30:03:2008 - 08:03 EEST
 
«Ο Ταχυδρόμος»- η εκπομπή παρουσιάζει και προσφέρει βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Wednesday, 23 January 2008

Η εκπομπή, πάντα κοντά στο ελληνικό βιβλίο, προσφέρει με κλήρωση στους ακροατές
ότι έχει ξεχωρίσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Αυτή την εβδομάδα ταξιδέψτε μαζί μας στις εκδόσεις Μεταίχμιο (www.metaixmio.gr) :

1.«Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922, τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα»
του Βασίλη Τζανακάρη.
Aπό τις αστραφτερές αίθουσες των Bερσαλιών και το «Παρίσι της ελπίδας» στα ματωμένα χώματα της Mικράς Aσίας, από τη Σμύρνη, την Kωνσταντινούπολη, το Eσκί Σεχίρ, το Aφιόν Kαραχισάρ, την Aλμυρά 'Eρημο και τον Σαγγάριο στην άγνωστη Eλλάδα της καθημερινότητας, της ξεγνοιασιάς, του μεροκάματου, της ανέχειας, της ελπίδας. Aπό τα «ωσαννά» και το «ευλογημένος ο ερχόμενος» στην εναγώνια κραυγή «Γιουνανλάρ γκελίορλαρ» (έρχονται οι 'Eλληνες) και από την τελευταία λειτουργία του Xρυσόστομου στην οδοιπορούσα ρωμιοσύνη της προσφυγιάς.
Tο έπος της Mικρασιατικής εκστρατείας και ο ακάνθινος στέφανος των ξεριζωμένων μέχρι τη Nέμεση των ανθρώπων και της ιστορίας. Mε πρωταγωνιστές ματωμένα πιόνια στα δάχτυλα της ειμαρμένης: Βενιζέλος, Αλέξανδρος, Κωνσταντίνος, Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης, Μπαλτατζής, Θεοτόκης, Στράτος, Χατζανέστης, Παρασκευόπουλος, Παπούλας, Πλαστήρας, Πάγκαλος, Χρυσόστομος, Αριστείδης Στεργιάδης κ.ά. 'Eνα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα καθώς τα συγκλονιστικά γεγονότα τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα. Tι έκαναν οι 'Eλληνες για να θέλουν με τόσο μίσος να πάρουν πίσω το αίμα τους οι Tούρκοι; Tι πραγματικά γινόταν στην παραλία της Σμύρνης εκείνη τη μέρα της φωτιάς και του θανάτου; Kαι τι μάθαιναν για όλα αυτά οι άνθρωποι στην Eλλάδα;
Η έκδοση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του σερραίου φωτογράφου Σεραφείμ Β. Σεραφείμ από το αρχείο του περιοδικού Γιατί.
Ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην πόλη των Σερρών. Από το 1975 μέχρι και σήμερα, για τριάντα τρία χρόνια, εκδίδει το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό Γιατί. Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τα ιστορικά βιβλία Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν (2002, Καστανιώτης), Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι (2005, Καστανιώτης).

2.«Πανδαιμόνιο» μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου
Στις 16 Απριλίου 2004 οι καλόγεροι σε μια μονή στο Άγιον Όρος ανακαλύπτουν έντρομοι μέσα σε κελί ένα πτώμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το μέρος αυτό για πάνω από 1.000 χρόνια απαγορεύεται να το πατήσει πόδι όχι μόνο γυναίκας αλλά ακόμη και ζώου θηλυκού γένους, τότε γίνεται φανερό τι σάλο προκαλεί η είδηση πως το πτώμα αυτό ανήκει σε μια κοπέλα.
Οι ύποπτοι είναι ο κτήτορας του κελιού Νήφωνας, που θεωρείται περίπου άγιος, και ο γέροντας Γεδεών, που άλλο όνειρο δεν έχει παρά να δει να κυματίσει ξανά η ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη.
Ερωτικό σκάνδαλο; Εθνικό σχέδιο; Δάκτυλος του σατανά; Ή μήπως κάτι που ξεπερνάει κι αυτή ακόμα τη φαντασία του συγγραφέα;
Ο Κώστας Ακρίβος έχει γεννηθεί το 1958 στις Γλαφυρές Βόλου και υπηρετεί ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Βιβλία του: Η Δοτική του Χάους (Νέα Σύνορα-Λιβάνης), Αλλοδαπή (Νέα Σύνορα-Λιβάνης), Στο κάτω κάτω της γραφής είναι ένα ψέμα (Κέδρος), Το γέλιο της έκτης μέρας (Κέδρος), Κίτρινο ρώσικο κερί (Κέδρος), Σφαίρα στο βυζί (Κέδρος) κ.ά.


