17:04:2008 - 13:04 EEST
 
Jan 13 2008
Μετάλλιο από το παρελθόν για την Αυστραλία
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
13.01.08
Σύδνεϋ-Θέμης Καλλός
Μετά από εκατό και πλέον χρόνια απονέμεται στον πρώτο Αυστραλό Ολυμπιονίκη στην Αθήνα του 1896, ένα ακόμη μετάλλιο.


Πρόκειται για τον Edwin Flack, χάρη στη συμμετοχή του οποίου η Αυστραλία, και βεβαίως η Ελλάδα, είναι οι μόνες δύο χώρες που έχουν συμμετοχή σε όλες τις σύγχρονες Ολυμπιάδες.Ο Flack, στην Ολυμπιάδα του 1896, είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στα 800 και 1500 μέτρα. Πρόσφατη έρευνα όμως έδειξε ότι είχε καταλάβει την 3η θέση στο διπλό ανδρών της αντισφαίρισης. Κατέστη έτσι ο πρώτος Αυστραλός αθλητής που αναδεικνύεται ολυμπιονίκης σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα (στίβος και αντισφαίριση).

Το ιστορικό της υπόθεσης με την μεταγενέστερη αναγνώριση από την Διεθνή ολυμπιακή Επιτροπή, δημοσίευσαν το Σάββατο κορυφαίες αυστραλιανές εφημερίδες.Ο Flack το 1896 ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως λογιστής στο Λονδίνο. Οταν πληροφορήθηκε για την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα αποφάσισε να μεταβεί στην Αθήνα και μόνος του δήλωσε ότι εκπροσωπεί την Αυστραλία. Οι επιτυχίες του στα 800 και 1500 μέτρα τον έκαναν πολύ δημοφιλή στο αθηναϊκό κοινό που του προσέδωσε το προσωνύμιο, ο «Λέων της Αθήνας». Δοκίμασε την τύχη του και στον μαραθώνιο αλλά σταμάτησε στο 34ο χιλιόμετρο.

Στο τένις του διπλού ανδρών είχε ως συμπαίκτη του τον Άγγλο Τζωρτζ Ρόμπερτσον, με τον οποίο έμενε στο ίδιο σπίτι. Οι δυο τους έχασαν στον αγώνα που έδωσαν στο τένις, και μετά το πέρας της Ολυμπιάδας ο Flack επέστρεψε πρώτα στην Αγγλία και μετέπειτα στην Αυστραλία, όπου και απεβίωσε το 1935.Ένα και πλέον αιώνα μετά από τα πεπραγμένα της πρώτης σύγχρονης αθηναϊκής ολυμπιάδας, ο αθλητικός ιστορικός της Αυστραλίας, Τζων Μακφέρσον, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής έρευνάς του, βρήκε τα έγγραφα που ανέφεραν την συμμετοχή του Flack στο τέννις και την ήττα του.

«Τα έγγραφα που διάβαζα ανέφεραν την ύπαρξη έξι ομάδων, αλλά δεν είχε δοθεί χάλκινο μετάλλιο», είπε ο κ. Μακφέρσον και πρόσθεσε:«Αυτό μ’ έκανε να υποθέσω ότι, ο Flack και ο συμπαίκτης του προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο άνευ αγώνος, και ίσως να έπαιρναν την 3η θέση, παρά την ήττα τους στο ένα και μόνο παιχνίδι που έδωσαν».Ο κ. Μακφέρσον συνεχίζοντας την έρευνά του, το 2004 βρήκε αυτό που ζητούσε, όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καταχώρισε στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία που διαθέτει για τις Ολυμπιάδες και την απονομή των μεταλλίων.

Εκεί ο Flack και ο Ρόμπερτσον αναγνωρίζονταν ως χάλκινοι Ολυμπιονίκες στο διπλό ανδρών της αντισφαίρισης. Κανείς από τους δυο τους όμως δεν είχε αντιληφθεί αυτή την διάκριση, γιατί στην πρώτη Ολυμπιάδα, ελάχιστη σημασία δίνονταν στην 3η θέση.Επίσης, παρά την διεθνή αναγνώριση εκ μέρους της ΔΟΕ, η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή δεν είχε καμία ενημέρωση για το τρίτο μετάλλιο του Flack. Κι αυτό γιατί η επιτυχία δεν καταχωρήθηκε ως αυστραλιανή, επειδή ο συμπαίκτης του Flack ήταν Άγγλος.Το 2004 ο κ. Μακφέρσον υπέβαλε εισήγηση στην Αυστραλιανή ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να αναγνωριστεί η επιτυχία του στον επίσημο πίνακα των Αυστραλιανών ολυμπιακών μεταλλίων.Η Επιτροπή εξέτασε την εισήγηση και αναγνώρισε το επίτευγμα του πρώτου Αυστραλού ολυμπιονίκη.

Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Forum

XML error: Invalid character at line 268, column 23

  • Click: Email Search Keyword
  • Click: How To Get Rid Of Cool Web Search Hijacker
  • Click: Internet Provider
  • Click: Diet For High Cholesterol And Triglycerides
  • Click: Keywords Keyword 22