12:04:2011 - 06:04 EEST
 
  • News in English
    The book, “Diggers and Greeks” by expatriate historian, Dr. Maria Hill was presented in Canberra giving a greater push to the call for the greatest and more justifiably sight recognition for the Australian veterans that participated in the military operations in Greece during WWII.
  • Ομογενειακό Δελτίο
    Εγκαινιάζεται στις 15 Απριλίου η φωτογραφική έκθεση για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το κοινό του Βελιγραδίου να γνωρίσει το υπέροχο αυτό Μουσείο που άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Με την έκθεση αυτή το ΕΙΠ στο Βελιγράδι συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη σερβική πρωτεύουσα για τη «Νύχτα Μουσείων» στις 14 Μαΐου. Παρουσιάζονται ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο χώρος όπου αναγέρθηκε το Νέο Μουσείο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Έλληνα συναδέλφου του Μιχάλη Φωτιάδη, εξωτερικές όψεις…
  • News in English
    A years long effort by Greek-Australian officials s come to a positive end as the first Greek Orthodox Church built in Australia, and the southern hemisphere, has been declared a historical monument and will now be included in the New South Wales Heritage Council.
  • Ομογενειακό Δελτίο
    Η Ελλάδα ξεκινά μια νέα εκστρατεία ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά, στηρίζοντας, παράλληλα, τις προσπάθειες της ίδιας της ομογένειας.  Τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ελληνομάθειας στο εξωτερικό ανέλυσε σε αποκλειστική συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος» η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, η κ. Γεννηματά απαντά στις επικρίσεις για τη μείωση του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Αυστραλία και απευθύνει πρόσκληση στους αρμόδιους φορείς της ομογένειας να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις…
  • News in English
    Australian television viewers submitted their own personal preferences, differentiating themselves from European viewers with respect to the Eurovision Song Contest that was broadcast on Australia’s multicultural television channel SBS. 

03

04

2011

Αυστραλία: Βιβλίο για τη γενοκτονία των Ποντίων
Το πρώτο βιβλίο στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά αφιερωμένο στην γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα Ιντερνάσιοναλ, με τον τίτλο Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων - Μελέτη της Εθνικής εκστρατείας για την εξολόθρευση των Χριστιανών της Μικράς Ασίας (1912-1922) και οι Συνέπειές Της - Ιστορία, Νομοθεσία, Θύμησες.

Το βιβλίο αντιπροσωπεύει μια συλλογική προσπάθεια να σκιαγραφηθεί, μέσα από εκτενή μελέτη, η προμελετημένη καταστροφή και εξάλειψη της ελληνικής παρουσίας που κάλυπτε για περισσότερες από τρεις χιλιετίες στον τόπο που ιδρύθηκε η μετέπειτα Τουρκική Δημοκρατία. Η γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων ανήκει σε μια ευρύτερη γκάμα διαδικασιών που χαρακτηρίζουν την περίοδο της μετάβασης από τη Οθωμανική Αυτοκρατορία στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν κατευθυνόμενες από μια ομάδα εκλεκτών οι οποίοι αποσκοπούσαν στην δημιουργία ενός μοντέρνου, εθνικού κράτους.

Ο Ραφαήλ Λέμκιν, νομικός ακαδημαϊκός, ο οποίος εισήγαγε τη λέξη γενοκτονία στο διεθνή νόμο, διαμόρφωσε τις πρώτες του ιδέες για τον ορισμό αυτού του εγκλήματος πολέμου, μελετώντας τον αφανισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ ο διακεκριμένος τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής τόνισε ότι η εξολόθρευση των χριστιανικών μειονοτήτων αποτέλεσε βασικό στοιχείο της δημιουργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι συντάκτες αυτού το τόμου, Τ. Χόφμαν, Μ. Μπιόρνλαντ και Β. Μεϊτσανετσίδης, υπογραμμίζουν την πρόσφατη απόφαση της Διεθνής Ένωσης Ακαδημαϊκών (στο θέμα της) Γενοκτονίας να αναγνωρίσουν την Ελληνική και Συριακή Γενοκτονία και υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ευρύτερου κύκλου θυμάτων.

Παρ' ότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχει γίνει εκτενής έρευνα στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων στο οθωμανικό έδαφος , πολύ λιγότερη ακαδημαϊκή έρευνα και μελέτη έχει γίνει για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Οι λόγοι για το παραπάνω γεγονός ποικίλουν, συμπεριλαμβάνοντας το γεγονός ότι οι εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις καταφέρνουν πάντα να εκφοβίζουν τους διπλωματικούς αντιπροσώπους στα πλαίσια των ελληνο-τουρκικών σχέσεων της τελευταίας γενιάς, και να υπονομεύουν την ακαδημαϊκή ακεραιότητα (παρακινώντας κάποιους ακαδημαϊκούς να κάνουν καριέρα στο να διαψεύδουν και να αρνούνται τα γεγονότα υποστηριζόμενοι από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς -όλα στο όνομα της πάταξης του εθνικισμού).

Στους δώδεκα με δεκατρείς συνεισφέροντες του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί όπως ο Άλφρεντ ντε Ζάγιας, ο διδάκτορας Μάικλ Μπρούνο, οι καθηγητές Χάρι Ψωμιάδης και Ισραήλ Τσάρνι.

Ο Σταύρος Σταυρίδης, από την Αυστραλία ένας από τους συγγραφείς που συμπεριλαμβάνεται στο ιστορικό αυτό βιβλίο, με το κομμάτι "Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: μια αποστολή στο πουθενά" μας ανέφερε πως φιλοδόξει και ελπίζει ότι η συλλογική αυτή μελέτη "θα εμπνεύσει τους νέους Έλληνες ακαδημαϊκούς να ερευνήσουν περισσότερο αυτό το σημαντικό αλλά και ευαίσθητο θέμα, ενώ δήλωσε ότι "είναι η στιγμή η Ελληνική γενοκτονία να δεχτεί τη διεθνή αναγνώριση που της αρμόζει".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Blog comments powered by Disqus
 

Ευρετήριο

< Απριλιος 2011 >
        1 2
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30