04:10:2009 - 00:10 EEST
 
 • News in English
  Three Greek expatriates are among the candidates on the state deputy lists announced by Greek political parties in view of the Oct. 4 general elections.
 • Ομογενειακό Δελτίο
  Επιμέλεια: Νίκος Αγγελίδης Νέα Υόρκη - Βαριές κατηγορίες για ληστεία, παράνομη κατοχή φονικού μέσου και απόπειρα δολοφονίας απαγγέλθηκαν σε βάρος του ομογενή Λεωνίδα Κότσιφα από τις εισαγγελικές αρχές του Μπέθπεϊτζ του Λονγκ Αϊλαντ. Ο 50χρονος ομογενής, πιάστηκε στα δίκτυα των αρχών στην κομητεία Νάσο του Λόνγκ Αϊλαντ και φαίνεται να αντιμετωπίζει πολλαπλές καγηγορίες ληστειών σε βάρος σπιτιών και επιχειρήσεων της περιοχής. Το κατηγορητήριο βαραίνει τον Λεωνίδα Κότσιφα για τουλάχιστον μια απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ενός 71χρονου άνδρα τον οποίο φέρεται να χτύπησε με πέτρα στο κεφάλι τραυματίζοντας τον σοβαρά. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο ομογενής έδεσε τον άτυχο ηληκιωμένο με…
 • News in English
  Greece’s multi-award winning acclaimed composer and pianist Mimis Plessas’ returned to New York following a 22 year absence for three special performances at the Queens Theatre in the Park and Dizzy’s Jazz Club.
 • News in English
  Ecumenical Patriarch Bartholomew has issued an appeal to the international community to take measures to avert "more unfortunate consequences of the climate change" in view of the imminent UN Climate Change Conference in Copenhagen in December and an environmental conference in Bangkok.
 • News in English
  A clarification circular has been issued by the Education ministry in relation to the distribution of computers to repatriated and expatriate Greek pupils in the first year of high school.

