03:01:2008 - 14:01 EET
 
Dec 31 2007
Χρονιά ελληνικής Παιδείας το 2007
Γράφει ο/η Μπάμπης Παπαδάκης   
31.12.07
Νέα Υόρκη - Αποστόλης Ζουπανιώτης
Η χρονιά που φεύγει στον χώρο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας δεν μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίστηκε από συνταρακτικά γεγονότα. Ωστόσο από τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του 2007, μπορούμε να εξάγουμε τρία συμπεράσματα. Τη χρονιά που πέρασε, η Ιερά Αρχιεπισκοπή και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, έδειξαν ότι όντως έφτασε η στιγμή για τη λήψη πρακτικών μέτρων για την αναβάθμιση των σχολείων, των βιβλίων και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Ως πρώτο στοιχείο μπορούμε να επισημάνουμε τις επαφές που είχε στη Νέας Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αγγελο Συρίγο, από τις οποίες προέκυψε συνεργασία Ελλάδας - Ιεράς Αρχιεπισκοπής για ίδρυση πρότυπων σχολείων και αύξηση του αριθμού των δασκάλων.
Δεύτερο στοιχείο είναι οι επαφές στην Αθήνα, του διευθυντή Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρα Ιωάννη Ευθυμιόπουλου, με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, πάνω στο ίδιο θέμα, αλλά και για θέματα που άπτονται συγκεκριμένων αιτημάτων των διδασκάλων των Ελληνοαμερικανικών σχολείων, όπως η πρόσληψη επιτόπιου προσωπικού και το συνταξιοδοτικό. Στον τομέα αυτό να σημειώσουμε και το θετικό κλίμα που επικράτησε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, με συναινετικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Αρχιεπισκοπής, του συντονιστή εκπαίδευσης και των δασκάλων.
Το τρίτο θέμα είναι η αναβάθμιση της συνεργασίας Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Κύπρου, με το πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο των Ελληνοαμερικανών δασκάλων στην Κύπρο. Τα σεμινάρια θα επαναληφθούν και το 2008.
Τέλος, να σημειώσουμε τη συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη και την ομάδα του για τη συγγραφή νέων βιβλίων που θα χρησιμοποιούνται στα ελληνοαμερικανικά σχολεία.
Αν όλες αυτές οι δραστηριότητες ιδωθούν μέσα από το πρίσμα του διάλογου που βρίσκεται σ' εξέλιξη στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, για το μέλλον των οργανισμών της με αιχμή τη νεολαία, από τα πρακτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι πιθανόν να έχει θετική έκβαση για το μέλλον του Ελληνισμού της Αμερικής, ο αγώνας του ενάντια στην αφομοίωση.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι παρά τις αδυναμίες του, το Ελληνικό λόμπι πέτυχε ορισμένες επιτυχίες στην Ουάσιγκτον, γύρω από τα εθνικά θέματα, κυρίως για το Μακεδονικό και την προάσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στο Κογκρέσο, έπειτα από πολλά χρόνια, είχαμε τον Απρίλιο την πρώτη νίκη, με το νομοσχέδιο που πέρασε για τα Σκόπια και τα ονομάζει ΦΥΡΟΜ. Ο πρόεδρος Μπους υποχρεώθηκε να υπογράψει το νόμο, κι αυτό άνοιξε το δρόμο για την κατάθεση ψηφίσματος, που επικρίνει τις προκλήσεις των Σκοπίων και τους ζητά να επιδείξουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Το ψήφισμα αυτό δημιούργησε νέα δυναμική στην Ουάσιγκτον, η οποία επέδρασε ευεργετικά, τόσο στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και στο κυπριακό, με παραδοσιακούς φίλους της Τουρκίας να μετατοπίζονται σιγά-σιγά προς τις ελληνικές θέσεις και ασκούν πιέσεις προς την Αγκυρα.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι οι δεσμοί της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με τη γενέτειρα παραμένουν ισχυροί και άρρηκτοι. Μπορεί η Ελλάδα όπου και να πάει ο Ελληνας, πάντοτε τον πληγώνει, οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι έρανοι στο χώρο της Ομογένειας απέδειξαν ωστόσο ότι όταν η γενέτειρά μας πληγώνεται, ο Ελληνας της διασποράς τρέχει αρωγός να επουλώσει τις πληγές της.
Τα χρήματα που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί στο χώρο της Ομογένειας είναι δύσκολο να υπολογιστούν, φαίνεται ωστόσο να προσεγγίζουν το ποσό 7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το θετικό στοιχείο των εράνων είναι ότι παρά την ύπαρξη πολλών διαφορετικών ταμείων, οι θεσμικοί φορείς της Ομογένειας κατόρθωσαν να συνεργαστούν για το συντονισμό των προσπαθειών τους.
Στις ειδήσεις που απασχόλησαν την Ομογένεια της Αμερικής το 2007, να σημειώσουμε την παρουσία για δύο μήνες στη Φλόριδα, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλου. Οι Ομογενείς έγιναν κοινωνοί της αγωνίας του μακαριότατου, αρχικά για την εξεύρεση μοσχεύματος και στη συνέχεια για την εξεύρεση της κατάλληλης θεραπείας. Το τελευταίο κήρυγμα του μακαριότατου, στον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας του Μαϊάμι, ήταν μία από τις πλέον συγκινητικές στιγμές, που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στις μνήμες τις Ομογένειας.
Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Forum
  • CHAOS WITH NEW PASSPORTS
  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • Ταλαιπωρία ξανά
  • Πόσο κοστίζει η ενοικίαση επαγγελματικού χώρου στην Ουκρανία
  • Χάθηκε πορτοφόλι Έλληνα καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας .....
  • Look some site
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
  • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
  • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission
  • REMPETIKO SESSION 32 στην Γερμανία
ert.gr - Τελευταία Νέα
  • Συνεργασία για τα ελληνοτουρκικά
  • Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στις Κάννες ο Σον Πέν
  • Μπαράζ εμπρησμών τη νύχτα
  • Ένταξη νέων διαδικασιών στα ΚΕΠ
  • Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών
  • Διερεύνηση για "ύποπτα" αρχεία της CIA
  • "Πήραν φωτιά" τα κινητά
  • Χιόνια και παγετός στη Μακεδονία
  • Σήμα κινδύνου από πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα
  • "Κόκκινη κάρτα" στους... θεριακλήδες