3.«Τηλέμαχου Οδύσσεια» μυθιστόρημα του Δημήτρη Μίγγα.
Κάθε χωριό ή νησί έχει την εκκλησία, τον παπά και τον τρελό του. Ενδεχομένως να λείπει ο γιατρός ή ο δάσκαλος -συχνά και οι δυο- αλλά αυτοί αναπληρώνονται με χίλιους άλλους τρόπους. Οι κουζουλοί είναι ο καθρέφτης που κοιτάζονται οι σωστοί και καμαρώνουν, για τούτο και απαραίτητοι. Σε αντάλλαγμα περνούν αλώβητοι μέσα από τη ζωή αφήνοντας τους γνωστικούς να ξεμπερδέψουν το κουβάρι.
Κάθε νησί έχει τον παλαβό του. Σε αυτή τη συμπαθή ομάδα ανήκει κι ο Τηλέμαχος Χαρίτος ή Τρωχάλιας, που σε στιγμές αναγνωστικού οίστρου ανέθεσε σε δόκιμο συγγραφέα να φέρει πίσω τον χαμένο του πατέρα. Ήθελε όμως ένα γονιό στα μέτρα του, ήπιο, λιγομίλητο και άδολο κι όχι κάποιον σαν τον Οδυσσέα Λαερτιάδη (πρόγονο μακρινό και κοντοχωριανό του) ο οποίος, ενώ άφηνε να εννοηθεί πως αρμένιζε δέκα χρόνους στις θάλασσες και πάλευε με κύματα και με στοιχειά, απέφευγε επιμελώς να αφαιρέσει τα οχτώ χρόνια που ήταν σπιτωμένος από την Καλυψώ, τους μήνες που τον μάγεψε η Κίρκη, χώρια τις νύχτες που έτρωγε, έπινε και παραμύθιαζε τους Φαίακες.
Ο Δημήτρης Μίγγας ξεκίνησε το 1995 με την ποιητική συλλογή Αγκαλιάζεις τον άνθρωπο αν αγγίξεις τη θάλασσα από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου. Το 1999 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Των κεκοιμημένων από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε το 2000 με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω. Το 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ το μυθιστόρημά του Σπάνια χιονίζει στα νησιά και τον Νοέμβριο του 2003 από τις εκδόσεις METAIXMIO η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Της Σαλονίκης μοναχά…. Το 2005 κυκλοφόρησε πάλι από τις εκδόσεις METAIXMIO το μυθιστόρημά του Στα ψέματα παίζαμε! Το μυθιστόρημα Σπάνια χιονίζει στα νησιά μεταφράστηκε στα ιταλικά και κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2004 από τις εκδόσεις Crocetti Editore με τίτλο Sulle isole non nevica mai, ενώ το μυθιστόρημα Στα ψέματα παίζαμε! κυκλοφόρησε το 2006 στα σέρβικα από τις εκδόσεις Geopoetika με τίτλο Samo smo se igrali! και τον Αύγουστο του 2007 το ισπανικό INSTITUT DEL CINEMA CATALÀ, S.A. απέκτησε το δικαίωμα να το διασκευάσει σε σενάριο. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και κινέζικα.

