Sep 19 2008
Ομιλία του Πρωθυπουργού σε ημερίδα για την Ναυτιλία
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης   
19.09.08

Αθήνα
Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας την έναρξη των εργασιών κύρηξε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία και προσφορά του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει και τις ενέργειες του Οργανισμού για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,


Θέλω πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω τα μέλη της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας που βρίσκονται σήμερα μαζί μας για τον Παράλληλο Εορτασμό, ο οποίος φέτος συμπίπτει με τα 60 χρόνια προσφοράς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, του ΙΜΟ, στη ναυτιλία.

Τη εξαιρετικά σημαντική συμβολή του Οργανισμού σ’ αυτά τα 60 χρόνια καταδεικνύουν οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που έχει αναλάβει για τη ναυτική ασφάλεια, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την ουσιαστική αναβάθμιση των ναυτικών επαγγελμάτων.

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ σε δύο κύριους άξονες δράσης:

- αφενός, στη συμβολή του ΙΜΟ στην εντυπωσιακή μείωση των ναυτικών ατυχημάτων, όπως αυτή αποδεικνύεται από τα σχετικά στατιστικά στοιχεία και,

- αφετέρου, στη συνεχώς διευρυνόμενη ατζέντα του Οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος που πλέον λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.


Σε μια εποχή που η παγκόσμια συνεργασία προβάλλει ως μονόδρομος για την αντιμετώπιση τέτοιων οικουμενικών προβλημάτων, ο ΙΜΟ είναι ένα παράδειγμα πολύπλευρης θεσμικής συνεργασίας από το οποίο μπορούμε όλοι να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Η δράση και το έργο του είναι μια απτή χειροπιαστή απόδειξη ότι μέτρα που αναπτύσσονται, συμφωνούνται και εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλη την υφήλιο αποτελούν το μόνο αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο όχι μόνο για τη ναυτιλία, αλλά και για οποιαδήποτε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας της οποίας τα αποτελέσματα και οι συνέπειες υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.

Η επιτυχής πορεία του Οργανισμού τα πρώτα αυτά 60 χρόνια οφείλεται στην ικανότητά του να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις συνθήκες και τις προκλήσεις που δημιουργούν τα ολοένα μεταβαλλόμενα δεδομένα. Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα προσβλέπει από τον ΙΜΟ να πράξει το ίδιο, ιδιαίτερα σε σχέση με δύο άξονες δράσης που θα κρίνουν το μέλλον της ναυτιλίας:

Πρώτον, ως προς την αντιμετώπιση της απροθυμίας των νέων ανθρώπων να στραφούν στο ναυτικό επάγγελμα. Στο κρίσιμο αυτό θέμα, η Ελληνική Κυβέρνηση θα παράσχει κάθε υποστήριξη στη φιλόδοξη εκστρατεία που ξεκινά ο Γενικός Γραμματέας κ. Μητρόπουλος για την προσέλκυση νέων αλλά και την παραμονή στο ναυτικό επάγγελμα των ήδη εργαζόμενων ναυτικών.

Δεύτερον, ως προς την διαρκή και έγκαιρη εισαγωγή νέων τεχνολογιών και πρακτικών που θα καθιστούν τη ναυτιλία ολοένα και ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και φιλική προς το περιβάλλον. Είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες του ΙΜΟ για την πρόληψη της ρύπανσης του αέρα από τις εκπομπές θείου και αζώτου των πλοίων και πιστεύω πως όλοι προσδοκούμε την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο συναφές θέμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα υποστηρίξει την προσπάθεια του ΙΜΟ και σ’ αυτό το θέμα.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως αρμόζει σε μια χώρα με τόσο μακρά και ισχυρή παράδοση στη ναυτιλία, η Ελλάδα είναι περήφανη να συγκαταλέγεται στα αφοσιωμένα και ενεργά μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Θέλω να ευχαριστήσω τα υπόλοιπα κράτη μέλη για την ευκαιρία και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην Πατρίδα μας, στην Ελλάδα τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ναυτιλίας. Ελπίζω οι εκδηλώσεις σήμερα στην Αθήνα και αύριο στο Γαλαξίδι να στρέψουν το βλέμμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης στη βιομηχανία που αποτελεί το όχημα διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου και της ευημερίας, αλλά η αλήθεια είναι, πολύ σπάνια απολαμβάνει της αναγνώρισης που της οφείλουμε.

Με τις σκέψεις αυτές, και την ευχή ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός να συνεχίσει να υπηρετεί με τόση επιτυχία τη ναυτιλία στα χρόνια που έρχονται, κηρύσσω την έναρξη του Παράλληλου Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας.

Σας ευχαριστώ.
Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.