30:10:2007 - 01:10 EET
 
Oct 25 2007
Νέα προγράμματα του Hellenicare στην Ουκρανία και τη Γεωργία
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
25.10.07
Ένα νέο πρόγραμμα με τον τίτλο «Γυναίκα προς Γυναίκα», έχει δημιουργήσει το Hellenicare στην Ουκρανία, με στόχο την αύξηση του ενδιαφέροντος και της ενημέρωσης για τα διαγνωστικά προγράμματα

Το πρόγραμμα, μέσω του άρτιου εξοπλισμένου Διαγνωστικού Ιατρικού Κέντρου που διαθέτει στη Μαριούπολη, παρέχει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μαστογραφίες, και ομάδες υποστήριξης γυναικών που πάσχουν από τη νόσο στη χώρα, όπου ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου.

«Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο και θέλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τη σωστή ενημέρωση και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες στην Ουκρανία, ελληνικής και μη καταγωγής, να νικήσουν τον καρκίνο», δηλώνει από το Σικάγο η Διευθύντρια του Hellenicare Σύνθια Γιάννιας,.

Η ίδια ευχαριστεί θερμά εκ' μέρους του προέδρου και ιδρυτή του προγράμματος, Ανδρέα Άθενς, της Φιλοπτώχου της Μητρόπολης της Ατλάντα, για την υποστήριξη που παρέχει για την περαιτέρω ανάπτυξη του διαγνωστικού προγράμματος στη Δημοκρατία της Γεωργίας.

Μέσω του Hellenicare δημιουργήθηκε στη Μαριούπολη της Ουκρανίας το πρώτο διαγνωστικό κέντρο για τον καρκίνο του μαστού, απ΄ όπου έχουν περάσει περισσότερες από 6. 000 γυναίκες. Το Hellenicare ζητά εθελοντές για τη δημιουργία μιας επιτροπής για την ενημέρωση του κοινού και τη συγκέντρωση πόρων για τα διάφορα ιατρικά προγράμματα.

Πρόσφατα, ο Ανδρέας Άθενς επισκέφθηκε τη Γεωργία, για να γιορτάσει με τους Ομογενείς τα δεκάχρονα του Ιατρικού Προγράμματος, που ξεκίνησε ο ίδιος μέσω του ΣΑΕ, με πρώτο το Ιατρικό Κέντρο «Ιπποκράτης» στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Στο ταξίδι αυτό τον κ. Άθενς συνόδευσε ο Δρ. Peter J. Panton, γνωστό οφθαλμίατρο του Σικάγο ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση καταρράκτη στο Ιατρικό Κέντρο της Τιφλίδας. Επίσης παραβρέθηκαν ο Διευθυντής Ιατρικών Υποθέσεων του Hellenicare Δρ. Κυριάκος Κανάκης, ο Δρ. Σταύρος Αλεξόπουλος, η Δρ. Σταυρούλα Σπυροπούλου, και ο Δρ. Βασίλης Σπυρόπουλος, από το Ουισκόνσιν.

Συγκινητική ήταν η υποδοχή των γιατρών και του προσωπικού του Ιατρικού Κέντρου Ιπποκράτης, όπου ο Δρ. Roland Stamatov, Περιφερειακός Διευθυντής του προγράμματος, αναφέρθηκε στην αφοσίωση του κ. Άθενς στο έργο που ξεκίνησε για τη στήριξη όλων εκείνων των Ελλήνων ομογενών, που οι ζωές τους «καταστράφηκαν», με την αλλαγή του καθεστώτος.

Μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Hellenicare στη Γεωργία αφορά στο Οικοτροφείο-Ορφανοτροφείο του Τελάβι, σε απόσταση περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Τιφλίδας, όπου 141 παιδιά, ηλικίας 4-16 ετών, ζουν σε συνθήκες απαράδεκτες.

Το Hellenicare αναλαμβάνει, με τη στήριξη του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τη βελτίωση των υποδομών, με πρώτο την εξασφάλιση κεντρικής θέρμανσης, που απουσιάζει, όπως και των συνθηκών υγιεινής, ενώ κάθε μήνα κινητή ιατρική μονάδα επισκέπτεται τα παιδιά. Το 2006 το Hellenicare ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ανακατασκευής του Οικοτροφείου Κοτζόρι στη Γεωργία.

Το Hellenicare, το μοναδικό ελληνικό πρόγραμμα που υλοποιείται από τους Έλληνες της Διασποράς για τους Έλληνες της Διασποράς, ιδρύθηκε το 1997 από τον Ανδρέα Α. Άθενς, πρώτο Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Το μεγαλόπνοο, φιλανθρωπικού χαρακτήρα πρόγραμμα, όλα αυτά τα χρόνια έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο, σε πολιτικό και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στο χώρο της Ελληνικής Διασποράς, αλλά και στην Ελλάδα μέσω των σχέσεων που έχει αναπτύξει με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και τις ΗΠΑ.

Στα δέκα χρόνια περισσότεροι από 980.000 ασθενείς είχαν πρόσβαση σε περίπου 2,6 εκ. ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του προγράμματος στη Γεωργία, στην Αρμενία, στην Ουκρανία και στην Αλβανία, όπου λειτουργούν συνολικά έξι Ιατρικά Κέντρα, τρία από αυτά στη Γεωργία (Τιφλίδα, Τσάλκα και Τσικτσιβάρι).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ιατρική ομάδα του Hellenicare πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στη Γεωργία, ενώ μέσω του προγράμματος οι τοπικοί γιατροί εκπαιδεύτηκαν σε νοσοκομεία του Σικάγου και της Θεσσαλονίκης, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν και άλλες τέτοιου είδους εγχειρήσεις οι οποίες γίνονται σήμερα στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Τιφλίδας.

Παράλληλα κινητές ιατρικές μονάδες με εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό επισκέπτονται τις απομακρυσμένες περιοχές, σε σταθερή βάση, περίπου τέσσερις φορές την εβδομάδα. Σε πέντε πόλεις γύρω από την Τιφλίδα, το Hellenicare λειτουργεί σταθμούς επισκεπτριών νοσοκόμων για την παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά και για τον συντονισμό των επισκέψεων των κινητών μονάδων.

Επίσης μέσω της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Γεωργίας 1.500 οικογένειες Ελλήνων ομογενών στη Γεωργία λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων κάθε τρεις μήνες, ενώ μικρότερες ποσότητες διανέμονται στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

(πηγή Καθημερινή)
Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Forum
  • greek lessons
  • Look some site
  • Αλλαγή Ζωής!
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
  • The question from a new user
  • Look some site
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
  • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
  • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission
  • REMPETIKO SESSION 32 στην Γερμανία
ert.gr - Τελευταία Νέα
  • Καλπάζει το πετρέλαιο
  • Φονικές πλημμύρες
  • Ο Γ. Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή
  • Aπελευθέρωση ομήρων στο Ιράκ
  • Στην τελική ευθεία
  • Διεθνής καταδίκη του Ισραήλ
  • Το "αντίο" του Τζίμη Μακούλη
  • Ικανοποίηση στη Συρία
  • Επιμένουν οι ΗΠΑ για το Ιράν
  • Ευνοϊκά μέτρα για τους πυρόπληκτους