01

09

2009

Με πρόσφυγες συναντήθηκε η Δρ. Σαραντοπούλου
Επίσκεψη στα ιστορικά χωριά Φικάρδο και Βαβατσινιά της Κύπρου πραγματοποίησε η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου.
Στο Φικάρδο, που ανήκει στην επαρχία της Λευκωσίας και τελεί υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Σοφοκλή Μαρκίδη αλλά και τους κατοίκους του χωριού. Επισκέφθηκε το ανακαινισμένο σχολείο του χωριού, το οποίο έχει ανακηρυχθεί αρχαίο μνημείο αλλά και τα αναπαλαιωμένα σπίτια. Η Δρ. Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στις αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι προστατεύουν το πευκόφυτο περιβάλλον του.
Στο επίκεντρο των επαφών της ήταν η συνάντηση με πρόσφυγες από τα κατεχόμενα αλλά και αγωνιστές του απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59.
Σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Μαρκίδη και τον αντικοινοτάρχη κ. Αντρέα Λουκά, οι οποίοι προέρχονται από την κατεχόμενη Κύπρο, η Γραμματέας ΣΑΕ ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι περιουσίες των οποίων έχουν καταπατηθεί, ενώ οι ίδιοι εκριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους. 
Η ίδια σημείωσε ότι αν και οι πρόσφυγες ευημερούν στις νέες τους πατρίδες είναι πάντοτε ξένοι ακόμη και στην ίδια τους την πατρίδα, και δεν ξεχνούν ούτε την ιστορία, αλλά ούτε και τις ρίζες τους και τις ιδιαιτερότητες των τόπων από τους οποίους εξεδιώχθησαν από τους Τούρκους το 1974.
Από την πλευρά του ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα στην Κύπρο συνεχίζεται η εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου, όπου χιλιάδες εκκλησίες έχουν λεηλατηθεί, αρχαία αλλά ζωντανά τοπωνύμια έχουν σβηστεί και μετονομαστεί σε άσχετα αλλόγλωσσα σύμβολα. Εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές.
Η Δρ. Σαραντοπούλου, είχε ακόμη ιδιαίτερη συνάντηση και συνομιλία με την Βρετανίδα καθηγήτρια ιστορίας και συγγραφέα Diana Weston Markides, η οποία έχει κάνει εκτενέστατες έρευνες για το ζήτημα της Κύπρου και ιδιαίτερα για την εξέλιξη του δικοινοτικού συστήματος. Η ίδια της πρόσφερε βιβλίο της με θέμα «Cyprus, 1957-1963; From Colonial Conflict to Constitutional Crisis. The Key Role of the Municipal Issue».
Ο κ. Μαρκίδης και τα μέλη του συμβουλίου παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν της Δρ. Σαραντοπούλου.  Σύσσωμο το κοινοτικό συμβούλιο ευχαρίστησε την Γραμματέα του ΣΑΕ για την στάση της στο θέμα της Κύπρου και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
Το οδοιπορικό της Γραμματέως του ΣΑΕ συνεχίστηκε στο χωριό Βαβατσινιά, της περιφέρειας Λευκάρων, το οποίο ανήκει στην επαρχία Λάρνακας. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και Αφρική, ενώ κάθε χρόνο πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στο χωριό προς τιμήν των αποδήμων. Ακόμη, οι ίδιοι οι ομογενείς έχουν προσφέρει για την διατήρηση και ανάπτυξη του χωριού.
Η Δρ. Σαραντοπούλου συνοδευόμενη από την κα Αγγελική Ζουρντάν, Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Λυών, Γαλλίας, με καταγωγή από την Κύπρο, έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινοτικό συμβούλιο,  Ενώ ακολούθησε δεξίωση που προσέφερε ο κοινοτάρχης του χωριού κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους προς τιμήν της στην πλατεία του χωριού.
Η κ. Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι το ΣΑΕ και οι οργανώσεις των Κυπρίων της Διασποράς ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ και ΝΕΠΟΜΑΚ συνεργάζονται στενά προκειμένου να συνεχιστεί και να οδηγηθεί στην δικαίωση ο αγώνας για την Κύπρο.
«Το ΣΑΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας» τόνισε η γραμματέας του ΣΑΕ.
Από την πλευρά του ο κ Χαραλάμπους, πρόσφυγας και ο ίδιος, επεσήμανε ότι για τους πρόσφυγες το ζήτημα της επιστροφής των περιουσιών τους είναι μια ανοιχτή πληγή και διευκρίνισε ότι πολλοί ελληνοκύπριοι πρόκειται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας τις περιουσίες τους.
Η κ. Σαραντοπούλου συνομίλησε και με αρκετούς κατοίκους, που εξέφρασαν την αγωνία τους για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Όλοι τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης που θα δικαιώνει τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού και την διαφύλαξη του ελληνικού στοιχείου.
Ακόμη, επισκέφθηκε την τοπική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου τελέσθηκε παράκληση για τους πάσχοντες από ανίατες ασθένειες  με τους οποίους συνομίλησε και πρόσφερε την συμπαράστασή της. Είχε δε, ιδιαίτερη συνάντηση με τον ιερατικό προϊστάμενο πατέρα Κωνσταντίνο Μιχαήλ.
Η Δρ. Σαραντοπούλου, ταξίδευσε στην μεγαλόνησο προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του 16ου παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ-ΠΟΜΑΚ και της συνόδου του εκτελεστικού συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ στην Λευκωσία, όπου για μια ακόμη φορά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος, διεκδικεί και δικαιούται, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ενιαία και επανενωμένη πατρίδα, μια δίκαιη και λειτουργική λύση, η οποία θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο.  Θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, την ισότητα των νομίμων πολιτών της και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών δικαίου.
«Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον στον αγώνα δρόμου στον οποίον όλοι συμμετέχουμε. Έχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό του Κυπριακού λαού, των οργανώσεων μας, της  Κυπριακής και Ελληνικής Κυβέρνησης στην μάχη που συνεχίζεται. Να συνδράμουμε με κάθε τρόπο και μέσον και είμαι σίγουρη ότι και εγώ και οι συνάδελφοι μου από το ΣΑΕ μαζί με τους αδελφούς Κυπρίους και τους φιλέλληνες φίλους,  δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι «να βρούμε εκείνα τα μονοπάτια εκείνα τα σκαλοπάτια που θα μας πάνε στην λευτεριά», τόνισε.

Trackback(0)
Σχόλια (0)

Γράψτε σχόλιο
Πρέπει να συνδεθείτε για να στείλετε ένα σχόλιο. Παρακαλώ καταχωρήστε λογαριασμό εάν δεν έχετε έναν.

 

Ευρετήριο

< Σεπτέμβριος 2009 >
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30