4. «Νεοέλληνες» του Πέτρου Τατσόπουλου.
Ορισμένοι διεκδίκησαν αποκλειστικά τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που, σύμφωνα με τον Άντι Γουόρχολ, θα αναλογούν μελλοντικά στον καθένα μας. Κάποιοι άλλοι εξασφάλισαν ασυγκρίτως μεγαλύτερο μερίδιο, αν και όχι πάντοτε με θεμιτά μέσα. Τόσο οι διαχρονικές προσωπικότητες όσο και οι διάττοντες αστέρες διαμόρφωσαν το τοπίο που αντικρίζουμε σήμερα. Την αλλόκοτη νεοελληνική πραγματικότητα.
Στην πινακοθήκη του Πέτρου Τατσόπουλου οι αμπάρες έχουν σηκωθεί. Οι ευτελείς εκτίθενται στην ίδια αίθουσα με τους ανεκτίμητους και προσπαθούν να καταπολεμήσουν την αμοιβαία τους απέχθεια. Με ένα τρυφερό βλέμμα, υπονομευμένο από ένα ειρωνικό μειδίαμα, καλούμαστε να τους δεχτούμε όλους σαν εκφάνσεις μίας και μόνης ιδιοσυγκρασίας, όσο εξωφρενικής ή παράδοξης. Της δικής μας.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πορτρέτα των: Τάκη Λαμπρία, Κώστα Αρζόγλου, Μαρίας Δαμανάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Ταχτσή, Μένη Κουμανταρέα, Τζένης Χειλουδάκη, Γιώργου Τσαλίκη, Γιώργου Κασιμέρη, Νίκου Βασδέκη, Νίκου Μαστοράκη, Λάκη Λαζόπουλου, Τάκη Ζαχαράτου, Νίκου Περάκη, Δήμητρας Παπανδρέου, Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Έλλης Λαμπέτη, Εύας Καϊλή, Νατάσας Καραμανλή, Ανδρέα Ανδριανόπουλου, Αννίτας Πάνια, Σαβίνα Λόις.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Φοίτησε στη Βιομηχανική και στην Πάντειο, δίχως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής στη δημόσια τηλεόραση της εκπομπής βιβλίου Πνεύμα αντιλογίας. Μαζί με τον Κώστα Μουρσελά, τον Γιώργο Σκούρτη και τον Αντώνη Σουρούνη μετείχε στο Παιχνίδι των τεσσάρων 1998). Έχει εκδώσει τα βιβλία: Οι ανήλικοι (1980), Το παυσίπονο (1982), Κινούμενα σχέδια (1984), Η καρδιά του κτήνους (1987), Η πρώτη εμφάνιση (1994), Ανάλαφρες ιστορίες (1995), Κομεντί (1999) και Πιπέρι στη γλώσσα (2000), Το ραβδί και το καρότο (2004), Ο ουρανός στο κεφάλι μας (2004), Τιμής ένεκεν (2004), Πικάντικες Ιστορίες (2005), Η καλοσύνη των ξένων (2006).
Η έκδοση συνοδεύεται και από ένα audio book mp3. Στο πλαίσιο αυτό ο Πέτρος Τατσόπουλος διαβάζει το βιβλίο του “Η καλοσύνη των ξένων”, το οποίο έχει ξεπεράσει τις 40.000 αντίτυπα σε πωλήσεις. Στο CD περιλαμβάνονται 25 tracks όσα και τα κεφάλαια του βιβλίου ενώ η διάρκειά του είναι 7 ώρες και 10 λεπτά. Το CD συνοδεύεται από φυλλάδιο στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικές με το συγγραφέα και το έργο του.
Ο χρήστης μπορεί να ακούσει την αφήγηση του συγγραφέα σε διάφορες στιγμές και φάσεις της καθημερινής του ζωής: Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατά τη διάρκεια ταξιδιών, στον περίπατο στην πόλη, στην εξοχή ή στο πάρκο, το βράδυ στο κρεβάτι, κατά την αναμονή του σε προθαλάμους και «ουρές», ενώ μαγειρεύει, συγυρίζει ή καθαρίζει το σπίτι, στο γυμναστήριο, στην παραλία, στο μπαλκόνι ή τον κήπο, ακόμα και στην μπανιέρα του!

