is to invest in language, history and culture, these are the central elements around which the educational part of the Diaspora will be developed – and we will proceed to a restructuring of the Diaspora educational system. 
  • News in English
    A special invitation addressed to Hellenes abroad, to support the country by choosing Greece for their holidays this summer, will be issued by the Ministry of Culture.

22

10

2010

"Ο Ταχυδρόμος": Βιβλία στους ακροατές προσφέρει η εκπομπή την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.
Ταχυδρόμος
Σύνταξη/επιμέλεια από τον/την Νατάσσα Βησσαρίωνος   
  • Μοιράστε
    • Mister Wong
    • Digg
    • Del.icio.us
    • Slashdot
    • Furl
    • Yahoo
    • Technorati
    • Newsvine
    • Googlize this
    • Blinklist
    • Facebook
    • Wikio
  • Εξαγωγή PDF
  • Εκτύπωση
  • E-mail

Η Σούλα Μπασιούκα και η Νατάσα Βησσαρίωνος σεργιανίζουν στα βιβλιοπωλεία της χώρας και μοιράζονται με τους ακροατές τους ότι ενδιαφέρον ανακαλύπτουν…
Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου προσφέρουμε με κλήρωση τα βιβλία:

«Αλεξάνδρεια – Αθήνα» αφήγημα της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Από την Τζέντα και την έρημο της Αραβίας, οι ήρωες του βιβλίου επιστρέφουν στη γενέθλια πόλη, την Αλεξάνδρεια, όπου ο ελληνισμός συρρικνώνεται και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Κι ενώ η ζωή τους μοιάζει να ξαναβρίσκει τον καθημερινό ρυθμό, ένα ταξίδι στην Αθήνα γίνεται η αφορμή για μια νέα ανατροπή. Ο επαναπατρισμός τους φαντάζει αναπόφευκτος. Όμως, κανένας γυρισμός δεν είναι εύκολος. Άλλωστε, στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 καραδοκούν πολλές εκπλήξεις για όσους προσπαθούν να ενσωματωθούν ανώδυνα, για όποιους θέλουν να δημιουργήσουν, σε έναν τόπο που αλλάζει και εξελίσσεται με τρόπο απρόβλεπτο και δραματικό... 
Μια γοητευτική και απολαυστική οικογενειακή σάγκα, με φόντο την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, το Μονακό και το Μόντε Κάρλο, τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση, τον Ωνάση και τους στενούς συνεργάτες του, την Τζάκυ, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα. Ένα αέναο ταξίδι σε τόπους και σε πρόσωπα που σημάδεψαν με την παρουσία τους την κοινωνική και οικονομική ζωή του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.
Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου είναι γέννημα-θρέμμα της Αλεξάνδρειας και του Αβερώφειου Παρθεναγωγείου, η Αλεξάνδρα Κρασάρη παντρεύτηκε το 1953 τον επίσης Αλεξανδρινό και Αβερωφίτη Στέλιο Παπαδημητρίου. Γνωρίστηκαν στην ηλικία των είκοσι τριών, τότε που οι ελληνικές σχολές της Αλεξάνδρειας είχαν σχεδόν τρεις χιλιάδες μαθητές. Όταν, αργότερα, οι μαθητές μειώθηκαν στους εξήντα και οι διδάσκοντες έγιναν ελάχιστοι, η Αλεξάνδρα και ο Στέλιος Παπαδημητρίου αποφάσισαν να επαναπατριστούν, καθώς έβλεπαν τα τρία αγόρια τους να είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι μαθητές στη Σχολή «Σεντ Μαρκ», το κατεξοχήν κάποτε πανευρωπαϊκό εκπαιδευτήριο. Το 1966 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου σπούδασαν και τα τρία παιδιά τους, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο και το πολυτεχνείο. Η Αλεξάνδρα δίδαξε στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών έως το 1970 και ο σύζυγός της άσκησε ευτυχής τη δικηγορία στη χώρα όπου γεννήθηκε ως επιστήμη.

 

 «Mπάπκος- Μon chien Argos-Ύμνος στη  ζωή» του Ζήση Κόκκινου.

Μετά  την πετυχημένη έκδοση του πρώτου βιβλίου του ακροατή μας Ζήση Κόκκινου  με  τίτλο  ‘Νοσταλγικές  Αναμνήσεις’, που είχαμε και πάλι παρουσιάσει με πολλή χαρά από την εκπομπή μας, βλέπει το φως  της δημοσιότητας  η δεύτερη συγγραφική του προσπάθεια ‘Mπάπκος’.

Το νήμα ξεκινάει και κλώθεται γύρω από μια αληθινή ιστορία  αγάπης μεταξύ του συγγραφέα και του σκύλου του.

Η αφήγηση, καθώς  ξετυλίγεται σε  λόγο πεζό αλλά και ποιητικό, εμπλουτισμένη  με ένα  φιλοσοφημένο λυρισμό, ξεφεύγει  των  συνηθισμένων ορίων και παίρνει διαστάσεις που  εμπεριέχουν  απερίγραπτα  λυρικά  ξεσπάσματα.

Διαπνέεται  δε  από ένα κάλλος  εμπλουτισμένο  ελκυστικών χρωμάτων,  μεθυστικών  ευωδιών και μυστηρίων αρωμάτων.

Με τις διάσπαρτες  μαργαριταρένιες  του δροσοστάλες  να το στολίζουν , δεν θα ήταν υπερβολή να υπογραμμιστεί ότι ο  Μπάπκος δεν  είναι μια απλή αφηγηματική  εξιστόρηση, αλλά μια υπέροχη  μυθοπλασία.

Ο Ζήσης  Κόκκινος  γεννήθηκε το  1941 στο Μεγάλο  Σειρήνι Γρεβενών . Μόνιμος κάτοικος  εξωτερικού - Βέλγιο. Παντρεμένος  με ένα γιο είναι σήμερα  συνταξιούχος. Με άλλους  αγωνιστές  πρωτοστάτησε  στην ίδρυση  Ελληνικών  κοινοτήτων στο Βέλγιο. Λόγω έλλειψης  διδασκάλων, την πρώτη περίοδο  για κάποιο διάστημα  δίδαξε  στα ελληνόπουλα  της περιοχής  του Βερβιέ ως δάσκαλος. ΄Εχει στο ενεργητικό του  πλούσια  κοινωνική , συνδικαλιστική , πολιτική και αντιδικτατορική  δράση.         ΄Εγραφε  στον παράνομο  τύπο  στην Ευρώπη  κατά τη δικτατορία. Στις   αρχές της χούντας έγραψε μερικά  σημειώματα  στην εφημερίδα  του «Ακέλ»  και με το  ψευδώνυμο  «Υψηλάντη»  στην «Χαραυγή  Κύπρου». Μετά  τη δικτατορία έγραφε στο «Ριζοσπάστη»  και στον τύπο  της  ομογένειας  Βελγίου. Γράφει ποιήματα  από μικρή ηλικία . Αυτοδίδακτος.
Αφοσιωμένος , δοσμένος  με πάθος  στη μάθηση,  μια  ζωή  στις  στράτες  του αγώνα για  δίκαιο και ανθρωπιά.


 

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην κλήρωση τηλεφωνικώς στα τηλέφωνα 210-6066297 και 210-6066298 , με φαξ: 210-6066309 και με mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Blog comments powered by Disqus