27:11:2010 - 23:11 EET
 
 • News in English
  The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Με σειρά ομιλιών και μία έκθεση αρχειακού υλικού γιορτάζεται σε διάφορες πόλεις της Ελβετίας, η επέτειος των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Χθες, η ελληνική πρεσβεία στη Βέρνη οργάνωσε ομιλία του αρχαιολόγου Δρ. Jacques Chamay για τη σημασία της ιστορικής μάχης, με την ευκαιρία της έκθεσης αρχειακού υλικού για τη Μάχη του Μαραθώνα από τη συλλογή του συγγραφέα και μελετητή Γιώργου Δολιανίτη, που θα παρουσιάζεται στο κτήριο της πρεσβείας έως την 3η Δεκεμβρίου.
 • News in English
  A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Ολοκληρώθηκε χθες στο Παλέρμο της Σικελίας, το όγδοο συνέδριο της Ένωσης Ιταλών Νεοελληνιστών. "Η Ελλάδα στον καθρέφτη, πολυπλοκότητα και επικαιρότητα του νεοελληνικού πολιτισμού", το θέμα της συνάντησης.          Κατά την τριήμερη συνάντησή τους, στην πρωτεύουσα της Σικελίας, οι ερευνητές, μελετητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές Νέων Ελληνικών, στην Ιταλία, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, να προτείνουν νέα λογοτεχνικά ερεθίσματα προς εμβάθυνση και αξιοποίηση, αλλά και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον του επιστημονικού τους τομέα. (φωτογραφία:Πανεπιστήμιο Παλέρμο)  
 • News in English
  Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

26

11

2010

Ξεκίνησε το 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ
 • Μοιράστε
  • Mister Wong
  • Digg
  • Del.icio.us
  • Slashdot
  • Furl
  • Yahoo
  • Technorati
  • Newsvine
  • Googlize this
  • Blinklist
  • Facebook
  • Wikio
 • Εξαγωγή PDF
 • Εκτύπωση
 • E-mail

 

                   Το συνέδριο άρχισε η εισηγητική ομιλία του γ.γ. του κόμματος Άν. Κυπριανού.

«Σημαντικό σταθμό» στην 84χρονη ζωή και δράση του ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε ο γενικός του γραμματέας, Άντρος Κυπριανού, το 21ο Συνέδριο του κόμματος, οι εργασίες του οποίου άρχισαν απόψε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπειών από κόμματα του εξωτερικού και άλλων επισήμων.

Στην εισηγητική ομιλία του, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι φιλοδοξεί στο Συνέδριο να υπάρξει σε βάθος προβληματισμός και ανταλλαγή απόψεων, να γίνει βαθιά ενδοσκόπηση της παγκόσμιας αλλά και της εσωτερικής κατάστασης, να αναλυθεί η παρούσα φάση στο Κυπριακό και να διαμορφωθεί η παραπέρα τακτική του κόμματος με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή στη λύση του προβλήματος.

«Το Συνέδριό μας φυσιολογικά θα ασχοληθεί σε βάθος και με το ίδιο μας το κόμμα. Θα συζητήσουμε τρόπους για περαιτέρω ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του ενίσχυση, με στόχο να καταστεί ικανότερο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και του συνόλου του κυπριακού λαού», είπε ο κ. Κυπριανού. Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Άν. Κυπριανού χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία στο Συνέδριο του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ έκανε ειδική αναφορά στην ανάδειξη του προκατόχου του, Δημήτρη Χριστόφια, στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» για το κόμμα και το λαϊκό κίνημα της Κύπρου.

Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

- Η ανάδειξη του κ. Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δυσκολεύει τις προσπάθειες για λύση. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που διατυπώνει θέσεις οι οποίες συγκρούονται με το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνηθέντων. Αυτή του η στάση καθιστά αδύνατη τη συνεννόηση.

- Αρνητική, δυστυχώς, ήταν και η στάση που τήρησε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στη Νέα Υόρκη.

- Αν η τουρκική πλευρά επιθυμεί επίσπευση της διαδικασίας, θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου για διασύνδεση των κεφαλαίων του περιουσιακού, με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παλινδρομήσεις, πειραματισμούς και διλήμματα. Όσοι εναντιώνονται στη λύση ομοσπονδίας θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κυπριανού στην αμέριστη, όπως τόνισε, στήριξη που προσφέρει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού η ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ο ελληνικός λαός.

Στην ομιλία του, ο ηγέτης του ΑΚΕΛ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ επέκρινε έντονα τη στάση και την πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον οποίο κατηγόρησε για «μηδενιστική και αφοριστική κριτική» εναντίον του Προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Συγχρόνως, σημείωσε ότι σε αυτή τη «μηδενιστική κριτική» συμμετέχουν και στελέχη των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Δ. Χριστόφια, αλλά και στελέχη του ΔΗΚΟ που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

«Λυπούμαστε γιατί κάποιοι, καθοδηγούμενοι από αλλότρια κίνητρα, ασκούν αφοριστική και ισοπεδωτική κριτική στον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ. Λυπούμαστε γιατί κάποιοι «θολωμένοι» από τις εκλογικές τους σκοπιμότητες δεν βλέπουν τα όσα θετικά κάνει ο Πρόεδρος. Είναι λυπηρό γιατί το κομματικό συμφέρον τίθεται πάνω από το εθνικό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Στο τμήμα της ομιλίας του για τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «κρύβονται αλλότρια συμφέροντα» πίσω από τους επιθετικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα «ανανέωσε τη δέσμευση της Συμμαχίας να ακολουθήσει τις ίδιες πρακτικές». Επίσης, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «παρακλάδι» του ΝΑΤΟ το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και πρόσθεσε: «Η πατρίδα μας δεν έχει καμιά θέση στο ΝΑΤΟ, όπως ούτε το ΝΑΤΟ έχει θέση στην πατρίδα μας».

Για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επέφερε συνέπειες που αγγίζουν όχι μόνο τις εθνικές οικονομίες, αλλά και τα ισοζύγια των δυνάμεων διεθνώς.

«Η κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα της ασυδοσίας κάποιων στελεχών χρηματοπιστωτικών και άλλων οργανισμών. Είναι δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος», ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΑΚΕΛ είναι και θα παραμείνει δύναμη ελπίδας και οράματος για την Κύπρο και το λαό της.


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Νοεμβριος 2010 >
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 27 28
29 30