16:05:2010 - 11:05 EEST
 

14

05

2010

Ημερίδα μνήμης στο Ευρωκοινοβούλιο για τη γενοκτονία των Ποντίων

Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου δεν παραλείπει να αναφέρει ότι ο ποντιακός ελληνισμός και η διαδρομή του στην Ιστορία αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας. "Εκεί, στον Πόντο, στην Τραπεζούντα, στην Αργυρούπολη, στη Σαμψούντα, παντού, οι Ελληνες, με ήθος και αξιοπρέπεια, κατάφεραν πολλά και συνέχισαν να καταφέρνουν πολλά ακόμα και έπειτα από εκείνα τα δύσκολα και σκληρά χρόνια των διώξεων και του ξεριζωμού. Η συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας μας και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλου του Ελληνισμού είναι εξαιρετικής σημασίας", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. "Η γενοκτονία των Ποντίων αποτέλεσε μια μαύρη σελίδα όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όσα χρόνια και να περάσουν οφείλουμε όλοι να τη διατηρήσουμε στην ιστορική μας μνήμη, τιμώντας τον ποντιακό ελληνισμό, τιμώντας τους προγόνους μας που χάθηκαν άδικα, αλλά και εκείνους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν. Και τους τιμούμε όχι μόνο γιατί είναι μέρος της ιστορίας του ελληνικού έθνους, για την οποία είμαστε περήφανοι και πρέπει πάντοτε να την κρατάμε ζωντανή, αλλά και γιατί αποτελεί παράλληλα ιστορικό μάθημα για όλους, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ και από κανέναν τα ίδια μοιραία λάθη στο μέλλον. Αυτό είναι το χρέος και η ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα σήμερα για όλες τις χώρες και τις ηγεσίες τους", τονίζει -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, επισημαίνοντας ότι "η συμφιλίωση και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας ως ελάχιστο χρέος που έχουμε όλοι μας προς τις επόμενες γενεές".

Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών και με τη συμμετοχή προέδρων και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων (ΠΟΠΣ), ποντιακών οργανώσεων της Ουκρανίας, της Γερμανίας κ.ά, αλλά και εκπροσώπου της Οργάνωσης των Σύρων Βελγίου, μηνύματα απέστειλαν, επίσης, οι πρόεδροι της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ποντιακές οργανώσεις ζήτησαν την καθιέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 19ης Μαΐου, ως ημέρας μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Κεμαλισμού, ενώ τόνισαν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χωρίς να επιδιώκουν την αναμόχλευση παθών. "Ο Ελληνισμός, όπου γης, 91 χρόνια μετά, δεν επιδιώκει τίποτε περισσότερο από το "να συμφιλιωθεί η Τουρκία με το ιστορικό της παρελθόν", όπως αυτό επισημάνθηκε, πριν από δύο χρόνια, και σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", τόνισε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χαράλαμπος Αποστολίδης. Σε ιστορική ανάλυση των γεγονότων της περιόδου 1915-1922 προέβη ο διακεκριμένος διεθνολόγος, καθηγητής του ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, επισημαίνοντας ότι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τμήμα της ευρύτερης γενοκτονίας των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποντιοφώνων στην Τουρκία και την καταστροφή μνημείων παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς στον Πόντο, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΠΑΣΠΕ, Γιάννης Μωυσιάδης και Στέφανος Τανιμανίδης, αντίστοιχα. Συμπαραστάτες στον αγώνα αυτό δήλωσαν σύσσωμοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των Οικολόγων Πράσινων. Το πρωί, η αντιπροσωπεία είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές Σταύρο Λαμπρινίδη και Μαριλένα Κοππά, του ΠΑΣΟΚ, Μαριέττα Γιαννάκου, όλους τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο. Τη συγκρότηση επιτροπής ομογενών, με στόχο την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων από το Βέλγιο, ξεκινώντας από το τοπικό κοινοβούλιο των Βρυξελλών, ανακοίνωσε στην ημερίδα ο Αναστάσιος Φιλιππίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Βρυξελών "Καμίαν κ΄εν αργός". Τη συζήτηση συντόνισαν η δρ. Κοινωνιολογίας, Αναστασία Ψωμιάδη και ο ιστορικός-ερευνητής, δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Βελγίου, Παντελεήμων, ο οποίος τέλεσε το πρωί μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, παρουσία της γενικής προξένου της Ελλάδας και πλήθος ομογενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Διαμαντένια Ριμπά


Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Μαιος 2010 >
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31