21:01:2008 - 01:01 EET
 
Nov 15 2007
Ο Νίκολας Μπέρνς εφ’όλης της ύλης για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
15.11.07

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Για τους κοινούς στοχους Ελλάδας-ΗΠΑ ,το ζήτημα των Σκοπίων αλλά και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μίλησε ο αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς σε χθεσινή του κατάθεση ενώπιον της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κύριος Μπέρνς χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ την Ελλάδα, εξαίροντας τις στενές σχέσεις των δύο κυβερνήσεων, τις καλύτερες όπως είπε, των τελευταίων 30 χρόνων. Ανέτρεξε στις κοινές αξίες και ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και πρόβαλε το ρόλο της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας στην ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Επισήμανε επίσης τα κοινά συμφέροντα και τη συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε ζητήματα όπως η διασπορά πυρηνικών όπλων, η παράνομη διακίνηση ατόμων ή η προστασία του περιβάλλοντος, με ειδική αναφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας και στην Καλιφόρνια.Κοινό συμφέρον στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ο κύριος Μπερνς , είναι να διασφαλισθεί ότι οι γείτονες της Ελλάδας θα προχωρήσουν στην κατεύθυνση της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ εκθείασε τον ηγετικό ελληνικό ρόλο στον οικονομικό τομέα, με επενδύσεις και βοήθεια σε γειτονικές χώρες.

Ο Αμερικανός επίσημος ήταν ιδιαίτερα πιεστικός προς τα Σκόπια, που τα αποκάλεσε Μακεδονία, ζητώντας από την κυβέρνηση του κρατιδίου να επιδείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα στις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης και να αντιληφθεί τις ευαισθησίες της Ελλάδα, σε θέματα συμβόλων. Μάλιστα εγκωμίασε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.Ωστόσο, στο γραπτό κείμενο που κατέθεσε ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δε νομίζουν ότι η διαφωνία επί του ονόματος αποτελεί λόγο για την παρεμπόδιση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικότερα, ως προς τα Σκόπια ανέφερε ότι κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι «μια ευημερούσα Μακεδονία, που είναι σταθερή οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Η Μακεδονία έχει κάνει τεράστια βήματα στους τομείς αυτούς και συμμετέχει για αρκετά χρόνια στο Membership Action Plan του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγύηση περί πρόσκλησης στη Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι αυτό τον Απρίλιο.

Η σαφής άποψή μας είναι ότι η Μακεδονία πρέπει να αξιολογηθεί αποκλειστικά βάσει των προσόντων της, συγκεκριμένα ως προς το κατά πόσον ικανοποιεί νατοϊκά πρότυπα συμπεριφοράς».Και συνέχισε για το ίδιο θέμα: «Δεν πρέπει να υπάρξει άρνηση πρόσκλησης στη Μακεδονία για το ΝΑΤΟ για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από αποτυχία να ικανοποιήσει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις ένταξης. Στην Ελλάδα, μερικοί έχουν εγείρει το ενδεχόμενο ενός βέτο εναντίον μιας πρόσκλησης στη Μακεδονία αν το ‘ζήτημα του ονόματος’ δεν έχει επιλυθεί. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν για τη σημασία της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, δεν νομίζουμε ότι διαφωνία μόνο για το όνομα αποτελεί λόγο να παρεμποδιστεί ή ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς.»

Και εν συνεχεία: «Ταυτόχρονα, το όνομα ‘Μακεδονία’ βρίσκεται στην καρδιά Ελλήνων πολιτών και είναι κεντρικό και σημαντικό για την ιστορία της ίδιας της Ελλάδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς δεσμευμένες στη διαδικασία του ΟΗΕ που καθοδηγείται από τον Πρέσβη Matt Nimetz για την επίλυση αυτού του ζητήματος – καθώς και στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, που επιτρέπει στη Μακεδονία να ενταχθεί σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς με το όνομα Former Yugoslav Republic of Macedonia.

Πιστεύουμε ότι η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και η Μακεδονία είναι απολύτως ικανές να εργασθούν ήσυχα, εποικοδομητικά και άμεσα μεταξύ τους και εντός του πλαισίου του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης. Ζητούμε όπως η μακεδονική κυβέρνηση καταβάλει ειδική προσπάθεια να εργασθεί με την ελληνική κυβέρνηση για εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από τις δύο χώρες. Ζητούμε πνεύμα συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβάλουν λύση σε οποιαδήποτε πλευρά. Η εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από τις δύο χώρες είναι κάτι που χρειάζεται να κάνουν οι ίδιες.»Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι «ως εταίρος στη νατοϊκή δύναμη στο Κόσοβο, η Ελλάδα συμμερίζεται το ενδιαφέρον μας για έγκαιρη επίλυση αυτού του προβλήματος», προσδιορίζοντας τη 10η Δεκεμβρίου ως καταληκτική ημερομηνία της εν εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη στενή συνεργασία ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από θεωρήσεις διαβατηρίων και κατέληξε τονίζοντας ότι «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι η καλύτερη που υπήρξε για δεκαετίες. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Μπακογιάννη και είμεθα ευγνώμονες και στους δύο για την ισχυρή υποστήριξή τους για μια στενότερη αμερικανο-ελληνική συμμαχία».

«Συνεργαζόμαστε», τόνισε, «για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της Ελλάδας, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να στηριζόμαστε στους Έλληνες φίλους και συμμάχους μας ότι θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές και η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται σε εμάς».Ο Αμερικανός επίσημος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των θρησκευτικών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τίθεται πάντοτε από τις ΗΠΑ στις συνομιλίες με την Τουρκία. Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εγείρουν και θα εργαστούν με την Τουρκία --και όχι εναντίον της-- για την διευθέτησή του».Για το κυπριακό ζήτησε κατεπειγόντων την ανάληψη πρωτοβουλία από τα Ηνωμένα Εθνη. Είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και ο ίδιος προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές.

Τέλος, για την τρομοκρατία ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας σημείωσαν δραματική βελτίωση (πλήρης εξάρθρωση «17Ν» και ΕΛΑ, οργανώσεις που δολοφόνησαν υπαλλήλους της αμερικανικής αποστολής).«Τα περισσότερα θύματά των οργανώσεων αυτών ήταν Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και ο σύζυγος της σημερινής ΥΠΕΞ κας Μπακογιάννη. Οι δυο χώρες είναι εταίροι στο Αφγανιστάν, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχύσει με επιπλέον δυνάμεις της τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν.

Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Forum
  • Official Visit of Karamanlis to India
  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
  • Να γιατί δεν μπορούν να γυρίσουν Ελλάδα οι Ομογενείς μας.
  • CHAOS WITH NEW PASSPORTS
  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
  • Look some site
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
  • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
  • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission
ert.gr - Τελευταία Νέα
  • Αγκαλιάζει τον τίτλο η Ρεάλ
  • Θρίαμβος του Άρη στο μπάσκετ
  • Αμετάβλητη η κορυφή
  • Νέος κύκλος συνομιλιών για τα Σκόπια
  • Ο Ηρακλής πήρε το ντέρμπι
  • "Σάλπισμα" νίκης
  • Επικράτησαν τα φαβορί
  • Συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών
  • Νέο λατινοαμερικάνικο σινεμά
  • Αίμα στη Ρώμη