5.«Άνθρωποι του μόχθου – Θεσσαλία» λεύκωμα της Μαρούλας Κλιάφα
[...]αποφάσισα να μην περιοριστώ μόνο στα παραδοσιακά επαγγέλματα- τα περισσότερα από τα οποία είχαν χαθεί- αλλά να φτιάξω ένα βιβλίο-λεύκωμα με θέμα τον ανθρώπινο μόχθο. Άρχισα λοιπόν να συλλέγω φωτογραφίες και από επαγγελματίες, καταστηματάρχες και βιομηχανικούς εργάτες.
Στόχος μου ήταν η ανάδειξη και προβολή του κόσμου της εργασίας στο πέρασμα του χρόνου. Μ' ενδιέφερε η δράση των ανθρώπων, οι πρωτοβουλίες τους, οι σκέψεις τους, οι προσπάθειές τους να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους.
Δεν ήθελα απλώς να φτιάξω ένα βιβλίο με τα παλιά επαγγέλματα των Θεσσαλών. Φιλοδοξία μου ήταν να αναστήσω μια ολόκληρη εποχή.
Η Μαρούλα Κλιάφα γεννήθηκε το 1937 στα Τρίκαλα, όπου και κατοικεί μόνιμα με την οικογένειά της. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και από το 1972 ασχολείται με τη λογοτεχνία για έφηβους, τη μελέτη της τοπικής ιστορίας, τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών, θρύλων, παραδοσιακών παιχνιδιών και παλαιών φωτογραφιών. Τα μυθιστορήματά της για έφηβους έχουν κάνει πολλές επανεκδόσεις, δυο βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά και στα γερμανικά, ενώ αποσπάσματα των έργων της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία του δημοτικού σχολείου και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του γυμνασίου.

6.«Τάξη στο χάος» ιστορίες του Σπύρου Ευαγγέλου.
Συμπτώσεις, κάρμα, πεπρωμένο; Όλα αυτά μαζί συνιστούν το χάος, το οποίο σχεδόν ταυτίζεται με το τυχαίο και εμφανίζεται στην καθημερινότητά μας αλλάζοντας την πορεία μας. Όπως για παράδειγμα όταν χάνουμε τελευταία στιγμή το τρένο. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να περάσει το επόμενο μπορεί να συμβούν συνταρακτικά γεγονότα - να γνωρίσουμε τον άνθρωπο της ζωής μας και να αποφασίσουμε να τον ακολουθήσουμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο Σπύρος Ευαγγέλου, κάτοχος των τελευταίων επιστημονικών αντιλήψεων για το χάος, μας παρουσιάζει 13 ιστορίες βγαλμένες από τη χαοτική ζωή. Οι ήρωές του αναμετριούνται με το ...
Ο Σπύρος Ευαγγέλου είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ έχει λάβει διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία και έχει συνεισφέρει πολλές ερευνητικές εργασίες για το χάος και την κβαντική στις νανοεπιστήμες. Αυτό είναι το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο.

 

 

 



Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ταξιδεύοντα με Τέχνη»- Την Πέμπτη 24/11 στις 13.00 με τη Νότα Χατζηαναστασίου.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Wednesday, 23 January 2008

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 13.00 ώρα Ελλάδας η εκπομπή Ταξιδεύοντας με τέχνη θα γλιστρήσει απαλά στις χιονισμένες πίστες των χιονοδρομικών κέντρων της Ελλάδας.



Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ζωντανή Γραμμή»- Την Τετάρτη 23/11 στις 22.00 ένα μουσικό δίωρο με το Γιώργο Παπαζαχαρίου.
Γράφει ο/η Ζωή Καραπάτη
Wednesday, 23 January 2008

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 22.00 ώρα Ελλάδας στη Ζωντανή Γραμμή καλεσμένοι του Γιώργου Παπαζαχαρίου η Κρίστι Στασινοπούλου και ο Στάσης Καλυβιώτης για ναπαρουσιάσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά «Ταξειδοσκόπιο», ταξιδιωτικές εμπειρίες που έγιναν τραγούδια.



Διαβάστε περισσότερα...
 

Forum
  • Movie: Fart Ringtones
  • Movie: Polyphonic Ringtones Hindi Free Nokia
  • Movie: Hind Funny Ringtones
  • Movie: Get Ringtones To Razr
  • Movie: Fat Female Ejaculation
  • [u][b]SUNSET DREAMS – 2008 Greek party boat Cruise[/b][/u]
  • Επίσκεψη Καραμανλή στην Ινδία.
  • ΙΝΔΙΚΑ Online ανανεωμένη έκδοση.
  • ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ στη γκαλερί ΤΑΜΠΛΟ στο Μπόχουμ της Γερμανίας
  • Goerlitz, die Griechen und die geheime Kommission