Mar 31 2008
Γαλανόλευκο το Darling Harbour
Γράφει ο/η Μπάμπης Παπαδάκης   
31.03.08
Σύδνεϋ Θέμης Καλλός
Χιλιάδες ομογενείς κατέκλυσαν το Darling Harbour του Σύδνεϋ μετατρέποντάς το σε έναν αμιγώς ελληνικό χώρο στο πλαίσιο των εορτασμών για την επίσημη έναρξη του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, που διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ. Ο κόσμος και κυρίως οι ομογενείς νέοι βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν μαζί τους τις ελληνικές σημαίες, και να κυκλοφορούν ανεμίζοντάς τες τόσο μέσα στο πάρκο Tumbalong Park όσο και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ πολλά παιδιά δεν δίστασαν να βάψουν με τα ελληνικά χρώματα τα πρόσωπά τους.
Γενικώς, υπήρχε μία θάλασσα από γαλανόλευκα. Παντού ακούγονταν ελληνικοί μουσικοί ήχοι, οι περισσότεροι μιλούσαν ελληνικά, τα ελληνικά εδέσματα έβαζαν σε πειρασμό τους επισκέπτες, και άνευ υπερβολής συναντούσε κανείς εκεί «μία μικρή Ελλάδα».
Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα, που ήταν αφιερωμένο κυρίως στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.
Πρώτη πράξη ήταν το καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο των Ιθαγενών, Glen Doyle, ο οποίος έπαιξε το παραδοσιακό όργανο Didjiridoo και μίλησε στο πλήθος για τους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της γης όπου στέκονταν.
Από πλευράς επισήμων επισημάνθηκε η καταξίωση του Φεστιβάλ, ως ενός πολύ καλού παραδείγματος τού τι σημαίνει πολυπολιτισμός και αρμονική συμβίωση στην Αυστραλία.
Μίλησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Χάρης Δανάλης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ Βασίλειος Τόλιος που κήρυξε και επίσημα το Φεστιβάλ, ο γενικός εισαγγελέας της ΝΝΟ, Γιάννης Χατζηστέργος, ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπρένταν Νέλσον (που ήταν ντυμένος με πουκάμισο που έμοιαζε με ελληνική σημαία-πλην του σταυρού), η σκιώδης υπουργός και υπαρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Τζούλια Σκίνερ, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Ουρανία Καρτέρη.
Στο πρώτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα καταχειροκροτήθηκε η Ορχήστρα τού Δήμου Μυτιλήνης, όπως και το χορευτικό συγκρότημα της Κοινότητας υπό την διεύθυνση της χοροδιδασκάλισσας Πσρούλας Γκαλελή-Θέρμπαν.
Το βράδυ διασκέδασαν τον κόσμο, πρώτα ο εξ Ελλάδος τραγουδιστής Γιώργος Λιανός και μετά ο γνωστός DJ, Crazy Con.
Χθες Κυριακή, δεύτερη ημέρα του Γλεντιού εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς από την Κοινότητα η εθνική μας επέτειος και πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές και μαθήτριες των Κοινοτικών Σχολείων, που παρήλασαν με πολύ καμάρι και περηφάνια, ντυμένα άλλα με εθνικές φορεσιές και άλλα στα γαλανόλευκα. Αργότερα επί σκηνής απέσπασαν ηχηρό χειροκρότημα για τα ποιήματα που απήγγειλαν και τα μικρά σκετς που παρουσίασαν αναφορικά με ηρωικές πράξεις του '21.
Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από εκπροσώπους της Κοινότητας, της ελληνικής πολιτείας, διαφόρων δημαρχιών τού Σύδνεϋ καθώς από αντιπροσώπους πολλών ομογενειακών φορέων.
Εκφωνήθηκαν ομιλίες και χαιρετισμοί με έμφαση στα ιδανικά και τις αξίες του 1821, αλλά και τα μηνύματα που στέλνει η επέτειος για το σήμερα.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν ή/και μίλησαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Κοινότητας, Χάρης Δανάλης και Μιχάλης Τσιλίμος αντίστοιχα, ο γενικός πρόξενος Βασίλειος Τόλιος, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, βουλευτής Λώρι Φέργκιουσον, η πολιτειακή υπουργός για υποθέσεις Νέων, Δίκαιου Εμπορίου (Fair Trading) και Εθελοντισμού, Linda Burney, και η πολιτειακή κυβερνητική βουλευτής, Μπάρμπαρα Πέρρι (η πρώτη κατέθεσε στεφάνι, η δεύτερη μίλησε), ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας Γιώργος Αγγελόπουλος, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας Βασίλης Ελοβάρης.
Μεταξύ άλλων ήταν εκεί, η αντιπρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, Έλλη Κάμπου, ο Δήμαρχος του Kogarah Νικήτρας Κάτρης, ο δημοτικός σύμβουλος του Rockdale Ευάγγελος Ανέστης, ο δημοτικός σύμβουλος του Καντερμπέρι, Βασίλης Κριθάρας, εκπρόσωποι άλλων ελληνικών προξενικών υπηρεσιών και πολλοί ομογενειακοί παράγοντες.
Το πρόγραμμα του ολοήμερου γλεντιού συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με διάφορες εκδηλώσεις (μεταξύ άλλων παρουσίαση από σκηνής του ελληνικού προγράμματος της ραδιοφωνίας SBS και επίδειξη μαγειρικής από τον διακεκριμένο ομογενή μάγειρα Πήτερ Κονιστή).
Στο πρόγραμμα δέσποσε η μουσική και ο χορός από τα ομογενειακά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, καθώς και τον τραγουδιστή Γιώργο Λιανό και τον DJ Crazy Con τις βραδινές ώρες.
Να σημειωθεί ότι στις πολιτιστικές σελίδες των ημερήσιων αγγλόφωνων εφημερίδων «The Daily Telegraph» και «The Sydney Morning Herald» είχε γίνει αναφορά στο Ελληνικό Φεστιβάλ Σύδνεϋ και στο εορταστικό διήμερο που διοργανώθηκε στο Darling Harbor. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στην The Daily Telegraph, «το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και μακρύτερης διάρκειας ετήσια πολιτιστικά γεγονότα της χώρας και γιορτάζει τον ελληνοαυστραλιανό τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και την παράδοση».
Σχόλια (0)
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.